Quantcast
Борисов надви протеста и вече са важни изборите напролет | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Борисов надви протеста и вече са важни изборите напролет

Време е опозиционните партии да се раздвижат и да изместят обществения фокус от площада
14 937
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
От тук нататък целта ще е протестната енергия да напълни урните.

В петък е стотният ден от протестите срещу третото правителство на ГЕРБ. Макар че хора ще продължат да демонстрират, резултатът отсега е ясен – главната задача за предсрочно падане на Бойко Борисов няма да бъде постигната. Сбъдването на хипотезата за оставка е в рамките на статистическата грешка. Смяната на трима министри и резолюцията на Европейския парламент не са голяма утеха. ЕС няма да помогне за свалянето на Борисов. Защо и как протестът намаля като численост, изгуби енергия, кой къде сбърка ... -  коментирано е доста, тепърва и още. Важното е, че  

 

Борисов непоклатимо се е запътил

 

към редовните избори и това е видно пет месеца преди тях.

От тук нататък всяко едно протестно действие е част от предизборната кампания. Това е капан за всички опоненти на Борисов. Принципно не е лошо да демонстрираш, готвейки се за избори. Трябва обаче да си честен. А протестът не може занапред да си позволи искреност. Изборите са състезание всеки срещу всеки, но той отдавна афишира надпартийни общонационални идеали. Ще продължи да твърди, че ги преследва, макар чисто практически да няма какво да преследва (Борисов остава, това е!). А електоратът усеща липсата на прямота. Премиерът ще се възползва.

 

Има решение!

 

То е опозицията открито да влезе в предизборен режимс послания, мероприятия, формиране на коалиции, учредявания на партии (ако ще има). И да измести фокуса от случващото се на площада. Нека не се лъжем, протестните ивенти вече предизвикват ирония. Нужен е друг център срещу Борисов. Може и да са няколко, но нека имат свои си случки, живот. Да произвеждат други новини и заредят нова надежда. Хубави или лоши, само опозиционните партии могат да изпълнят тази роля. И не яйцата, а политическите имена и съюзи да бъдат  инструментът срещу Борисов. 

 

Изборите напролет са редутът и друга опция вече няма.

 

Трябва да се разбере също, че не толкова прекият изборен резултат на новите парламентарни сили, а вариантите за коалиция срещу ГЕРБ са пироните, които ще изковат ковчега на това, срещу което днес се протестира.

Затова е хубаво не просто партийният шум да смени вувузелите, но и да стартира работата на тихия фронт – сближаването на антагонистични до момента политически сили. Заблуждение е, че това е задача след вота. За да бъде съборен ГЕРБ ще са нужни огромни компромиси от всички алтернативни на управляващите формации, пътят е дълъг. Изисква се не само сближаване на лидери, но и работа със симпатизантите, убеждаването им. Трябва да се проумее и от партиите, и обществото като цяло: власт без ГЕРБ е възможна единствено след събиране на несъбираеми до момента величини –

 

Слави Трифонов и „Демократична България”, БСП и Цветан Цветанов,

 

всички задно с Мая Манолова  и т.н. ( примерите са произволни). Точно сега е моментът да почнат тези процеси. Не е беда, ако участниците се поскарат – важното е след неминуемите сближавания, разлъки и сдобряване през март да е сформирана алтернатива.

Не е лесно. Борисов се оказа труден за събаряне. Тепърва ще гърмят лимонки, заложени от него сред уж опозиционните сили. Но площадът изгуби битката, за редовните избори и коалициите трябва да се мисли вече. Такава е реалността. Разбира се, всичко това важи само и единствено, ако ГЕРБ е твърдо недопустим за съюз за хора и партии, които днес негодуват срещу него.

59

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Без изричен текст снимането на гласуването е невъзможно, смята юрист

19.01.2021

1037 10
И Гьобелс би завидял на Борисов

18.01.2021

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

8966 49
Авторитарният нагон на ГЕРБ се прояви и през 2020 г.

Коментари

Страници

maestrata

Амин!👊

hristob

Уф, само на мен ли ми се драйфа от този пасквил. славчо, манолчето, майчето и цецко. За адаша не знам, ма и той беше у правителството и съратниците му имат твърде големи тумбаци да се правят на борци и интелектуалци.

 

Та борката ще си иляди ако ме питате мен.  И от тази ситуация ми се реве.

zaho47
снимка на zaho47

След като един милиционер от Банкя може да върти държавата на малкия си пръст, жалко за този овчи народ, които се нарича български!

ПероВТ

Така е, за съжаление. И по този показател сме далеч зад румънците, които се научиха да отстояват правата си. И при почти същите цени имат средна пенсия от над 730 лева (реално е по-висока с около 500 лева, ако не се вземат предвид милион земеделски пенсии от по 250 лева), а за заплатите може да съдите по началните брутни на медицинска сестра и лекар - съответно 1890  и 3400 лева.

Flamand

 Борисов надви протеста и вече са важни изборите напролет

Хич поне една люта рана в сърцето му няма ли отворите? Че искате Русия да заповяда, е ясно.

принцеса Даяна

Я, приземяването и отрезвяването вече почнало. Сигурно от Дубай и от другото място са пратили депеши "спираме мъни-мъни, пари нема действайте", но тази песничка не беше на Славчо от Учиндол...

mercury
снимка на mercury

Нищо не е надвил. 

Протестът е "жегата", която диша във врата Борисов. 

Перманентна революция.

Единствената опция за Борисов е да играе предизборно, подкупвайки народа с помощи и алабализми колко бил построил.

За всичко обаче, кожата му ще бъде одирана до мастна тъкан от критика и подигравки от "легална" парламентарна опозиция, извънпарламентарна опозиция и перманентен протест. 

Като яре ще бъде одран.     

AliBabah

Щом вече се признава, че Боко ще спечели отново, то няма нужда от опозиция, договорки, протести и т.н. Народът си иска Боко и това е. Независимо дали печели или купува изборите. Който може да духва, който не - да му мисли как да оцелява.

А ако напролет Слави наистина стане втори, той пръв ще, забрави договорките и ще тича да Му целува ръка.

Koчо

Хареса ми снимката със сполучливия плакат.

Статията е клиширана в съзвучие с хилядите политолози, социолози и всякаква друга " сволоч ", която си изкарва криво-ляво парите, но така и не разбра, че народът е вече отвратен от партии и други интересчийски групи, а най му е писнало от елементарни коментатори.

 

Доц.Трътлев

И затова Боко - фор евър. 👍😉

Джиджи

Борисов надви протеста и вече са важни изборите напролет

Я, каква изненада?! 😅

 

А вий, защо решихте така ИЗВЕДНЪЖ г-н Диян Божидаров❓❗️❓

 

👺😝💃

SergElias
снимка на SergElias

Като яре ще бъде одран. 

С подобни клетви изтропани из  форумите и подхранвани от вуду пърформансите на тримата натровени шамани, Боцко ще има да си джитка с джипката барем още една петилетка.  

pasamaz

Хич не е ясно поради един дребен детайл. Всеки следващ ден е нов рецидив на поцинкованите кофи. В идващите месеци има неизброими възможности да стане критично. Какво се случи 2013-та, автора помни ли грамадата във Варна, сметките за ток и топло .... пишман и най-вече конюнктурни текстове.

принцеса Даяна

Я Джиджи, хубавице, защо така твоите хора така ги е страх от избори? Изглежда са наясно, че народа няма да ги харесва и се пробват с метежи, ако ги огрее. Защо ги е страх от народа, питам?

Джиджи

Нещо си се объркАла, Принцесин /вече ще те пиша с главна буква!!!/... 😁 

 

Ти не го слушай Диян Божидаров ...

 

Моите хора са твърдо ЗА избори – само че ПРЕДСРОЧНИ, а не редовни 😝

 

Други въпроси?! 💋

 

 

Картечар
снимка на Картечар

то хора няма...

сал 🐛

mercury
снимка на mercury

Кой народ? Този, дето над 60 % подкрепя протеста?

принцеса Даяна

"Този, дето над 60 % подкрепя протеста?"

Ами това питам скъпа, след като "над 60%", нали така, веднага печелите изборите, а ви е страх? Много странна поза нещо...

mercury
снимка на mercury

Това са твои авторски съчинения. 

Искането е за избори СЕГА. Твойте хора що ги е страх да се явят на избори СЕГА? Шубето е голям страх.

Джиджи

Това са твои авторски съчинения. 

Искането е за избори СЕГА.

👍👍

 

А с това отговарям и на Принцесин по-горе ... 😴

nafta

Избори СЕГА не може и няма как да има. Минимум след три месеца. А редовните са след пет. На 12.04. И с какво избори направени от Чорапа ще са по-различни от тези на пожарникаря?

Perun

 

 От какво ни е страх моля?

 Затова ли Борисов не смее да си покаже лицето на площада, ами обикаля бездомен из покрайнините на България? 

mick

Демокрацията е измислена точно за този случай. Протестиращите си протестират.. управляващите си управляват и никой на никого не пречи ;)

Epikur

 

  Дори да успее този бандит с криминалните си слуги да добута до пролетните избори, той вече е тотално компрометиран. Но вероятно всички  виждаме друго лошо, а то може дори да е по-лошо. Днес никой от управляващите не смее да вземе решение  важно за държавата. Огъват се максимално, съгласяват се с всичко, изпълняват всякакви приумици, изпаднали са в паника. Няма държавност, всичко тече на самотек, чака се само да се издържи до края. Ако може да се открадне още нещо добре, ако не стане, поне да не се търси отговорност като изчезнат. Струва ми се че днес няма държава. А това е много лошо, всеки може да се възползва от "ловенето на риба в мътна вода". След това, когато новите поемат и се опитат да установят ред, ще е страшно трудно Да поемеш потънала държава е огромно изпитание.

Кара Колю

А? Настана ли време протесующите да си ядат свещите?...

Moby-Dick

Не, дойде време да си ядат яйцата...

Гандю

Трифонов едва ли ще участва в политическото меле

А влиянието на Квадратните гащи е до Орлов мост

принцеса Даяна

"Искането е за избори СЕГА."

Тпва е пак удар с юмрук по въздуха,  Пък ако, казвам ако, СА СЕГА и СЕГА ГИ спечелите реално юмрука се връща по вас. Лошото на покера е, че... да не обяснявам, а друго не предлагате, няма...

Джиджи

@принцеса Даяна

Това е пак удар с юмрук по въздуха.

Пък ако, казвам ако, СА СЕГА и СЕГА ГИ спечелите реално юмрука се връща по вас.

А това са пак твои авторски съчинения. И виж какво ще ти напиша за покера по-долу.

Лошото на покера е, че... да не обяснявам, а друго не предлагате, няма...

Когато преди доста време за пръв път седнах да ме учат на покер, така се заплеснах, че се усетих чак на разсъмване, че не съм се обадила вкъщи. 😁

 

Естествено, че си изядох скандала, но тръпката вече я имаше!!!

 

Те така и с ПРОТЕСТИТЕ  ...

 

Няма да се откажем и никакъв юмрук няма да се върне по нас, тъй като ще предложим ВСИЧКО КОНКРЕТНО единствено след провеждането на предсрочните избори!!!

 

И няма да се издаваме още сега пред "врага" (😁), щото ше земат да ни откраднат идеите, както направиха например с идеята за Конституцията ...

😂😂😂

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Джи😊👌💞💘💌

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш