Quantcast
Тръмп наистина искал от Украйна да разследва Байдън | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Тръмп наистина искал от Украйна да разследва Байдън

Конгресът започва разследване за импийчмънт срещу президента на САЩ
705
 ЕПА/БГНЕС
Председателката на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси обявява решението за започване на разследване за импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп наистина е поискал от украинския президент Володимир Зеленски Украйна да възобнови разследване срещу сина на Джо Байдън - бившия вицепрезидент на САЩ и потенциален съперник на Тръмп на предстоящите президентски избори. Вчера Тръмп спази обещанието си от предишния ден и Белият дом публикува стенограма от разговора, заради който във вторник Нанси Пелоси обяви, че Конгресът започва разследване срещу Тръмп за отстраняване от власт.

В телефонния разговор между двамата лидери през юли Тръмп неколкократно иска от Зеленски да съдейства и да свърже съветника му Рудолф Джулиани с украинския главен прокурор, за да бъде подновено разследването срещу сина на Байдън, участвал в борд на украинска газова компания. За темата на разговора съобщиха американски медии през последните дни и президентът Тръмп отрече да е оказвал натиск върху Зеленски. Стенограмата обаче го показва. Искам да ни направите една услуга, казва Тръмп на Зеленски и след като хвали главния прокурор на Украйна, настоява да се поднови разследването.

Във вторник председателката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси посочи като причина подозренията, че Тръмп е поискал от друга държава да се намеси в американските избори, като предостави данни за очерняне на политическия му противник и бивш вицепрезидент Джо Байдън. Тя изтъкна няколко нарушения на закона от страна на президента, но също и на директора на националното разузнаване Джоузеф Магуайър, който отказва да предаде на конгресмените твърдения на информатор. В четвъртък той трябва да свидетелства през Комисията по разузнаването в Конгреса. Но тя не изчака това изслушване и инструктира шестте ресорни комисии в Камарата да започнат да проверяват дали и в каква степен Тръмп е нарушил конституционните си задължения.

Към момента на изявлението й за процедурата има официално подкрепа от 163 демократи при нужни поне 218 конгресмени за продължаване с импийчмънт. Решението се взема с обикновено мнозинство в долната камара, а крайното гласуване е в доминирания от републиканци Сенат, където за отстраняване от власт са нужни поне две трети от гласовете.

Зеленски имаше насрочена среща с Тръмп вчера в Ню Йорк, на Общото събрание на ООН. Попитан дали би поискал нещо от американския си колега, той обясни, че може да говори с него за подкрепата на Вашингтон за Киев, но "Украйна е нова, силна страна, от никого нищо няма да иска".

Малко след като Белият дом публикува стенограмата от разговора, от кабинета на министъра на правосъдието Уилям Бар бе разпространено изявление, че президентът никога не е искал от Бар да се свърже с Украйна и да работи по разследване срещу Джо Байдън, сина му или каквото и да било, свързано с тях.

Още

Китайската армия започна бойни учения около Тайван

03.08.2022

3321
Бразилия изкара хората по улиците с лоши мерки срещу пандемията

03.10.2021

915
Опитът за импийчмънт на Тръмп не мина през Сената

13.02.2021

Обновена

7130