Quantcast
След протестите в Куба следват масови присъди | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

След протестите в Куба следват масови присъди

871
 EPA/BGNES

След най-масовите протести в Куба от революцията на Фидел Кастро през 1959 г. кубинците се подготвят за вторичен трус, готов да разтърси управляваната от комунистите страна, предава Си Ен Ен. Става въпрос за това, че онези, които се осмелиха да излязат на улицата, призовавайки за промяна, ще бъдат изправени на съд.

По-малко от три седмици след началото на безпрецедентните антиправителствени демонстрации, съдебните производства  вече са в ход. Не е изненадващо, че тези производства ще доведат до присъди по бързата процедура без право обвиняемите дори да се възползват от консултация с адвокат. 

Кубинските власти отказват да съобщят колко души са арестувани след протестите, които пламнаха заради нарастващия недостиг на основни стоки и увеличаващите се случаи на коронавирус.

Според кубинската неправителствена организация Cubalex, която е проследила броя арестите, към 26 юли близо 700 кубинци са били задържани от началото на демонстрациите. Кубинските власти заявиха, че някои протестиращите, които са били арестувани, са били освободени. Според Cubalex това са едва 157 души.

Семействата на някои от заловените казват пред Си Ен Ен, че техните близки са били арестувани само за това, че са били на улицата по време на протестите или просто са снимали демонстрациите. Съобщава се и за непълнолетни, които в момента се намират в затвори за възрастни.

"Наличието на различни мнения, включително политически, не представлява престъпление", каза Рубен Ремихио Феро, председател на Върховния съд на Куба по време на пресконференция. "Протестите не са  престъпление, а право, предоставено от конституцията", допълни той. На практика обаче длъжностните лица третират всички призиви за промяна на комунистическия режим в Куба, където опозиционните партии са забранени, като екзистенциална заплаха.

През последните години активисти се опитаха да проведат демонстрации в знак на протест срещу цензурата върху свободата на изразяване; в полза на правата на ЛГБТ хората; с искания за закон, забраняващ насилието над животни. Кубинската полиция и бригадите за бързо реагиране обаче бързо потушиха тези редки прояви на желание за промяна. Едва когато през юли хиляди излязоха на улицата, охранителният апарат на Куба изглеждаше за кратко претоварен. Кубинските власти оправдаха репресиите срещу протестиращите, като заявиха, че демонстрациите са били провокирани от САЩ - врагът на Куба от времето на Студената война.

Ключови думи:

Куба, протести, САЩ

Още

Днес има нов протест в Айтос срещу тежкотоварния трафик в града

19.09.2021

97
Париж: Франция е в тежка криза със САЩ

19.09.2021

3047
US експерти препоръчаха трета доза ваксина само за хората над 65 г.

18.09.2021

849