facebook
twitter

Медии

"Свободна Европа" се завръща и в Унгария

Преди това субсидираната от САЩ медия се върна и в България и Румъния
1 232
 Христо Комарницки

Десетилетия след падането на Желязната завеса радио „Свободна Европа“ се завръща в ЕС, пише днес европейското издание на„Политико“, цитирано от БНР. Субсидираната от американското правителство медия ще възобнови работа в Унгария по-късно тази година, след като се завърна в България и в Румъния през 2019 г. В момент, в който Брюксел се опитва да се заеме с притесненията за върховенството на закона, американски пари са мобилизирани в опит за освобождаване на потока от информация в три източноевропейски членки на ЕС, отбелязва „Политико“.

„Не казваме с нашето завръщане, че в тези страни няма медиен плурализъм, защото там в мнозинството случаи има разнообразие от медийни възможности“, коментира Джейми Флай, президент и изпълнителен директор на радио „Свободна Европа“, и допълва: „Въпросът е дали тези медии могат да отразяват проблеми по обективен и балансиран начин“ и „да изследват политически чувствителни теми“.

Организации и журналисти през последните няколко години са изразявали притеснения от медийната среда в България, Румъния и Унгария на фона на опасения на американски официални лица от разпространението на руска дезинформация в региона. Миналата година базираната в САЩ организация „Фрийдъм хаус“ обяви Унгария за „частично свободна“ за първи път от падането на комунизма.

Основано през 1950 г., радио „Свободна Европа“ има редакции на 26 езика в момента. С бюджет от 124 млн. долара за 2019 г. то достига до около 37,6 млн. души седмично.

„Искаме да покриваме теми, които са неглижирани от съществуващите медии, може би по политически причини, но също…в някои от тези страни, тъй като независимите медии чувстват, че не са достатъчно силни да се заемат с политически чувствителни въпроси без потенциални последици“, заявява Флай пред „Политико“.

От завръщането си ефектът от радиото се усети най-вече в България, в която според „Репортери без граници“ „корупцията и сговорът между медии, политици и олигарси са широко разпространени“.

Изданието припомня скандалите около „Апартаментгейт“ и оставките на високопоставени политици, включително на правосъдния министър.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хърватия отвори границите си за 10 държави, но България не е сред тях

28.05.2020

1387 4
Турция прави забранена военна зона до границата с България

28.05.2020

Обновена

4614 28
17 нови заразени, 3-ма починали и 32-ма излекувани в България

27.05.2020

1562 34

Коментари

Boris65

Доколко свободни )  независими ))  некорумпирани ))) са тия организации и централи , дото ще ни учат на свобода , независимост и честност ? Какьвто учителя такьв и ученика (

dissidentbg

"Преди това субсидираната от САЩ медия се върна и в България и Румъния"

 

Под друга статия, форумец ме убеждаваше, че "Свободна Европа" не оперира в България, защото не е било радио. 

Invisible

   Комарницки е пропуснал на радиоапарата да напише ВЕФ.

Джиджи

Комарницки е пропуснал на радиоапарата да напише ВЕФ.

Ама е пуснал страхотна снимка на Буци с ВЕФ-чето!!!!???

slavabg

файда йокинг, но шокинг ?

Памфуций
снимка на Памфуций

Никога не сме имали "ВЕФ" у дома. От "Мелодия" минахме на "Селена" .

Влез или се регистрирай за да коментираш

×