Quantcast
Тайно училище дава знания на момичетата в Афганистан | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Тайно училище дава знания на момичетата в Афганистан

1 580
 Pixabay
"Обучаваме 100 момичета, които ще бъдат бъдещето на Афганистан. С помощта на таблети те учат заедно и получават задачи за домашна работа през седмицата", казва Паштана Дурани, ръководител на Learn Afghanistan.

Афганистанската благотворителна организация Learn Afghanistan е открила тайно онлайн училище в страната за момичета над 12-годишна възраст, на които талибаните не позволяват да посещават учебни занятия след идването им на власт, съобщава в. ''Таймс'', предава БГНЕС.

"Обучаваме 100 момичета, които ще бъдат бъдещето на Афганистан. С помощта на таблети те учат заедно и получават задачи за домашна работа през седмицата", казва Паштана Дурани, ръководител на Learn Afghanistan. По думите ѝ часовете се водят от учителки.

Организацията Learn Afghanistan е съставила програми по предмети като наука, технологии, инженерство и математика. Момичетата се обучават и на програмиране и разработване на уебсайтове. Подробностите за онлайн училището остават в тайна, за да се защитят служителите и учениците. Програмата също така обучава момичетата да намират образователни материали, за да могат сами да подобрят знанията си. "Всички сме много загрижени, особено за достъпа на жените до образование. Ето защо тази програма е много важна", казва Назифа Рахмати, учителка, участваща в програмата.

Вестникът пише, че благотворителната организация е стартирала и програма за подпомагане на бременни жени и млади майки в достъпа им до безплатни медицински грижи. По-рано афганистанска правозащитничка разказа как е създала подземно училище в апартамента си в Кабул, за да помогне на дъщерите си и на други момичета да получат образование.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви пред "Шпигел", че движението не е против момичетата да ходят на училище, но че все още не е създадена безопасна среда и безопасен транспорт за тях. 

Още

Талибаните наредиха жените ТВ водещи да са с покрити лица

20.05.2022

803
Талибаните закриха комисията по правата на човека в Афганистан

17.05.2022

205
Скопие видя провокация при откриването на български културен център

19.04.2022

955