Quantcast
Тайно училище дава знания на момичетата в Афганистан | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Тайно училище дава знания на момичетата в Афганистан

1 578
 Pixabay
"Обучаваме 100 момичета, които ще бъдат бъдещето на Афганистан. С помощта на таблети те учат заедно и получават задачи за домашна работа през седмицата", казва Паштана Дурани, ръководител на Learn Afghanistan.

Афганистанската благотворителна организация Learn Afghanistan е открила тайно онлайн училище в страната за момичета над 12-годишна възраст, на които талибаните не позволяват да посещават учебни занятия след идването им на власт, съобщава в. ''Таймс'', предава БГНЕС.

"Обучаваме 100 момичета, които ще бъдат бъдещето на Афганистан. С помощта на таблети те учат заедно и получават задачи за домашна работа през седмицата", казва Паштана Дурани, ръководител на Learn Afghanistan. По думите ѝ часовете се водят от учителки.

Организацията Learn Afghanistan е съставила програми по предмети като наука, технологии, инженерство и математика. Момичетата се обучават и на програмиране и разработване на уебсайтове. Подробностите за онлайн училището остават в тайна, за да се защитят служителите и учениците. Програмата също така обучава момичетата да намират образователни материали, за да могат сами да подобрят знанията си. "Всички сме много загрижени, особено за достъпа на жените до образование. Ето защо тази програма е много важна", казва Назифа Рахмати, учителка, участваща в програмата.

Вестникът пише, че благотворителната организация е стартирала и програма за подпомагане на бременни жени и млади майки в достъпа им до безплатни медицински грижи. По-рано афганистанска правозащитничка разказа как е създала подземно училище в апартамента си в Кабул, за да помогне на дъщерите си и на други момичета да получат образование.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви пред "Шпигел", че движението не е против момичетата да ходят на училище, но че все още не е създадена безопасна среда и безопасен транспорт за тях. 

Още

Норвегия се втурна да помага на Афганистан

21.01.2022

1088
Училище принуди дете с астма да стои на отворен прозорец
Стотици деца бяха евакуирани при пожар в училище

04.01.2022

541