Quantcast
Украйна се издържа от износ на работна ръка | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Украйна се издържа от износ на работна ръка

Полша запълва от изток вакуума на трудовия си пазар
576
 112 Agency
Гурбетът е основен поминък за милиони украинци

Украйна е най-големият получател на пари от емигранти в Европа като съотношение към размера на икономиката й. Над 11% от брутния вътрешен продукт на страната идва от изпратените пари от емигрантите, а петте милиона работещи в чужбина украинци са изпратили миналата година рекордните 14,4 млрд. долара, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Мнозинството от емигрантите са от западни области на Украйна като Лвов, град с един милион души население, който се намира на един час с кола от Полша, където съществува 20-годишна традиция местните жители да работят както сезонно, така и дългосрочно от другата страна на границата. Те са заети в различни сектори – от строителство до бране на зеленчуци.

Между 1 и 2 млн. украинци работят в Полша, привлечени от комбинацията от близки езици, удобно местоположение, по-високи заплати и по-добри икономически перспективи. Заплатите са три пъти по-високи, отколкото в Украйна, а празнините, оставени от младите поляци, заминаващи за Западна Европа, доведоха до недостиг на работна ръка. Така Полша запълва вакуума на трудовия си пазар.

Емигрантите от Западна Украйна са навлезли и по-навътре в Европа в търсене на по-високи заплати. „Миграцията на украинска работна ръка има както положителни, така и отрицателни икономически и социални последици“, съобщи украинското министерство на социалната политика, посочвайки недостига на работна ръка и притока на твърда валута. Андрей Бейзик, управляващ партньор в Western Ukrainian Management Consulting, казва, че регионалният безвизов режим, въведен през 2017 г., и споразуменията за свободна търговия с Брюксел са улеснили заминаването на работници в чужбина. „Интегрираме се в Европейския съюз, включително на трудовия пазар… Това създава натиск за повишаване на заплатите“, допълва той.

ОТКРОВЕНИЕ

„Купих напълно нов апартамент миналата година… като платих 42 хил. долара в брой“, казва 27-годишният Сергий, преди да се качи на автобус за Варшава. Вече близо три години той печели по 1500 долара на месец като готвач в полски ресторант. Това е близо три пъти повече от заплащането в местните заведения. „С местната заплата никога нямаше да успея да купя собствено жилище за съпругата и малкото си дете. Сега се връщам, след като бях две седмици със семейството си, тъй като ми трябват пари, за да го обзаведа… Но в крайна сметка искам да живея и работя у дома, може би да отворя собствен ресторант“, споделя Сергий.

Още

Парламентът произвежда само брак и скандали

25.06.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

360
България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

17454
Последните украински сили в Северодонецк се изтеглиха

24.06.2022

1261