Quantcast
СЕМ се сети да защити журналистите от политиците | СЕГА
facebook
twitter

Медии

СЕМ се сети да защити журналистите от политиците

Според БХК ГЕРБ имат пряко или косвено участие в събитията през последните дни
1 850
Председателят на СЕМ Бетина Жотева

След вчерашните изстъпления на конференцията на ГЕРБ, при които момчета с маски нападнаха журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова, а активист на ГЕРБ я нарече "боклук", днес Съветът за електронни медии излезе с декларация в защита на журналистите. В нея се казва, че "всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество" и че политиците трябва да са отговорни в публичното си говорене по отношение на медиите. "Съветът за електронни медии изразява сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти. Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество.

Особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности. Всяко посегателство срещу журналисти или възпрепятстването на тяхната работа е директно посегателство срещу свободата на словото и постиженията на демокрацията. СЕМ призовава гражданите да зачитат професионалните права на журналистите, както и тяхната свобода и  лично достойнство. Вярваме, че компетентните органи ще си свършат бързо и професионално работата за разкриване на извършителите. СЕМ отново се обръща с призив към политици и общественици да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите и медиите", се казва в декларацията.

Загрижеността на СЕМ от агресията на политици срещу журналисти изглежда доста закъсняла, като се има предвид, че през последните години регулаторът пропусна много други случаи да защити репортери и водещи от управляващите и го направи едва сега, когато краят на това правителство на Бойко Борисов изглежда все по-близо. Например СЕМ не защити журналистите, когато премиерът ги нарече "мисирки", а също и когато влезе в тона на медиите на Делян Пеевски и определи Би Ти Ви като "Божков ТВ" заради въпроси, които репортери на телевизията му задаваха.

Регулаторът замълча и когато премиерът, видимо подразнен, демонстративно отказа да отговаря на въпрос на журналиста от "Дневник" Петя Владимирова. СЕМ не реагира и когато бившият финансов министър Владислав Горанов заплаши представител на телевизията на БСП, че "ще им спрат парите". Не каза нищо и когато шефът на медийната комисия Вежди Рашидов се развика: "Стига с тая свобода на словото!". Списъкът с примери, в които медийният орган не реагира на различни форми на посегателства от страна на политици над журналисти, може да бъде продължен още.

Българският хелзински комитет също разпространи позиция, в която се казва, че с действията си през последните дни властите недопустимо накърняват медийната свобода и че събитията показват, че ГЕРБ имат пряко или косвена заслуга за разигралите се събития.

"През последните шест дни станахме свидетели на най-малко три случая, в които журналистическата дейност на независими медии е атакувана или препятствана. От публично известната информация, включваща и свидетелски видеоматериали на тези случаи, може да се предположи пряко или косвено участие в тази дейност на институции на изпълнителната власт или управляващата политическа партия ГЕРБ. На 28 юли репортаж с неудобни въпроси по време на посещението на премиера Бойко Борисов в град Враца беше свален от интернет страницата на телевизия „Враца“ и от „Ю Тюб“ канала на телевизията.

На 4 август телевизия Би Ти Ви излъчи в сутрешния си блок репортаж на журналистката Дани Атанасова, която на живо в ефир показа как полицейски кордон не я допуска да разговаря с ромите, засегнати от кампанията на община Стара Загора по премахването на над 90 незаконни жилищни постройки в града. Едва след това тя бе допусната до засегнатите.

На 5 август, при опит да отразят събития около националната конференция на политическа партия ГЕРБ, журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова бяха нападнати физически от маскирано лице, което по-рано удря лица, протестиращи на мястото на провеждане на конференцията. Три мобилни телефонни апарата на Паунова са отнети с насилие и повредени от нападателя, а Шикерова той посяга да удари, засилвайки се към нея. Тези събития бяха отразени във видеозаписи, разпространени от журналистките в социалната мрежа „Фейсбук“. На запис от телевизия Би Ти Ви се вижда как по-рано същото лице, както и други цивилни, удрят протестиращи в присъствието и без намеса на охраната на събитието. Всички тези прояви будят сериозна тревога за състоянието на медийната свобода в България. Репресиите са насочени както срещу протестиращи граждани, така и срещу медии, които често са критични към властта, като в един от случаите е извършено нападение с физическо насилие над повече от едно лице", се казва в позицията БХК.

БХК призовава органите на досъдебното производство да се сезират въз основа на публично достъпните материали за проявите на насилие и да проведат срочно и ефективно разследване, като установят виновните лица. Призоваваме и контролните органи на частната охранителна дейност при Главна дирекция „Национална полиция“ на Министерството на вътрешните работи да извършат срочна проверка на организацията на охранителната дейност по време на националната конференция на политическа партия ГЕРБ – независимо дали охраната на събитието е била организирана от ГЕРБ или от София Тех Парк – и по-конкретно действията и бездействията на охранителния състав, като огласят резултатите от проверката.

Международната журналистическа организация "Репортери без граници" призова през "Туитър" властите в България да разследват и идентифицират хората, които вчера нападнаха и избиха телефона на Полина Паунова. С втори пост организацията осъжда "очернящата кампания", провокирана от публикация на пресцентъра на главния прокурор срещу журналиста от "Свободна Европа" Борис Митов и нарича това "злоупотреба с власт".  В началото на седмицата държавното обвинение обвини медията, че нарушава етичния кодекс заради публикация на Митов за прокурор Боряна Бецова. Тя е един от тримата обвинители, проверяващите изтеклите записи с гласа на премиера Бойко Борисов. Статията разказва как Бецова израства безпроблемно в кариерата въпреки неуспехите й по ключови разследвания, като реакцията на дирекция "Публична комуникация" идва близо месец след публикуването на материала. "Тази атака идва след очерняща кампания, провокирана от публикувана от пресцентъра на главния прокурор Иван Гешев декларация срещу журналиста от "Свободна Европа" Борис Митов, в която той е обвинен в манипулативност и в която е поставен под въпрос неговият професионализъм. Това е злоупотреба с власт, която "Репортери без граници" осъжда", гласи вторият пост.

 Ръководството на Радио Свободна Европа/Радио Свобода също излезе с позиция:

“РСЕ/РС е възмутено от агресията срещу нашите двама репортери, които си вършеха работата и отразяваха политическо събитие. Инцидентът трябва незабавно да бъде разследван от властите, а на извършителите трябва да бъде потърсена отговорност - заявява изпълняващата длъжността президент на РСЕ/РС Дейзи Синделар. - Българските власти на най-високо равнище трябва публично да осъдят този и всеки друг случай на насилие или друг натиск срещу журналисти, за да могат те да вършат своята работа безопасно и без страх”.

Ключови думи:

СЕМ, Бойко Борисов

Още

Минеков иска от СЕМ да накаже БНТ за отказано право на отговор

19.06.2021

7399
Минеков: Съществуването на СЕМ е под въпрос

11.06.2021

Обновена

9860
Над 2300 души поискаха с подписка оставката на Кошлуков и СЕМ

09.06.2021

9139