Quantcast
Заради шпионския скандал Чехия засили охраната на двама министри | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Заради шпионския скандал Чехия засили охраната на двама министри

Русия изгони петима полски дипломати
Обновена
2 947

Чехия е усилия охраната на министрите на вътрешните и на външните работи след скандала между Прага и Москва, свързан с обвиненията, че хора от руското военно разузнаване ГРУ са участвали във взривяването на оръжейни складове през 2014 г. край град Злин. Това става ясно от интервю на чешкия външен министър Якуб Кулханек за в. "Блеск". Той информира, че в момента му е предоставена засилена полицейска охрана, каквато има също първият вицепремиер и вътрешен министър Ян Хамачек.

Броят на служителите в генералните консулства на Русия в Чехия и на Чехия - в Русия ще остане без промени на фона на дипломатическия конфликт между двете страни, заявява още Кулханек. Това означава, че дипломатите от последната група от руското посолство може би няма да бъдат обявени за персона нон грата.

Взаимните мерки с цел изравняване на броя служители в посолствата в Москва и Прага засега не засягат консулствата, посочи обаче чешкият външен министър. Руските генерални консулства в Чехия се намират в Карлови Вари и Бърно, а чешките в Русия - в Санкт Петербург и Екатеринбург.

 

 

Чехия и Русия ще имат по 32 души персонал в посолствата в Москва и Прага - 7 дипломати и 25 административно-технически служители, отбелязва Кулханек. Той не изключи възможността за увеличаване на тази бройка в бъдеще, но на паритетен принцип.

Президентът на Чехия Милош Земан подкрепя действията на кабинета и на чешката дипломация във връзка с разкритията, засягащи експлозиите в складове за боеприпаси в с. Върбетице през 2014 г., заявява още Якуб Кулханек. 

Според Прага Москва е замесена в случая с експлозиите. Руската дипломация решително протестира срещу тези обвинения.

 

 

 

Съюзническка солидарност

В отговор на призива на Чехия за съюзническа солидарност в НАТО и ЕС Словакия изгони вчера трима руски дипломати, а днес Литва, Латвия и Естония обявиха още четирима руски дипломати за персони нон грата. Литва изгони двама, а Латвия и Естония - по един.

Малко по-късно говорителката на руското МВнР Мария Захарова каза, че дипломатите от Естония, Литва и Латвия вече могат да започват да предполагат на кого ще се наложи да си стяга багажа.

"В нашия отговор властите на тези страни не трябва да се съмняват. Техните дипломати вече могат да започнат да предполагат на коо ще се наложи да си опакова нещата", каза Захарова на брифинг.

 

Москва гони петима полски дипломати

Русия изгони 5 представители на полското посолство в Москва. Те имат срок до 15 май да напуснат страна. 

Руските действия са отговор на решението на Полша от 15 април да обяви трима руски дипломати във Варшава за нежелани на територията на страната. Имена не се споменават, но се предполага, че изгонването е заради шпионаж.

 

Ключови думи:

Чехия, Полша, дипломати

Още

Кабинетът на Андрей Бабиш оцеля след трети вот на недоверие

04.06.2021

341
Русия изтегли 54 дипломати от Прага

30.05.2021

3543
Путин подкрепи Лукашенко за отклонения принудително самолет

28.05.2021

Обновена

3318