Quantcast
Срещу 3 млн. лв. новините на БТА вече са безплатни | СЕГА
facebook
twitter

Медии

Срещу 3 млн. лв. новините на БТА вече са безплатни

Промените бяха приети без дебати на първо и второ четене в едно и също заседание
461
Кирил Вълчев

На две четения в едно и също заседание и без никакви дебати Народното събрание одобри промени в Закона за БТА, с които медийното съдържание на държавната агенция вече ще се разпространява безплатно. За целта държавата ще осигури допълнително 3 млн. лв. на БТА според проекта, внесен от депутатите от ГЕРБ Вежди Рашидов и Тома Биков. Идеята съдържанието на агенцията да бъде почти напълно безплатно беше основен акцент в концепцията на избрания в края на януари нов генерален директор на БТА Кирил Вълчев. Според приетите предложения съдържанието на агенцията ще стане безплатно до една година след влизането в сила на закона.

Досега държавните и общински институции, посолствата, медиите, частните организации и гражданите заплащаха, за да ползват информационните продукти на БТА. Получаването на информация е безвъзмездно само за президент, премиер, министри, депутати, главен прокурор, шеф на БНБ, на Сметната палата, Омбудсмана и др.

Занапред всички граждани би трябвало да могат да четат свободно новините на БТА, като изключения от безвъзмездния достъп ще са допустими в четири случая - за продукти, които съдържат произведения, обект на защитени права на трети лица, за специализирани информационни продукти, изготвени по възлагане, за архивни материали след изтичането на срок и ред на достъп, които се определят от генералния директор на БТА и за произведения на издателската, печатна и продуцентска дейност на БТА. 

И занапред БТА ще отразява актове и обръщения на президента и на вицепрезидента на България, на председателя на парламента, на премиера, председателите на Конституционния съд, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. В бъдеще обаче се добавят още няколко категории лица - като народните представители, лицата, представляващи бюджетни организации, лицата, които представляват на национално равнище, юридически лица с нестопанска цел, политически парти, институции на религиозни общности, председателите на народни читалища, представителите на организациите на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище, лицата, представляващи българите извън България, чиято дейност е насочена към съхраняване на родната култура, институции на ЕС и международни организации, на които страната ни е член или си сътрудничи и др. 

Ключови думи:

БТА, Кирил Вълчев

Още

Държавата плаща 3 млн. лв. за безплатен достъп до БТА

17.02.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

763
Кирил Вълчев е новият шеф на БТА

27.01.2021

1081
Фаворитът на ГЕРБ за шеф на БТА иска новините ѝ да са безплатни