Quantcast
Лукашенко посегна на най-старата медия в Беларус | СЕГА
facebook
twitter

Медии

Лукашенко посегна на най-старата медия в Беларус

1 362
 БГНЕС

Беларус забрани достъпа до най-старата новинарска организация в страната, а органи на реда нахлуха в офисите на няколко регионални вестника, предаде БГНЕС. Това е поредна стъпка от страна на режима на президента Александър Лукашенко за ограничаване на медиите, които не са под държавен контрол.

Властите в бившата съветска държава, в която се разгоряха репресии срещу несъгласието, блокираха онлайн изданието ''Наша нива'' по обвинения, че е публикувало незаконно съдържание. Служители на КГБ на Беларус също нахлуха в офисите на медията, както и в няколко други регионални издания в цялата страна.

Репресиите срещу медиите идват малко след като един от основните съперници за президентския пост на Лукашенко Виктор Бабарико бе осъден на 14 години затвор.

"Наша нива" - основана през 1906 г. по време на управлението на Руската империя – съобщи в социалните мрежи, че е загубила контакт с няколко служители, включително с главния си редактор Йегор Мартинович. Съпругата му потвърди във Фейсбук, че е задържан.

Сайтът, клонящ към опозицията, отразява протестите срещу Лукашенко, избухнали миналата година и много от служителите му са разпитани или са били за известно време зад решетките.

"Наша нива'' не е само уебсайт, това е най-старият беларуски вестник", заяви лидерът на опозицията в изгнание Светлана Тихановская във видео, публикувано в Tуитър. "Призовавам международната общност да предостави практическа подкрепа за нашите независими медии и журналисти", добави тя.

Отделно Беларуската асоциация на журналистите съобщи, че главният редактор на друг независим новинарски сайт - orsha.eu - е бил задържан и че е бил блокиран и обект, който покрива ИТ сектора.

Според Viasna, хората от КГБ нахлули в редакциите и на интернет изданието Intex-press в Барановичи, град югозападно от Минск. "Брестская газета", независим вестник, базиран в град Брест на полската граница, съобщи, че служители на КГБ също са дошли в офисите му.

Преминаването към забрана на достъпа до ''Наша нива'' е част от широки репресии след историческите протести на опозицията миналата година. Журналистите, които отразяваха масовите демонстрации, бяха подложени на нарастващ натиск през последните месеци, като няколко от тях получиха дълги присъди.

Популярният уебсайт за новини Tut.by беше блокиран през май и няколко от служителите му бяха арестувани по обвинения за укриване на данъци.

 

Още

Победата на Украйна ще освободи Източна Европа
Феновете на ГЕРБ, ДПС и БСП вярват най-вече на тв новините

14.09.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1447
Партиите вече избягват да се рекламират в най-големите телевизии

13.09.2022

11071