Quantcast
Урсула фон дер Лайен отхвърли промени в сделката за Брекзит | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Урсула фон дер Лайен отхвърли промени в сделката за Брекзит

1 333
 Европейска комисия
Урсула фон дер Лайен

Борис Джонсън призова ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ''сериозно'' да разгледа предложението на Великобритания за промяна в протокола, част от договора за търговия със Северна Ирландия. Фон дер Лайен обаче даде ясно да се разбере, че Брюксел не е в състояние да предоговаря, предава ''Политико".

В телефонно обаждане в четвъртък сутринта британският премиер аргументира молбата си с факта, че сегашният протокол е "неустойчив", се казва в съобщение, публикувано от ''Даунинг стрийт'' 10. Говорител заяви, че Джонсън е обяснил на председателя на ЕК, че решение на продължаващия спор по договора "не може да бъде намерено чрез съществуващите механизми", поради което Великобритания настоява за "значителни промени в него".

В Туитър фон дер Лайен заяви, че ЕС ще продължи да бъде креативен и гъвкав в рамките на протокола, но и че няма да се стигне до нови преговори.

Брюксел и Лондон се договориха в миналогодишната сделка за Брекзит, за да се избегне прилагането на правилата на единния пазар на ЕС на политически чувствителната граница между Северна Ирландия (част от Обединеното кралство) и Република Ирландия (независима държава и членка на ЕС). Сега се изискват проверки на стоки, които се движат между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство, което разгневи синдикатите в Северна Ирландия и предизвика оплаквания от много фирми.

Междувременно ЕС не одобри хода на Обединеното кралство да се откаже едностранно от прилагането на някои проверки, предназначени да защитят единния пазар, поради което се наложи да предприеме съдебни действия срещу Великобритания.

Още

Евродепутат призова ЕС за намеса в България заради малкото ваксинирани

13.09.2021

Обновена

6046
ЕС да отпуска пари само при спазването на върховенството на закона

10.09.2021

1023
Граждани на ЕС във Великобритания са заплашени от депортиране

03.08.2021

3834