Quantcast
Сръбският екстремизъм стана главна опора на Русия на Балканите | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Сръбският екстремизъм стана главна опора на Русия на Балканите

Москва търси съюзници сред крайнодесните сили
1 289
 Balkan Insight
Националистите от сръбския "Народен патрул" са горещи привърженици на Русия

Руснацигте имат верни съюзници в лицето на крайнодесни сръбски групи, с които ги обединява чувството, че са жертви. Западът ги подценява и рискува твърде много, предупреждава в "Гардиън" изследователят в сайта за разследваща журналистика "Белингкат" Майкъл Колбърн, цитиран от БГНЕС.

На Балканите виждаме как крайно десните в Сърбия подкрепят кървавото нахлуване на Русия в Украйна. Тези групи не само помагат за подклаждането на огъня в подкрепа на руската война; те също така получават руска помощ, за да прокарат собствения си опасен дневен ред в една вече размирна част на Европа.

Кремъл има на своя страна някои от най-разрушителните и опасни крайно десни сили на Балканите. През април 2022 г. хиляди сърби излязоха по улиците на Белград, за да протестират срещу подкрепата на тяхното правителство за отстраняването на Русия от Съвета на ООН по правата на човека заради инвазията ѝ в Украйна. По време на митинга участниците в шествието развяваха руски и сръбски знамена и скандираха лозунги като например "Сърби и руснаци - братя завинаги!"

Протестът в сръбската столица бе организиран от крайнодясната група "Народен патрул" и нейния лидер Дамнян Кнежевич, който е организирал и няколко други проруски митинги. Само няколко седмици по-късно Кнежевич и друг лидер на "Народен патрул" заминаха за Русия. Те прекараха там една седмица по покана на няколко руски медийни организации, включително и на тази, ръководена от известния сътрудник на Путин Евгений Пригожин. Пригожин е бивш затворник, издирван от ФБР заради предполагаемата му роля в руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Спечелил е милиарди долари от руски държавни поръчки и се предполага, че контролира частната военна компания "Вагнер", свързана с множество предполагаеми военни престъпления в Африка и Украйна.

Много сърби смятат, че Русия е исторически защитник на Сърбия и че двете страни са демонизирани от Запада. Кнежевич твърди, че Русия, заедно със Сърбия в югославските войни през 90-те години на ХХ в., несправедливо е представяна за агресор, докато се е опитвала да защити своите етнически братя. Кнежевич и неговите приятели са наводнили социалните мрежи с проруски призиви. Те се представят за най-отдадените защитници на сърбите от всякакви предполагаеми външни заплахи. 

Тази подкрепа се изразява не само в думи или митинги. През май тази година малката неофашистка група "Сръбско действие" публикува в канала си в YouTube видео, в което документира посещение в Санкт Петербург, осъществено няколко месеца по-рано. Няколко членове на "Сръбско действие" са пътували там по покана на Руското имперско движение (РИМ), което е официално обявено за терористична група в САЩ и Канада. Във видеоклипа лидерът на РИМ Денис Гариев стреля с пистолет и се хвали, че обучава почти 1000 руснаци годишно в тренировъчния център на движението.

Ден след като "Сръбско действие" публикува това видео, Кнежевич се появи на пресконференция в Санкт Петербург. Той бе придружен от Александър Лисов, ръководител на "Сръбско-руския културно-информационен център". Обвиняван е за отправяне на заплахи към антипутински настроени руснаци, живеещи в Сърбия. На пресконференцията присъства и активист на младежкото крило на политическата партия на Путин "Единна Русия".

Пресконференцията се провеждаше в пресцентъра на Patriot Media Group - медиен конгломерат, чийто управителен съвет се оглавява от Пригожин. Patriot Media Group е една от трите медийни организации, за които "Народен патрул" твърди, че са ги поканили в Русия (другите включват скандалната руска държавна медия RT - за която Кнежевич даде интервю в студио - и прокремълския таблоид "Комсомолская правда").

Още

Как ще преговаряме с терористи?
Мигранти влязоха в тежки престрелки на сръбско-унгарската граница

25.11.2022

Обновена

11665
Фантастичен гол украси летящия старт на Бразилия

24.11.2022

2858