facebook
twitter

Кинопремиера

"Босият император" - по-куц и от "Белгийският крал"

621
 снимка: Арт фест
Толкова е нелепо, че чак е комично.

"Белгийският крал" бе такава чутовна тъпотия, че не знам поради каква точно причина този филм получи разпространение и отразяване, та даже и награди (номинация за най-добра европейска комедия от ЕФА). У нас - айде, защото има български копродуцент и Валентин Ганев играе, а Нина Николина пее във филма на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Квазидокументалната комедия обаче беше такъв невтасал европудинг, изпълнен с клишета за Балканите, че се гледаше направо с недоумение.

Още по-неясно е защо освен благодарение бездънната каца на еврофинансирането филмът се е сдобил и с продължение. В "Босият император" отново има българско участие - освен Николина, Ганев и малко пари от НФЦ български са и гримът, дизайнът на продукцията и още няколко дребни, но важни детайли. Иначе режисьорите и главните действащи лица са същите.

В "Босият император" неудачникът крал Николас III отново закъсва на Балканите. Пострадал при възстановка на атентата срещу Франц Фердинанд, извършен от Гаврило Принцип в Сараево, той попада в лудница на китен хърватски остров. Управлява я с желязна ръка и намигване Удо Кир, а най-яркото присъствие сред пациентите е Джералдин Чаплин, която трябваше да дойде и за представянето на филма на "София филм фест" през март... ама дойде коронавирусът! 

Така показът на филма се отложи с четири месеца, а когато премиерата му най-сетне се състоя тази седмица - на открито, бе прекъсната от пороен дъжд над София. Все пак "Босият император" ще продължи похода си към зрителите в киносалоните - може пък в пълното отсъствие на холивудски заглавия немощният му хумор да допадне някому. 

 

Все още няма коментари

Още

"Мулан" - пирон в ковчега на класическия кинопоказ
Военно кино с лице на жена
Английският пролетариат не става по-щастлив, нито по-богат

07.08.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1402 4

Влез или се регистрирай за да коментираш