Quantcast
Талибаните издействаха хуманитарна помощ и от Русия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Талибаните издействаха хуманитарна помощ и от Русия

1 702
 БГНЕС
Русия ще изпрати хуманитарна помощ в Афганистан и призова международната общност бързо да мобилизира ресурси за предотвратяване на хуманитарна криза.

Русия е домакин на среща с представители на талибаните в опит да засили влиянието си в Централна Азия, предава ''Дойче Веле''. Москва също така призова за действие срещу бойците на "Ислямска държава", които са започнали да увеличават присъствието си в Афганистан след превземането на странта от талибаните.

Представители на 10 различни държави, включително Китай и Пакистан, присъстват на преговорите в Москва. Това е най-значимата международна среща на талибаните след завладяването на Афганистан. Миналата седмица руският президент Владимир Путин предупреди, че около 2000 бойци от "Ислямска държава" са се събрали в Северен Афганистан, като добави, че техните лидери планират да ги изпратят в съседни страни от Централна Азия, преоблечени като бежанци.

Руският външен министър Сергей Лавров откри срещата. ''Доволни сме от нивото на практическо взаимодействие с афганистанските власти'', каза той, намеквайки за способността на Русия да поддържа операциите си в Афганистан. Лавров  подчерта важността на зачитането на правата на човека и провеждането на добре балансирана социална политика, като добави, че е обсъждал тези въпроси с талибаните преди разговорите. Той добави, че скоро Русия ще изпрати хуманитарна помощ в Афганистан и призова международната общност бързо да мобилизира ресурси за предотвратяване на хуманитарна криза. САЩ и ЕС също обещаха хуманитарна помощ за афганистанците.

За разлика от много други страни, Русия не е евакуирала посолството си в Кабул и посланикът ѝ поддържа редовни контакти с талибаните, откакто групировката пое контрола над страната. Това не означава обаче, че Москва е готова да признае правителството на талибаните и те все още се смятат за терористична организация.

Ключови думи:

Афганистан, Русия, талибани

Още

Макрон ще разговаря с Путин и Зеленски за Украйна

08.12.2021

218
ЕС отваря свое представителство в Кабул

07.12.2021

94
САЩ отрекоха самолет на НАТО да е застрашил руски пътнически самолет

07.12.2021

3072