Quantcast
Молдова забрани излъчването на руски новинарски програми | СЕГА
facebook
twitter

Медии

Молдова забрани излъчването на руски новинарски програми

410
 БГНЕС
Парламентът на Молдова.

Молдовският парламент прие закон, забраняващ излъчването на руски новинарски програми в Молдова, в която напрежението между прозападни и проруски настроени граждани се засили, след като Русия нахлу в Украйна, предаде БНР, позовавайки се на Франс прес.

По-специално, молдовските телевизионни канали ще могат да излъчват само руски филми, сериали, музикални или развлекателни програми.

Освен това, според новия молдовски закон 50 процента от чуждестранните програми, излъчвани по телевизията, трябва да идват от Европейския съюз, САЩ или страни, подписали Европейската конвенция за трансгранична телевизия.

В контекста на нахлуването Молдова, в която се говори предимно румънски език, но в която има голямо рускоезично малцинство, демонстрира решителна подкрепа за Киев.

Молдова, в която се намира Приднестровието, проруска сепаратистка територия, граничеща с Украйна, се опасява, че Москва може да я избере за мишена, особено след като сепаратисткият регион заяви, че през април е бил подложен на обстрел от страна на Украйна, припомня Франс прес.

Още

Ударите по руски летища продължават - този път в Курск

06.12.2022

Обновена

7287
Блинкен: САЩ не насърчават украински удари срещу Русия

07.12.2022

1354
Унгария наложи вето в ЕС за €18 млрд. помощ за Украйна

06.12.2022

5078