facebook
twitter

Медии

СЕМ ще проверява задграничните пътувания на шеф в БНТ

Обновена
2 075
 Илияна Кирилова

Комисията за борба с корупцията с председател Сотир Цацаров е поискала от Съвета за електронни медии да провери и да отговори на сигнал, че член на управителния съвет на БНТ е пътувал всяка седмица в чужбина със самолет на разноски на частна фирма. Дружеството било "с интереси в БНТ", а пътуванията са осъществявани в периода 2017 - 2020 г. Комисията е пояснила, че няма право да се произнася по такъв сигнал, тъй като по смисъла на антикорупционния закон лице, заемащо висша публична длъжност, е само генералният директор на БНТ, но не и членовете на УС на обществената телевизия.

От СЕМ съобщиха за "Сега", че писмото на КПКОНПИ  още не е пристигнало при тях и че засега нямат официална информация за кой член на ръководството на БНТ става дума. От 2017 г. досега като генерални директори на обществената медия се смениха Константин Каменаров, който подаде оставка през април м.г. заради влязла в сила присъда за шофиране след употреба на алкохол, и Емил Кошлуков, заел поста след него. През същия период членове на съвета бяха общо шестима души, от които двама отговарят на описанието в сигнала да са работили в БНТ в периода 2017-2020 г. Става дума за Антон Андонов, който бе вкаран в ръководството от Каменаров, но не подаде оставка след неговото напускане и остана и при Кошлуков. Сходно е положението и със спортния журналист Василена Матакиева, която влезе в УС на БНТ през 2017г. и продължава и досега да е негов член. Според хора от телевизията съпругът на Матакиева от години живее в Лондон.

След огласяването на сигнала на КПКОНПИ Матакиева публикува съобщение във "Фейсбук", от който стана ясно, че тя разпознава себе си като обекта в сигнала, но отрече да е пътувала на чужди разноски. "Единственото вярно в изнесените публикации е, че съм пътувала често до английската столица. Там бе семейството ми и нито за момент не съм позволила пътуванията ми да попречат на служебните ми ангажименти. Винаги сама съм плащала пътуванията си, което лесно може да бъде проверено. Нямам нищо общо и с фирми, които печелят обществени поръчки в телевизията", заяви членът на УС на БНТ. 

През януари т.г. КПКОНПИ образува друго производство по сигнал, че  бившият генерален директор на БНР Александър Велев е предоставил за ползване на СЕМ автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио, като така си е осигурил подкрепа от членовете на регулаторния орган. От СЕМ отговориха, че ставало дума за бракуван автомобил, който не бил в добро състояние. Все още няма данни какъв е резултатът от проверката по този случай от комисията на Сотир Цацаров.   

 

Ключови думи:

КПКОНПИ, Сотир Цацаров, БНТ
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Главният инспектор ползва и COVID-19, за да блокира делото ЦУМ-гейт

05.08.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5086 2
Корнелия Нинова се извини на полицията за петък вечер пред БНТ

26.07.2020

Обновена

4851 115
На прибежки из тъмните улички Дариткова се спаси от протестния гняв

25.07.2020

Обновена

46920 128

Коментари

Антей

 

СЕМ трябва да се ЗАКРИЕ!

 

Напълно безсмислено създадена структура навярно с приличен бюджет.

Предполагаме, че заплатите не са под 5000 лв.!!?

 

За какво ни е този СЕМ, какво следи, проверява,

като българските филми, видеоклиповете чалгарски и поп/улярни

 

представляват брутална порнография откъм НЕЦЕНЗУРНО съдържание -

 

отвартителни изрази, обиди, ругатни, безумни текстове, гадни картини

с побоища на млади мъже над млади жени, или между младежи ...

 

Кому са нужни такива сцени и текстове?

Насилието и бруталността на думите ИЗПЕПЕЛЯВА всякакви задръжки

на добронамерието!!

 

И после защо имало насилие?

За какво е това СЕМ?!

 

По какъв начин допринася за хубавото, красивото в живота,

 

КАКВИ ДОБРОДЕТЕЛИ сеем сред младото поколение?!

И в този смисъл,

това е една структура с роля на престъпно нехайство към възпитанието и културата

 

СЕМ трябва да се ЗАКРИЕ!

 

⚠️

Влез или се регистрирай за да коментираш