Quantcast
Зелените в Германия продължават възхода си след вота в Хамбург | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Зелените в Германия продължават възхода си след вота в Хамбург

623

Местните избори в Хамбург нанесоха най-тежкото досега поражение на управляващия Християн-демократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, като по всичко изглежда, че гласоподавателите в града ще изхвърлят от местния парламент крайно дясната "Алтернатива за Германия", съобщава "Дневник". Предварителните резултати според прогноза на телевизия ZDF поставят на първо място Германската социалдемократическа партия с 37.8% от гласовете. Тя губи 7 пункта спрямо предишните избори от 2015 ., но все пак остава водещата сила.

Големите победители този път са Зелените - в поредното потвърждение за възхода на партията в национален мащаб те получават 25.4%. Това е почти удвояване на резултата от предишния вот, а единият от лидерите на партията Роберт Хабек обяви резултата за фантастичен. Популярността на Зелените в национален мащаб ги прави втора по големина партия след консервативния блок ХДС/ХСС и мнозина очакват те да бъдат включени в едно бъдещо федерално правителство.

ХДС слиза на трето място в Хамбург с 11.3% от гласовете, а AfD са на последно място с 4.7% - малко под прага от 5% за попадане в провинциалния парламент. Това се случва 4 дни след като расист извърши терористично нападение в другия край на страната, убивайки 10 души, само защото са чужденци. Сред жертвите в град Ханау е и българин.

Ако окончателните резултати потвърдят прогнозите, за пръв път AfD ще бъде изхвърлена от провинциален парламент (Хамбург е град със статут на федерална провинция), след като бързо натрупа популярност с антиимигрантски призиви, спечелили симпатизанти най-вече в бившата ГДР.

Отново отчасти заради AfD понесе щети и ХДС заради подкрепата на местната организация в Тюрингия за правителство, за което решаваща подкрепа дадоха и евроскептиците. Това предизвика скандал в партията и оставка на председателя Анегред Крамп-Каренбауер около година и половина преди следващите парламентарни избори в Германия.

В понеделник ръководството на ХДС и Крамп-Каренбауер се очаква да обявят сроковете за определяне на нов лидер и потенциален бъдещ канцлер на Германия след вота през октомври 2021 г.  

Още

Глобата по правилото 3G стигна до 2500 евро в германския транспорт

26.11.2021

3487
Наследникът на канцлерката Меркел е Олаф Шолц

24.11.2021

1773
Германия се отказва от въглища, природен газ и ядрена енергия

24.11.2021

11001