facebook
twitter

Кинопремиера

Холивуд препрочита приключенията на Лисбет Саландер като комикс

274
снимка: Александра филмс
Клеър Фой е третата поредна Лисбет Саландер на големия екран.

Стиг Ларшон не доживява да види своя опус магнум в книжарниците и киносалоните (трите книги бяха първо екранизирани в родината му, а и Дейвид Финчър засне първия том под заглавие "Мъжете, които мразеха жените" през 2011 г.). Последната му година - 2004-та, го заварва като редактор на антирасисткото списание "Експо". Трилогията "Милениум", разказваща за един реалистичен свят на аморални финансови афери, екстремистки заговори и изкривено правосъдие, се превръща в бестселър, въпреки че дотогава 50-годишният Ларшон не е публикувал нито ред художествен текст. Приживе журналистът получава смъртни заплахи и е преследван от параноя - адресът му не фигурира в никакви регистри, името му отсъства от пощенската кутия, излиза през задната врата на дома си или през мазето. Смята се, че е починал от инфаркт; издателката му поддържа тази версия. Но съществуват и версии за насилствена смърт. Ларшон е прототип на главния герой в романа Микаел Бломквист.

Днес тези факти са позабравени, а машината за пари продължава да се върти - писателят Давид Лагеркранц написа две (по-слаби) продължения, а Холивуд захвана да екранизира и тях. "Момичето в паяжината" е адаптация по четвърта книга и макар титулярните персонажи да са тези на Ларшон, нито сюжетът, нито филмът имат много общо с оригинала. Продукцията на режисьора Феде Алварес (уругваец, известен с хорър проекти) е средна ръка трилър, на моменти с елементи на ненужна демонстративна жестокост. 

В кожата на легендарната хакерка Лисбет Саландер, изиграна вече успешно от Нуми Рапас и Руни Мара, влиза трета актриса - Клеър Фой, на върха на славата си след успешните превъплъщения в "Короната" и "Първият човек". Бломквист тук е сведен до незначителен епизодик, почти няма роля в сюжета. Социалните коментари на Ларшон са принизени до клиширана схватка между американските служби за сигурност, руски мафиоти, които мечтаят за ядрено надмощие, и тук-там по някой шведски корумпиран чиновник. Мрачното минало на Саландер, което я е превърнало в боркиня за правата на жените много преди #metoo, присъства и тук. Антагонист в случая е сестра й, само бегло спомената в оригиналната трилогия, тук сублимираща травмите от бащата насилник в собствени форми на злодеяние и бруталност. 

Саландер на Фой е с непоколебимостта и физическата неуязвимост на комиксова героиня (зашива рана на гърба си първо с каноконлит, после с телбод, и се впуска в нови екшън сцени, без да й мигне окото). В първата си поява на екрана тя е закачулен в черно отмъстител като Батман. По-късните кадри от преследвания с черно ферари само допълват усещането за Батмобил. Когато при развръзката се изправя срещу сестра си, тя е издържана в черно, с тъмна коса в момчешка прическа; сестрата - цяла в яркочервено, руса и женствена. Наблюдаваме превръщането на социалнополитически трилър в комикс. Елементи от 007 също са налице, започвайки от дизайна на началните надписи. Че има нещо гнило в Швеция, на Холивуд хич не му пука. 

Екшън сцените на Алварес са заснети чудесно, Клеър Фой е отлична актриса. Филмът, с усложнен сюжет и неясна посока, ще бъде забравен още преди изтичането на финалните надписи. 
 

Все още няма коментари

Още

Шамалан без шесто чувство
Лауреати от Кан на "София филм фест" 2019

18.01.2019

40
Гангстерският рай у съседите

Влез или се регистрирай за да коментираш