facebook
twitter

Медии

Рейтингите се влюбиха в Нова тв в ерата "Домусчиеви"

"Нова броудкастинг груп" ще работи пак с пийпълметрията на ГАРБ, която преди време нарече "стара кола"
4 275
 Илияна Кирилова
След като Кирил Домусчиев купи Нова телевизия, само за няколко месеца пийпълметрията стопи разликата в гледаемостта на новините й спрямо тези на Би Ти Ви.

Ако досега за телевизионните рейтинги, отчитащи кои предавания са любими на зрителите, се мислеше като за средство, което помага на търговците да продават стоките си, занапред те може да се окажат и инструмент за оказване на политически натиск. На такива мисли навеждат последните събития на българския телевизионен и рекламен пазар. От 1 май компанията-собственик на Нова телевизия - "Нова броудкастинг груп", спира да ползва услугите на пийпълметричната агенция "Нилсен Адмосфер", с която работи през последните 6 г., и сключва договор с конкурента ГАРБ, чийто данни ползваше преди това. Решението вече е съобщено на рекламодателите с писмо на управителите на "Нова броудкастинг груп" Ива Стоянова и Николай Андреев. Като причина за вземането му те посочват сложната икономическа обстановка заради кризата в коронавируса и нуждата рекламната индустрия да получава "единно измерване".   

На пръв поглед вестта, че Нова телевизия ще работи пак с ГАРБ, изглежда шокираща. Ако тази новина може да се сравни с нещо от сферата на политиката, то е все едно Бойко Борисов и БСП да подпишат договор за сътрудничество и взаимопомощ. Назад в годините се помни добре, че собствениците на "Нова броудкастинг груп" са се изказвали многократно и повече от критично за качеството на работа на системата за отчитане на зрителските предпочитания на ГАРБ.

Компанията се появи у нас през 2006 г. Дотогава единствената измервателна система у нас се казваше ТНС-ТВ план. Неин управител бе социологът Кънчо Стойчев, а постоянните обвинения към данните й бяха, че толерират Би Ти Ви. Недоволни от това бяха както предишните собственици на Нова тв, чийто вече покоен шеф Силва Зурлева дори поиска държавен контрол над рейтингите, така и други телевизии. Преди 14 г. БНТ обяви конкурс за нова агенция, от която да купува информация. Така се появи ГАРБ, представена като регионално подразделение на реномирания швейцарски институт GfK, откъдето дойде и името-  Gfk Audience Research Bulgaria. Така за пръв път за период от около 4 г. в България започнаха да функционират две пийпълметрии.

През 2010 г. обаче ГАРБ купи ТНС, в резултат на което на пазара отново остана една фирма. Панелът на ГАРБ продължи да дава предимство за Би Ти Ви, на което ръководството на Нова яростно се противопоставяше. До 2014 г. шефовете на "Нова броудкастинг груп" постоянно критикуваха системата, с която сега подписват  договор. На сайта на Нова още могат да се намерят съобщения като от ноември 2013 г., в което се казва, че е време тв индустрията "да вземе конструктивно решение за инвестиция", намеквайки за назрял момент ГАРБ да бъде сменена с по-съвременна пийпълметрия. Поводът беше извършен одит на системата от специализирана френска фирма.

"След огласяването на резултатите от одита, направен от френската компания CESP, става ясно, че тя декларира редица резерви към работата и ефективността на системата. Тези резултати потвърдиха многократно изразяваните съмнения от страна на "Нова броудкастинг груп", както и от други компании и медии, за представителността на панела и съответно за коректността на цялата система за измерване на зрителската аудитория у нас", коментираха тогавашните собственици на Нова. Проверката на CESP установи сериозни аномалии в зрителското поведение, като например участници в панела, които не гледат телевизия в продължение на много месеци или такива, които гледат телевизия по 23 часа на ден, подчертаха те. 

„Одитът на ГАРБ всъщност показва, че конструкцията на панела наподобява стар автомобил, сглобен от частите на други още по-стари автомобили. Този автомобил все още е в движение, но никога няма да има качествата и поведението на един нов автомобил. За нас е ясно, че тв индустрията трябва да се ангажира с инвестиция, за да има чисто нова и модерна система за измерване на аудиторията”, се казваше в позицията "Нова броудкастинг груп".

Не след дълго бившите собственици на Нова тв сключиха договор с чешката пийпълметрия "Медиарисърч", която по-късно бе погълната от друго голямо име на този пазар - "Нилсен Адмосфер". Нова тв и "Нилсен Адмосфер" бяха партньори в продължение на около шест години, но това сега се променя.

Пространното припомняне на факти и цитати от близкото минало се налага, защото те дават представа колко недоволни бяха доскоро акционерите в "Нова броудкастинг груп" от ГАРБ. От известно време обаче ситуацията очевидно е променена. Справка и сравнение на данните за гледаемостта на основните конкуренти Би Ти Ви и Нова показват, че промяната съвпада с появата на братята Кирил и Георги Домусчиеви в "Нова броудкастинг груп". Тяхната компания "Адванс медиа" придоби Нова и други активи от скандинавската медийна група MTG през април 2019 г. Графиките на ГАРБ сочат, че до март м.г. централните новини на Би Ти Ви имат сериозна преднина пред тези на Нова във възрастовата група 18-49, която е най-важна за рекламодателите. След влизането на Домусчиеви в "Нова броудкастинг груп" тенденцията се обръща стремглаво. Интересът към емисиите на Би Ти Ви в 19 ч. започва да се топи, а към тези на Нова тв - да се качва, личи от данните на ГАРБ. Според тях към момента новините с водещи Ани Салич и Николай Дойнов дори са по-гледани. С други думи: превъзходството на Би Ти Ви, с което мениджмънтът на Нова телевизия не успяваше да се справи в продължение на 19 г., бе заличено за по-малко от 12 месеца.

Сходна е тенденцията и по отношение на сутрешните блокове "Тази сутрин" и "Здравей, България". Там по-високият интерес към предаването с водещ Антон Хекимян също бе ясно видим до лятото на м.г., преди той да се стопи и двете предавания да започнат да разменят местата си през последните месеци.

Самото ръководство на Нова също отбелязва в писмото си до рекламодателите, че е доволно от рейтингите на ГАРБ през последната година. "От няколко месеца екипът следи данните и по двете системи, като се наблюдава тенденция за уеднаквяване на данните. Ето защо се чувстваме спокойни да предприемем тази крачка в интерес на целия рекламен бранш", пише в писмото на "Нова броудкастинг груп".

"Възходът" на рейтингите на новинарските предавания на Нова телевизия изглежда още по-парадоксален, като се има предвид, че след придобиването й от Домусчиеви медията се раздели с някои от най-разпознаваемите си лица и журналисти-  Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Лора Крумова, Марин Николов. Още преди тях пък Нова свали от екран и изгони Милен Цветков. В началото на т.г. избухна и скандалът с напускането на режисьора Валдес Радев, станал известен със серия шаржове на властта в социалните мрежи. Последната серия от сваляния от екран в Нова тв датира отпреди дни, когато бе отстранена водещата на "Събуди се" Мирослава Иванова и още няколко нейни колеги.   

Паралелно с уволненията, след овладяването на телевизионната група от Домусчиеви, на ключови места в ръководството на "Нова броудкастинг груп" започнаха да се появяват кадри на близкия до депутата Делян Пеевски Канал 3. Както "Сега" вече писа, през април м.г. шефката на новините на кабелния канал Миляна Велева бе прехвърлена на същата позиция в Нова тв. В края на 2019 г. пък споменатата Ива Стоянова, която по документи се води собственичка на Канал 3, започна работа като програмен директор на НТВ, след което бързо израстна в йерархията на "Нова броудкастинг груп". Само два месеца след появата си в нея тя бе представена като управител на цялата група.

Първият ефект от стремителния възход в рейтингите на Нова телевизия е ясен. Ако придобивката на Кирил и Георги Домусчиева е №1 в класацията на най-гледаните ефирни програми, това ще й донесе предимство при преговорите с рекламодателите и повече приходи от реклами. Вторият ефект е по-завоалиран и трябва да бъде обяснен с няколко думи. В момента Би Ти Ви е в процес на смяна на собствеността, като досегашният й притежател- американският телекомуникационен гигант AT&T се готви да я предаде в ръцете на чешкия милиардер Петр Келнер. След като това се случи, най-богатият човек в Чехия ще трябва да мисли и да решава кое е по-изгодно за него - да продължава по досегашния начин или той също да напълни Би Ти Ви с хора, приближени на Пеевски. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Българите вече са длъжни да гледат Нова телевизия

04.08.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

104889 21
В БСП се топят кой е в по-по-най топли връзки с Пеевски

05.08.2020

Обновена

3685 56
Съпругата на Лозан Панов осъди вестници на Пеевски

04.08.2020

6203 12

Коментари

Шлифера

В тая държава ..... всичко е ШИШИ!!!!!

Solace

Вкусове всякакви. Аз откак агата придоби НТВ + други медии от групата, ни ги гледам, ни ги слушам, ни ги следя - пълен БОЙКОТ!!! Гелосаният съсипа Гонг, а и пошлото съдържание на телевизията е станало още по-пошло, просташко и примитивно - вероятно поради целенасочено търсене на зрителски интерес у първични индивиди. Диемите не гледам - ако искам футбол си пускам стриймове от нета. КиноНова дава филми с ужасен дублаж - не, благодаря. И те така...

Purple__Haze

Любимите на премиера мисирки:

https://svobodnoslovo.eu/wp-content/uploads/2019/10/72716395_2525382490850637_7019658170209402880_n-678x381.jpg

Влез или се регистрирай за да коментираш