facebook
twitter

Наблюдател

5 неща, които научихме от подслушаните разговори

Изтеклите записи потвърждават всички негативи на управлението на Борисов
23 064
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Премиерът Бойко Борисов се гордее, че е прост.

От няколко месеца в медиите периодично и съвсем не случайно се публикуват звукозаписи с гласа на премиера Бойко Борисов. Безспорен факт е, че са правени в неформална среда, вероятно дори в най-личното пространство на министър-председателя. Анонимният автор сигурно е бил или пък все още е в тесния кръг от приближени на Борисов. В същото време автентичността на записите вече се потвърждава от технически експертизи, както и от самите участници в разговорите с премиера. Въпреки многото неизвестни, от подслушаните думи на Борисов научаваме няколко неща от кухнята на неговото управление, състоянието на държавата, както и персоналните му черти. 

1. Срастването на изпълнителната със съдебната власт

В първия запис, който се появи в сайта "Афера" на 12 юни, чуваме, че Борисов е отлично запознат с бъдещи действия на прокуратурата. "А това за къщите за гости как се движи? Да, това сутринта аз съм го разпоредил...Да видиш стотина-двеста къщи за гости как ще приберем...Дааа, на Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска или утре обвинение. Ще го съсипят. Аз го предупредих!", казва премиерът на своя неизвестен събеседник. Очевидно разговорът е записан няколко дни преди 25 април 2019 г., когато държавното обвинение действително привлече към наказателна отговорност бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за неправомерно получени еврофондове за къща за гости, която се ползва за лично имение.

В този период Борисов е водил и приятелски разговори с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, както и с неговия тогавашен заместник, а после наследник на поста Иван Гешев. "Сутринта имах същия случай. И Влади Горанов, Сотир, Гешев (не се чува) по телефона и се смеят, а аз с такова удоволствие им обяснявам за колегата немец, че вследствие на моята простотия всичко се случило. Накрая Гешев ми вика: "Абе, аз обичам да се правим на луд, ама Вие, господин премиер, май се правите много успешно”. Не, бе, викам, брат ми – прост съм и ми е лесно!", разказва Борисов.

С подобно приятелско обръщение - "братиньо", премиерът се обръща в личен разговор и към настоящия председател на Конституционния съд и също бивш главен прокурор Борис Велчев. "Мое да пиеме едно кафе утре", предлага му също Борисов. В неформален разговор двамата обсъждат отпускане на средства за ремонт на крило на Университета за национално и световно стопанство. Случаят придоби медийна популярност на 24 април 2019 г., когато вероятно е направен и записът. За разговора с премиера призна самият Велчев пред "24 часа".

2. Борисов е незаобиколим фактор в бизнеса

От подслушаните разговори става ясно, че Бойко Борисов е незаобиколим фактор в едрия бизнес. В първия публикуван запис премиерът се заканва "да размаже физиономията" на собственика на компанията "Еврохолд". "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд”, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно!", нарежда премиерът на човека отсреща, който явно отговаря за медийна стратегия. За проверка на Комисията за финансов надзор срещу „Еврохолд България“ АД и три застрахователни дружества от групата на холдинга се разбра на 24 юни 2019 г. Само 4 дни по-рано стана ясно, че компанията е постигнала споразумение за покупка на  "ЧЕЗ България". В края на м.г. обаче Комисията за защита на конкуренцията не позволи продажбата.

Борисов напомня, че трябва да се съобразяват с него дори на партньора си по карти и бивш шеф на "Лукойл България" Валентин Златев. В друг звукозапис се чува премиерът да разговаря по телефона с човек, когото нарича Валентин Василиевич: "Ама с тия двамата Корнела и Радев... са големи сладури. И понеже навсякъде приказват, че ти си им основният гръб, хич не е приятно", казва Борисов и продължава: Ама ако искаш утре вечер, ако си тука, мини да ме видиш. Еее, когато ти е на кеф на тебе...Но мисля, че между редовете ме разбра, особено за...едната! Особено за едната!". Премиерът общува неформално с хора от най-едрия бизнес - в което няма лошо, проблемът е, че ги заплашва да не подкрепят политическите му опоненти.

На този фон не е изненада, че довчерашният галеник на властта Валентин Златев стана мишена на прокуратурата и правителството. Коалиционният партньор на Борисов - Валери Симеонов, открито каза, че след удара срещу хазартния бос Васил Божков следва такъв срещу Златев. Управляващата партия пък се впусна да създава нови данъчни складове и държавни бензиностанции, което удря върху бизнеса на "Лукойл" у нас. А Златев беше привикан на разпит в специализираната прокуратура.

3. Държавни пари отиват за частен интерес

Съменията, че Бойко Борисов в качеството му на премиер разпределя пари от бюджета еднолично до голяма степен се потвърждават от изтеклите записи. Това ясно личи в разговора му с Борис Велчев за ремонта на УНСС. "Четири милиона и половина станаха на 16 милиона и половина, щото трябва да му построиме и хотела", казва премиерът по адрес на бившия ректор на университета Стати Статев. Става дума за скандала от 23 април 2019 г., когато УНСС изпрати отворено писмо, в което заплаши с фалит, ако правителството скоро не осигури средства за изграждането на новото крило на учебното заведение.

Вузът всъщност е получил за проекта 4.5 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“, но настояваше държавата да му даде още 7.5 млн. лв. съфинансиране. След това обаче Агенцията за държавна финансова инспекция извърши проверка по нареждане на Борисов. "С този Стати на УНСС беше...Щот аз му казах - утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ и от хотела ти в Гърция дотука ще дойдат по това... Аааааа, викам, сладур такъв... ще ме притискаш!", казва премиерът в изтеклия запис. В крайна сметка проверката на АДФИ откри редица нарушения при изпълнението на обществената поръчка за строеж на нов корпус на вуза, с което са създадени предпоставки за незаконосъобразно разходване на публични средства.

Значи ли това, че Борисов е бил наясно за кражба на публични средства в частен интерес, но все пак правителството е отпуснало пари? Докато е ректор на УНСС, Стати Статев обявява в пубичната си декларация за имущество и интереси, че притежава имот в Гърция. По всичко личи, че премиерът смята, че парите за построяването на нов корпус на университета ще отидат именно за недвижимата собственост на ректора.

В последния изтекъл запис пък чухме: "20 млн. лв...Толкова, колкото дадох на Генчо Начев (шефът на УМБАЛ "Света Екатерина) да си дострои болницата". Говоренето на Борисов в първо лице, единствено число за отпуснатите средства е показателно за отношението му към парите на българските данъкоплатци.

4. Простотията оправдава всичко

Едва ли някой здравомислещ човек би се хвалил с простотията си. Според българския министър-председател обаче слабият интелект не е минус, а напротив - нещо положително, което помага в политиката. "То е кофти да си сложен. Аз съм като тея старите трактори - какво му сипеш, той си пърпори и си върви", обяснява Борисов във връзка с гаф на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Дори съветва и тя да се оправдава за своите грешки с простотията си: "Просто Цвета да каже: „Аз съм проста кърджалийска ***** (бел. ред редакцията цензурира думите) и не мога да правя разлика между масово изтребление и геноцид. Съобразете се с мойта простотия". И така..."

Показателен за примитивизма на Борисов е и каруцарският език, който щедро употребява в неформални разговори. Изтеклите записи са пълни с най-обидни ругатни към президента  Радев, към протестиращи и дори към политици от европейски държави, за които разказва как умело е прецакал, докато се правил на прост. "Понеже съм прост и не знам английски, всъщност, не съм разбрал това, което ми е казвал правилно и съм ги ****** с двеста – тези чужденци, премиери… и сега като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали", споделя Борисов за дипломатическите си умения. Очевидно мутренският език е най-естествен за премиера. Чувства се комфортно, като говори така. Работа на психолог е да каже защо предпочита точно тези ругатни и какво се крие зад това.

5. Борисов смята българските избиратели за прости

За пореден път става ясно, че премиерът действително смята българските избиратели за прости. В разговора с вицепремиера Томислав Дончев, който изтече вчера, Борисов настоява, че гражданите не биха могли да оценят добрите политики у нас, тъй като интелигентните хора са малко. "Когато си обграден от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се правят реформи. Няма такова нещо. Не, правилни неща не могат да се правят…Правилни неща с такъв президент не се правят. С такава опозиция не се прави".

 

35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Оставка? И аз искам оставката на Радев

10.08.2020

Обновена

4344 39
СЕМ се сети да защити журналистите от политиците

06.08.2020

1369 11
Страх в кочината

09.08.2020

9766 25

Коментари

Страници

Стоф

От всички разговори на Борисов не чух нито един, убедително приличащ на автентичен. С евтин дори смартфон аудио записът е далеч по-ясен. Всички приличат на преиграни компилации, каквито лесно се правят с доста монтажни програми. Какво представлява Борисов не е било никога загадка. А авторите на 'записите' са по-зле и от него самия.

На тъщата зетя

Стига, бе! Това сериозно ли? Не вярвах, че има такива случаи! И тия доста монтажни програми не оставят ама никакви следи? Или понеже всички са прости и ...?

Nikita6

.

ГРОМОЛОМОВ
снимка на ГРОМОЛОМОВ

точно 👌

пуснах през полупрофесионална аудиопрограма..и  шитня всичко.

BL.N.Lmt

🏴‍☠️🇨🇩☕️За разлика от почетният председател на ДПС, гн.Ахмед Доган

/справка Росенец Протести 8000 мъже с ислямско вероизповедание симпатизанти на ДПС/,

който се води от стара максима в исляма която е,

" Don't send boys to do mens work" 🍺 Организаторите на "Протестите24/7"  are sending boys and girls to do their work and there are risking the purpose of the Protest 24/7 and the odds are altering  in favor of B.M.Borisov and GERB to be reelected for another term in office🏴‍☠️🇨🇩☕️
🍺Организаторите на "Протестите 24/7" като са казали "А" да кажат и "Я" за да имат ефект Протести24/7 трябва да имат подръжка и Родителите на момчетата  и момичетата които са на Протестите24/7 да бъдат със тях на площада и на барикадите на Орлов мост и други, конфронтацията между протестиращи и останалото гражданство е единствено въпрос на време.

🏴‍☠️🇨🇩☕️Обстановката и времето от тук нататък работи в полза на Бойко Методиев Борисов и управляващото мнозинство. 
Стратегията  на ГЕРБ за избори може да бъде охарактеризирана с две думи "Гражданско Неподчинение" 🏴‍☠️🍖🇨🇩🍺

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Се сме имали прости управници, но такъв неандерталец не сме имали. И е ясно какви си го обичат и гласуват за него. А на следващите избори просто трябва да докажем дали простаците са мнозиство или малцинство в България. Моето скромно мнение е, че са подавящо мнозинство.

Стоф

Масите обичат да бъдат управлявани от техни подобия. С Борисов прекалиха, но си го заслужават.

Хулиган

С Бойко Борисов бай ви Тодор ни отмъщава за всички вицове, които сме разправяли едно време по негов адрес.

Особено, гдето ровели да му изкопаят дипломата и така я не намерили.

А Боко дори доктор на науките се пише.

Хак да ни е!

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/inteligentna-nacia/

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Всички приличат на преиграни компилации, каквито лесно се правят с доста монтажни програми.

 

Сигурно. А псувните ги е казал по адрес на Плевньо, но са ги монтирали по адрес на Радев. Как не се сетихме.

Стоф

На мен гласът на Б. Б., интонациите и маниера на говорене не ми звучат достатъчно автентично. По-скоро актьорски имитации. Да не говорим, че желанието да се убеди някаква част от публиката, колко е прост Борисов, обижда самата публика.

 

maestrata

Ех,къде е Рембранд,да нарисува "Нощна стража-2020 БГ"!!!!💅

Begemot
снимка на Begemot

Неандерталец ли, какво ли  ...   да не се забравя, моля, кой го промутира и курдиса, съвместни усилия на Европа ( ЕНП, немски фондации) и червени генерали, плюс Типпиг поинт, Кръстев, Цветелина, КОЙ бе КОЙ бе КОЙ и досега го поддържа, Европо, блуднице, не те ли е срам, лицемери и ишиаси , "колегите" премиери  ВИЕ ГО СЛОЖИХТЕ И ВИЕ ГО ДЪРЖИТЕ!

И  знаем защо  - отредили сте ни да сме най бедните, да мрем и да из4езваме, че сме на ваша издръжка и затова храните простаци и мутри с фондове да ни мачкат и гърбят в СТАБИЛЕН ГЕНОЦИД!

Нищо случайно няма в появата и развитието на феномена Бай Туй, нищо случайно няма в чекмеджетата му, това не е отклонение, девиация от "правилната" демокрация, това е отреденото ни от евроишиасите, които си полуават своето в своите чекмеджета и си играят игрите - а в тези игри на нас ние е писано да мрем!

Стоф

Не уважаеми, бг населениет си го избра по свой образ и подобие, гласувайки и не гласувайки.

вале

Кретен ли си или се правиш........!?

 

 

ГРОМОЛОМОВ
снимка на ГРОМОЛОМОВ

значи всички са кретени ако не споделят вашите възгледи?

Колегата е точен и изразява мнение  оборваш го а не да  отправяш лични нападки. аз з афигуранта цял том  факти доказателства имам за това,чее е пиндостанско назначение.

 

вале

моля стоф ,да ме извини за това че го обидих,принципно не харесвам да обиждам ,защото по този начин обиждам и себе си,малко загубих контрол ,съжалявам.

Drugomisle6t

Вярно е, че ЕНП и ишиасите са к***ви, но не те са сложили и крепят Бай Туй. Ясно е  КОЙ му дърпа конците -- агент Сава, приютен и пазен в руската територия Росенец, който взе страната на Русия в спора й с Турция, и съвсем не са му присърце интересите на България. Затова купуваме скъпо, строим Турски поток и ще се загробим с Белене. А КОЙ си отглежда био краставици на руска територия.

дядо Илия

И кое от тези записи не е вярно като сентенция? Повечето неще са "правила" от казармата и потвърдени от живота - например това за наливане на акъл в главата на простия. Целият запис вероятно е компилация от много записи правени през последните 3-4 години, престояли някъде с цел да бъдат извадени когато се прецени, че е подходящия момент. Мисля , че това е работа на професионалисти , разполагащи с много пари, техника и знания, управлявани от обучени мениджъри. Иначе досега ББ щеше да им "стопли" вратовете.

Veni V

Дядо, май започвам да се съгласявам...не се знае от кога са записите, а в днешно време възможности за компилации бол...

Mancho
снимка на Mancho

Втора американска лаборатория доказа автентичността на скандалния запис на премиера Бойко Борисов, който първоначално отрече гласът да е негов, а след това на няколко пъти призна това. Този път експертизата беше поръчана от разследващия сайт Биволъ.

Докладът, изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic заключава, че изтеклият през юни запис с глас приличащ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или подправен.

Nikita6

Давай всичко :

....................... При резултат 50 е почти сигурно, че гласовете са на един и същ човек. Полученият резултат от 20,3 дава умерена вероятност, че гласът в записа BoykoUnplugged.m4a е на Борисов...................

 

Това е на мегдана .

hamer

Езикът, епитетите, вулгарността в записите Му въобще не ме изненадват. Изненадана съм обаче как е възможно, как е допуснато да се слуша твлефона Му. Той се има за ченге, параноичен е и си му личи - във всичко вижда заговори, конспирация, заплахи за живота си... Как е допуснал това? Че около него не всички са лоялни е повече от ясно - партийните хамелеони са двойни и тройни агенти, а Той събра много такива в ГЕРБ. Но това с телефона Му не е ли работа на службите? Едно е някой Негов доверен човек да запише с телефона си Негов разговор, при който се чува само едната страна, но когато се чуват и двете страни? Дали е толкова уверен, че всички го боготворят, че са му предани И още по-интересно е, че за Шиши няма никъде нищо - нито клюка, нито нещо за гаджето му, нито някоя снимка в кръчма или другаде, а какво остава за записи... Не е ли той охраняван като върховна национална ценност или нито един журналист не проявява никакъв интерес към него! Поредният сезон на "Stranger Things" може да се снима тук😎

ГРОМОЛОМОВ
снимка на ГРОМОЛОМОВ

ами не са подслушвали не са афтентични ...да не казвам,че са спец честоти и т.нт на държавните  ора...ма ти няма как да знаеш.

а снимките не с а и от спалнята пачките и златото с амакети. уискито не се връзва  тиквата не пие.но  за целта  на фейка  и лошия запис...са я турили и дебнилните се хващат...

dedo_gosho

Значи когато чужди лаборатории потвърдят, че записите са автентични, за Вас това няма стойност, на принципа "едно си баба знае, едно си баба бае ... " :) Лично съм чувал Барба Ганьос "в действие" - речника, начина му на изразяване, са си точно неговите, да не говорим, че Борис Велчев, Томислав Дончев и още някой си си признаха, че това са действителни разговори с премиера ни ... И въобще не е вярно, че Барба Ганьос не пие, лично пред мен е изпивал 3 големи уискита на един коктейл ... :):):) И не е вярно, че държавните хора говорят по мобилните си телефони на специални честоти, абсолютни глупости са това, явно гледате много съветски и американски шпионски филми ... :):):)  Но от Вашите коментари е видно, че си харесват министър-председателя /между другото прякора му във всички европейски институции е Клоуна :)/ и за Вас важи неговото определение "аз съм прост, вие сте прост и затова се разбираме ... " :):):):)

Chesan
снимка на Chesan

"Нещата" вече са 6

акад. Петър Иванов


Без да посочвам конкретен човек, за който би могло да става дума, по принцип ще кажа, че по външния вид – деформиран череп (плагиоцефалия), плешивост (алопеция), физиогномични особености, антропология, телесна конституция, тегло, жестове, осанка, миманс, начин на обличане, вещи и др. на една персона, както и по нейния говор (реч) – неграмотност, диалект, словесна диария (логорея), логопедични дефекти, речеви миманс, а така също и по самите разсъждения и по мисловната продукция, предлагани в различен контекст – лично общуване с частен разговор и публични изяви, включително и по национални медии, телевизии, радио, по електронни медии – Фейсбук, Туитър, Инстаграм и др., може да се разбере съвсем ясно и точно психичният status praesens на дадена персона, да се разберат психичните ѝ отклонения, дали не става въпрос за остра акутна психопатология, да се разбере на каква основа са отклоненията – на сексуална основа, на наследствена (дегенеративна) основа или са придобити в хода на онтогенезата.
Един от характерните признаци за психични отклонения е говоренето на обиди, брутални квалификации, цинизми, на неприлични, непристойни, мръсни (отнасящи се до коитус, мъжки и женски полови органи, садистични импулси и др.) неща някому, особено, когато става въпрос за висок социален и политически статус и за широка публика.
Колкото по-голяма е тази публика, например, митинг, радиослушатели, телевизионни зрители, ФБ аудитория и др., особено и ако включва деца, юноши, жени и девойки, колкото по-голямо е видимото удоволствие от мръсните думи, обидите и псувните за говорещия ги, толкова по-сериозни се оказват винаги неговите психични отклонения.
Заболяването се нарича копролалия или скатолалия (от гръцкото σκατος – лайно, мръсотия).
Скатолалията бива директна и анонимна (скрита), първична и вторична.
Първичната, произхождаща от генетична предразположеност (селски произход, простаци и алкохолици в рода, психични заболявания и др.); тя е наследена.
Вторичната е придобита и е свързана обикновено или с хомосексуалност или с различни форми на сексуална непълноценност.

Purple__Haze

Петър Иванов е акад.- самозванец.

Billy-Joe Winchester

Мани-мани, Тиквата много се е паникьосал. Тези хлапета, които протестират по улиците, са му бръкнали в очото с много дебел пръст.

dobadoba

Чичко Бойко топка топката и като нищо ще я дотопка до изборите напролет.

А АКО ги вземе и тях, направо...

⚓️

'подслушаните' или сглобените разговори са поредният гаф в управлението на ГЕРБ.

НО като се има впредвид, че и трите мандата са реално една поредица от скандали, нищо ново.

Пък и на @КОЙ ли му пука?

Бонжуар

Психопат. Като повечето мутри, онождани от босовете им "с 200 в дупарата". 

Джиджи

Изтеклите записи потвърждават всички негативи на управлението на Борисов

Да записват! 👌👍👏

 

Щото ние само кяр имаме от това ... Ф смисъл, че информацията е КЯР ❗️❗️❗️

 

А пък може и точно тези записи да спомогнат за падането на правителството! 😝

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш