facebook
twitter

Медии

СЕМ се сети да защити журналистите от политиците

Според БХК ГЕРБ имат пряко или косвено участие в събитията през последните дни
1 841
Председателят на СЕМ Бетина Жотева

След вчерашните изстъпления на конференцията на ГЕРБ, при които момчета с маски нападнаха журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова, а активист на ГЕРБ я нарече "боклук", днес Съветът за електронни медии излезе с декларация в защита на журналистите. В нея се казва, че "всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество" и че политиците трябва да са отговорни в публичното си говорене по отношение на медиите. "Съветът за електронни медии изразява сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти. Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество.

Особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности. Всяко посегателство срещу журналисти или възпрепятстването на тяхната работа е директно посегателство срещу свободата на словото и постиженията на демокрацията. СЕМ призовава гражданите да зачитат професионалните права на журналистите, както и тяхната свобода и  лично достойнство. Вярваме, че компетентните органи ще си свършат бързо и професионално работата за разкриване на извършителите. СЕМ отново се обръща с призив към политици и общественици да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите и медиите", се казва в декларацията.

Загрижеността на СЕМ от агресията на политици срещу журналисти изглежда доста закъсняла, като се има предвид, че през последните години регулаторът пропусна много други случаи да защити репортери и водещи от управляващите и го направи едва сега, когато краят на това правителство на Бойко Борисов изглежда все по-близо. Например СЕМ не защити журналистите, когато премиерът ги нарече "мисирки", а също и когато влезе в тона на медиите на Делян Пеевски и определи Би Ти Ви като "Божков ТВ" заради въпроси, които репортери на телевизията му задаваха.

Регулаторът замълча и когато премиерът, видимо подразнен, демонстративно отказа да отговаря на въпрос на журналиста от "Дневник" Петя Владимирова. СЕМ не реагира и когато бившият финансов министър Владислав Горанов заплаши представител на телевизията на БСП, че "ще им спрат парите". Не каза нищо и когато шефът на медийната комисия Вежди Рашидов се развика: "Стига с тая свобода на словото!". Списъкът с примери, в които медийният орган не реагира на различни форми на посегателства от страна на политици над журналисти, може да бъде продължен още.

Българският хелзински комитет също разпространи позиция, в която се казва, че с действията си през последните дни властите недопустимо накърняват медийната свобода и че събитията показват, че ГЕРБ имат пряко или косвена заслуга за разигралите се събития.

"През последните шест дни станахме свидетели на най-малко три случая, в които журналистическата дейност на независими медии е атакувана или препятствана. От публично известната информация, включваща и свидетелски видеоматериали на тези случаи, може да се предположи пряко или косвено участие в тази дейност на институции на изпълнителната власт или управляващата политическа партия ГЕРБ. На 28 юли репортаж с неудобни въпроси по време на посещението на премиера Бойко Борисов в град Враца беше свален от интернет страницата на телевизия „Враца“ и от „Ю Тюб“ канала на телевизията.

На 4 август телевизия Би Ти Ви излъчи в сутрешния си блок репортаж на журналистката Дани Атанасова, която на живо в ефир показа как полицейски кордон не я допуска да разговаря с ромите, засегнати от кампанията на община Стара Загора по премахването на над 90 незаконни жилищни постройки в града. Едва след това тя бе допусната до засегнатите.

На 5 август, при опит да отразят събития около националната конференция на политическа партия ГЕРБ, журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова бяха нападнати физически от маскирано лице, което по-рано удря лица, протестиращи на мястото на провеждане на конференцията. Три мобилни телефонни апарата на Паунова са отнети с насилие и повредени от нападателя, а Шикерова той посяга да удари, засилвайки се към нея. Тези събития бяха отразени във видеозаписи, разпространени от журналистките в социалната мрежа „Фейсбук“. На запис от телевизия Би Ти Ви се вижда как по-рано същото лице, както и други цивилни, удрят протестиращи в присъствието и без намеса на охраната на събитието. Всички тези прояви будят сериозна тревога за състоянието на медийната свобода в България. Репресиите са насочени както срещу протестиращи граждани, така и срещу медии, които често са критични към властта, като в един от случаите е извършено нападение с физическо насилие над повече от едно лице", се казва в позицията БХК.

БХК призовава органите на досъдебното производство да се сезират въз основа на публично достъпните материали за проявите на насилие и да проведат срочно и ефективно разследване, като установят виновните лица. Призоваваме и контролните органи на частната охранителна дейност при Главна дирекция „Национална полиция“ на Министерството на вътрешните работи да извършат срочна проверка на организацията на охранителната дейност по време на националната конференция на политическа партия ГЕРБ – независимо дали охраната на събитието е била организирана от ГЕРБ или от София Тех Парк – и по-конкретно действията и бездействията на охранителния състав, като огласят резултатите от проверката.

Международната журналистическа организация "Репортери без граници" призова през "Туитър" властите в България да разследват и идентифицират хората, които вчера нападнаха и избиха телефона на Полина Паунова. С втори пост организацията осъжда "очернящата кампания", провокирана от публикация на пресцентъра на главния прокурор срещу журналиста от "Свободна Европа" Борис Митов и нарича това "злоупотреба с власт".  В началото на седмицата държавното обвинение обвини медията, че нарушава етичния кодекс заради публикация на Митов за прокурор Боряна Бецова. Тя е един от тримата обвинители, проверяващите изтеклите записи с гласа на премиера Бойко Борисов. Статията разказва как Бецова израства безпроблемно в кариерата въпреки неуспехите й по ключови разследвания, като реакцията на дирекция "Публична комуникация" идва близо месец след публикуването на материала. "Тази атака идва след очерняща кампания, провокирана от публикувана от пресцентъра на главния прокурор Иван Гешев декларация срещу журналиста от "Свободна Европа" Борис Митов, в която той е обвинен в манипулативност и в която е поставен под въпрос неговият професионализъм. Това е злоупотреба с власт, която "Репортери без граници" осъжда", гласи вторият пост.

 Ръководството на Радио Свободна Европа/Радио Свобода също излезе с позиция:

“РСЕ/РС е възмутено от агресията срещу нашите двама репортери, които си вършеха работата и отразяваха политическо събитие. Инцидентът трябва незабавно да бъде разследван от властите, а на извършителите трябва да бъде потърсена отговорност - заявява изпълняващата длъжността президент на РСЕ/РС Дейзи Синделар. - Българските власти на най-високо равнище трябва публично да осъдят този и всеки друг случай на насилие или друг натиск срещу журналисти, за да могат те да вършат своята работа безопасно и без страх”.

Ключови думи:

СЕМ, Бойко Борисов
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП ще внесе нов вот на недоверие

14.08.2020

1564 8
Ден 36: Протестиращи превзеха четвърто кръстовище в София

13.08.2020

Обновена

8290 36
И Цветанов поиска оставката на Борисов

13.08.2020

Обновена

6827 42

Коментари

Forza NATO

СЕМ се сети да защити журналистите от политиците

Тепърва предстои много от трудоустроените граждани да се сетят много неща.

 

🐞

maestrata

ТРУДОУСТРОЕНИТЕ!!!Хвала!👏👏👏

VBA...

Нищо лошо, ако си дадат оставката, в едно и също време.

Льо Клер

СЕМ призовава гражданите да зачитат професионалните права на журналистите, както и тяхната свобода и  лично достойнство.

 

Едни определени "граждани" не зачитат "професионалните права на журналистите". Дишащата СЕМка се е посвенила да ги назове. Там някакви "за европейско" ли, какво ли, развитие бяха?  🐒

Хулиган

Само да попитам, какво точно работи Чампоева?

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/polititzite-si-govoriat-sami/

Азбукарче

     СЕМ е не само излишен, но и вреден. Защо? Ами защото неговите пет члена, в момента красиви и изящни дами, са далеко, далеко от същността и значението на обществените радио и телевизия. Още по-вредни са, когато избират генералните на БНТ и БНР. При този избор от най- голямо значение са подмолните партийни, икономически и най- различни други интереси. Освен професионалните такива. СЕМ трябва да се разпусне, или да остане една малка комисийка за техническите въпроси и за различни видове лицензиране.           Генералните на БНТ и БНР да се избират от всички чланове на СБЖ и на Филмаутор- журналисти, автори, оператори и режисьори. Май така правят  за наградите Оскар.

     И нещо странично, но значимо относно началническите назначения в двете обществени институции: в един градски дунавски сайт се появи материал от един гражданини, в който се вижда как директорът на регионалното тв вече втора година води децата си на детска градина със служебна кола с шофьор, обозначена с голям надпис на медията. Появиха се и доста други интересни факти за този господин, решил, че държавното е негово.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

СЕМ са истински "мисирки". Бойко е прав за тях...

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Чампоева и другарките и правилно усещат накъде духа вятърът.Затуй и сега-хоп декларацийка.Верно, без споменаване на имена и партии(всъщност тя Партията е една), деликатно така, като другарска критика.Но....въпреки всичко ''критика''.Уж....

Forza NATO

Само една чуденка имам по повод др. Чампоева - един хубав ден, когато спре да оСЕМенява медийната среда, и нея ли ще я вземат в Дойче Веле да обяснява свише пороците на микро и макро средата като оня стивънкингски клоун с папионката, който е паднал от небето и е непричом към случвалото се досега?

 

Предполагам, че повече информация има на perwoll.dw.de.

fractal
снимка на fractal

Защо българските телевизии нямат телетекст

Защо в народното събрание има частни медии след като БНТ и БНР се предлагат от депутат в пленарна зала да отразяват на живо пленарните заседания преди започването им 

 

nebenebe

Жотева плаши всички гарги наоколо само с погледа си. И как си дюсдисала устните кат, 15 годишна куртизанка. Боже, дай един бик на тая , че да миряса и си облагороди погледа!

Влез или се регистрирай за да коментираш