facebook
twitter

Кинопремиера

Невидимото чудовище и #MeToo

600
 снимка: Форум филм
Австралиецът Уанел не се свени да използва наученото от сър Алфред Хичкок.

Хърбърт Дж. Уелс пише своята фантастична класика "Невидимият човек" повече от половин век преди маестрото на ужаса Алфред Хичкок да ни съобщи своето жанрово верую: най-страшно е  онова, което не виждаш. Кървищата, карантиите и чудовищата са предпочитани инструменти само за слабия разказвач. 

Съавторът на жестоките "Убийствен пъзел" и "Коварен капан" Лий Уанел този път е сценарист и режисьор на филм, който черпи смело от наследството на двамата. "Невидимият" в негов прочит е само бегло вдъхновен от романа на Уелс. Героят от заглавието е гениален оптик, успешен бизнесмен. Той обаче е и патологичен насилник, който следи и направлява всяка стъпка на съпругата си Сесилия (в ролята Елизабет Мос, с "Еми" за "Историята на прислужницата"). Една нощ, по каноните на жанра, тя успява да преодолее страха си и да избяга. После научава за смъртта на благоверния си и всичко изглежда наред, макар борбата й с нанесените от него психически травми да продължава още дълго.

И тогава той се завръща. Невидим, но осезаем. Или поне Сесилия така си мисли. Дали е умопомрачение на изтормозения й ум или фантастична оптическа измама, с която насилникът продължава да я преследва? Това са само част от въпросителните във филма. "Невидимият" използва тропите на хорър жанра, за да представи един доста актуален сюжет в момент, когато в Ню Йорк Харви Уайнстийн бе осъден и отведен с белезници, а в Източна Европа още продължават споровете за Истанбулската конвенция.

Така че с един куршум два заека - изправящ зрителя на ръба на седалката старомоден хорър и съвременна трактовка на тема доминацията на силния пол, невидимия тормоз у дома и шансовете на жената да бъде спасена и свободна. Безспорно находчив авторски избор, който донякъде компенсира липсата на оригиналност във филма.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

“Златната ябълка“ - хубава работа, ама българска
Арт кината вече посрещат първите си зрители

22.05.2020

80
Цялата вселена на "Марвъл"

15.05.2020

203

Коментари

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Безспорно находчив авторски избор, който донякъде компенсира липсата на оригиналност във филма.

 

 

Модно клише, аджеба? Мерси, мархаба.

 

Ще пропуснем в полза на джанковицата.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×