facebook
twitter

Чужбина

Втората вълна на вируса блокира български студенти в Китай

Британските власти затягат карантинните мерки в Лестър
947
 ЕПА/БГНЕС

- Заради втората вълна от коронавирус в Китай български студенти в Шанхай и Пекин са блокирани и не могат да се приберат в България, предава БНТ. Полети до Европа почти няма, а границите са затворени. Академичната година в Китай е към края си, а визите на повечето български студенти изтичат до броени дни, разказват част от студентите пред националната телевизия.

"Обръщам се към вас от името на група български студенти, които сме тук на едногодишно обучение в различни университети на Китай и всъщност всички ние се обединихме с обща кауза, защото в последно време сме изправени пред огромни трудности с нашето прибиране в България, тъй като и до ден днешен границите на Китай са затворени, което означава, че полетите са сведени до минимум", каза студентката Виктория Иванова.

Колегата ѝ Веселин Найденов добавя: "Университетите оказват голям натиск върху студентите или да напуснат общежитията след края на този семестър, който свършва до дни или да си платят за престоя по-нататък за месеци напред, което оказва допълнително финансово напрежение върху тези студенти."

От пресцентъра на министерството на външните работи са обяснили пред БНТ, че "се работи усилено за връщането на студентите в България и облекчаване на престоя им в Китай". До средата на юли се очаква да бъде изпратен специален чартър за 140 души до Китай. Към момента посолството ни в Пекин е съставило списък от 23 студенти, които желаят да се приберат в родината. Чартърът ще бъде отворен и за други европейски граждани, които имат желание да се завърнат в Европа.

Посолството на България в Пекин и генералното ни консулство в Шанхай трябва да съдействат на студентите и да направят постъпки пред ръководствата на университетите, в които се обучават, за безпрепятствено пребиваване и помощ от битов характер до намиране на възможност за тяхното отпътуване от Китай, без това да е за сметка на студентите.

- Същевременно в английския град Лестър беше затегната карантината след рязкото покачване на заразявания с COVID-19. Това става дни преди обявеното от премиера на Великобритания Борис Джонсън голямо облекчаване на ограничителните мерки от 4 юли.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок обяви, че всички второстепенни магазини, които отвориха преди две седмици, ще бъдат затворени от днес, а училищата ще затворят врати от четвъртък. Отварянето на пъбовете и ресторантите, планирано за събота, няма да стане в Лестър.

Ханкок отбеляза, че в Лестър са регистрирани 10% от всички положителни проби в страната през последната седмица. "Препоръчваме на жителите да останат по домовете си и да не пътуват, освен ако това не е абсолютно наложително", каза здравният министър на Обединеното кралство.

Затягането на карантината важи и за предградията на Лестър. При обявяването на облекчаването на карантината от 4 юли правителството изтъкна, че в случай на поява на нови огнища на зараза няма да се поколебае да вземе мерки. Случаят с Лестър е първият на налагане на строга местна карантина. Въпреки твърдия ход на властите обаче мнозина повдигат въпроса доколко е ефективна системата за тестване и проследяване и как увеличаването на случаите с COVID-19 не е забелязано по-рано.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Рязко намалява броят на карантинираните в България

15.08.2020

2887 19
Сърбия въвежда задължителен PCR тест за влизащите от България

14.08.2020

Обновена

2118 8
Излекуваните от Covid-19 за пръв път надхвърлиха 400 за денонощие

14.08.2020

Обновена

3130 35

Коментари

Evasion

Вирус нема, нема вирус... ТЕ отново ВИ манипулират...

SHRINK
снимка на SHRINK

ма да отиват ф пиндостан и санкции няма

Влез или се регистрирай за да коментираш