facebook
twitter

Наблюдател

Българите вече са длъжни да гледат Нова телевизия

Според пийпълметрията зрителите в активна възраст предпочитат сапунките по медията на Домусчиеви пред интервюта с бити хора от протестите
141 262
Както е добре известно, доскорошният финансов министър Владислав Горанов (вдясно) живее без наем в апартамент в луксозен затворен комплекс, построен от собственика на Нова телевизия Кирил Домусчиев (вляво).

Трудни за възприемане от здравия разум неща се случват на телевизионния пазар в България, откакто на него м.г. се появиха бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви и поеха контрола над Нова телевизия. Зрителите спряха да се интересуват от актуални събития и новини и го удариха на гледане на сапунки и на репортажи за екзотични дестинации. А също и се захласнаха по пиар материали за властта. На такива изводи навеждат извадките на пийпълметричната агенция ГАРБ, която следи телевизионните предпочитания на българите и информира за тях рекламния пазар. С ГАРБ работят всички водещи телевизии, рекламодатели и обслужващи ги рекламни агенции. Както "Сега" писа, в продължение на 6 години Нова телевизия отказваше да купува данни от тази агенция и предпочиташе конкурентната "Нилсен Адмосфер", която й даваше по-високи рейтинги. След като обаче телевизията премина в ръцете на Домусчиеви, само за няколко месеца ГАРБ се поправи и изтласка новата им придобивка на първо място в класацията на най-гледаните програми. В резултат на 1 май т.г. "Нова броудкастинг груп" официално сключи договор с ГАРБ (кои са собствениците и каква е близката история на дружеството - виж карето).  

Решението на босовете на Нова телевизия може да се обясни лесно, като се има предвид, че от известно време насам ГАРБ й дава по-голям дял сред аудиторията пред основния конкурент Би Ти Ви дори тогава, когато

 

по Нова вървят евтини сериали, а по Би Ти Ви се обсъждат парливи теми.

 

Според данните от последните дни например интервюто с бития студент Евгени Марчев, излъчено в "Лице в лице" по Би Ти Ви на 17 юли, се е оказало по-малко интересно за аудиторията от циркулярен епизод на турска сапунка по Нова тв. Данните показват, че гостуването на Марчев при Цветанка Ризова, което зае цялото време на предаването, е гледано от 75 900 души във възрастовата група 18-49 г. При първата си поява в ефира студентът говори за неща, на които българите търсеха отговори дни наред. Разказа как охраняващи протеста полицаи са се инструктирали взаимно да бият арестантите, докато им сложат белезници, как служители на реда са си правили селфи и са унижавали момиче и т.н. Интервюто беше дългоочаквано, но въпреки това според ГАРБ то мина в миманса на теленовелата "Намери ме", оказала се приоритет за 97 000 българи в споменатата възрастова група от 18 до 49 г.

Като под индиго изглеждат данните и за друго интервю по Би Ти Ви, което предизвика сериозен отзвук в обществото, в сравнение с предаването "на гърба му" по Нова. На 8 май, след дълго мълчание, по телефона от Дубай в "Тази сутрин" се включи хазартният бос Васил Божков. На водещия Антон Хекимян той съобщи, че е прекарал няколко седмици в затвора в арабската държава, че живее под наем в апартамент и че няма пари, но има приятели, които му дават "милион-2-3-5". В същото интервю Бюжков призна и че по въпроси, свързани със затворения си хазартен бизнес, е контактувал директно с Владислав Горанов, а не с представители на Комисията по хазарта, каквато е версията на вече бившия финансов министър.

По същото време Нова телевизия излъчи среща-разговор с кмета на Пазарджик Тодор Попов. Накрая рейтингите на ГАРБ отсякоха, че на споменатата група 18-49 г. Попов се е видял по-актуален и интересен събеседник от Божков. Според ГАРБ разговорът с кмета в "Здравей, България" е бил гледан от 120 270 човека, а този с най-богатия българин - от 107 460. Числата изглеждат наистина невероятно, като се има предвид, че преди Божков да се появи в ефира, седмици наред в цялата държава се обсъждаше въпросът какво се случва с хазартния бос, след като избяга от България, правени ли са опити от страна на държавата да го върне и т.н.

 

Статистиката за тв предпочитанията на зрителите между 18 и 49 г. става още по-съмнителна,

 

като се има предвид, че тя се различава тотално от нагласите на останалите българи - тези до 18 г. и над 50 г. Пак според извадката на ГАРБ техният интерес към споменатите интервюта е бил огромен, но със сериозно предимство за гостувалите по Би Ти Ви - 455 000 срещу 280 000 зрители в полза на интервюто с Божков на база "всички българи над 4 г." и 379 000 срещу 312 500 души в полза на бития студент Евгени Марчев. Така излиза, че от актуални теми в България се интересуват преди всичко младежите до 18 г. и хората над 50 г., докато тези в най-активната възраст предпочитат да гледат сапунки. Мистерията защо ГАРБ пуска толкова спорни данни спира да е толкова голяма, като се припомни, че именно предпочитанията на хората между 18 и 49 г. са ключови за рекламодателите при взимане на решение в коя телевизия каква част от бюджета си да похарчат. 

И за да стане докрай ясно, че откакто Домусчиеви държат Нова, пийпълметрията дава на индустрията трудни за обяснение данни, може да се прибави и че интервютата с Божков и с Марчев не са изолиран случай. Например на 21 юни ГАРБ отчете сериозно превъзходство за Нова телевизия в сутрешните часове, въпреки че след 9.05 ч. по нея се въртя репортаж за Лазурния бряг. По същото време по Би Ти Ви говори подгоненият от прокуратурата бизнесмен Пламен Бобоков. По същия начин "Новините на Нова" почти "проспаха" първия ден от протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев (защо ли?), но въпреки това и в този ден те се оказаха най-гледаните. И т.н., и т.н. - примерите за това как Нова тв открито работи в полза на управляващите и как агенцията, която трябва да брои зрителите, харесва това, на практика са ежедневни.

Избутването на Нова телевизия до първото място в класацията за най-гледаните програми прилича на кулминация на процес, в началото на който целта бе медията да попадне в "правилните" ръце от гледна точка на властта и на кръговете зад нея. След което

 

на медията всячески да се помага да осребри удобната си редакционна политика.

 

Както "Сега" многократно писа, след като преди години стана ясно, че бившите собственици на "Нова броудкастинг груп" - скандинавците MTG, искат да я продадат, като пръв желаещ да я купи се появи чешкият милиардер Петр Келнер, а цената бе 185 млн. евро. През 2018 г. обаче Комисията за защита на конкуренцията не разреши тази сделка, позовавайки се на изключително съмнителни аргументи. След това същата КЗК за рекордно кратко време и за същата сума се съгласи Нова телевизия да стане собственост на Домусчиеви. След като покупко-продажбата бе финализирана м.г., в новинарския екип започнаха сериозни кадрови и редакционни промени, в резултат на които начело на медията се озоваха ръководни кадри на изключителния приближения до Делян Пеевски "Канал 3". Например на позицията шеф на журналистите в Нова застана Ива Стоянова, която по документи се води собственик на канала. Между другото, интервюто на кмета на Пазарджик на 8 май се състоя именно с цел да се даде възможност на градоначалника Попов да благодари на Пеевски за щедро дарение в полза на жителите на тамошното село Црънча. Както ще стане ясно по-надолу, името на депутата от ДПС е замесено и в биографията на ГАРБ.  

След смяната на собствеността телевизията бързо се утвърди като още по-удобна трибуна за изяви на министри, депутати от мнозинството и на приближени до властта анализатори. В ефира на Нова те получиха доволно количество време да развиват опорните си точки и да сеят пропаганда сред избирателите, без да се сблъскат с каквито и да е критични въпроси и обратни мнения. За разлика от ГАРБ обаче, поставянето на медията в още по-голяма услуга на управляващите вече бе регистрирано от зрителите в страната. В социалните мрежи могат да се видят все повече хора, които са закачили на своите профили знак "Не гледам Нова".

 

Репортерите на телевизията са основен обект на вербална агресия на площадите

 

в бушуващите вече близо месец протести.    

И докато Нова телевизия и властта стават още по-близки, в последно време коалицията ГЕРБ и "Обединени патриоти" все по-очевидно влиза в конфликт с Би Ти Ви. В резултат на това проблемите на другата ключова частна телевизия с държавни структури са все по-забележими. Особено очевидни станаха, след като премиерът Бойко Борисов няколко пъти се ядоса на въпроси на репортери на Би Ти Ви и в отговор я нарече "Божков Ти Ви". Както впрочем открай време я наричат и медиите в орбитата на Пеевски.

След публикация в сайта "Блиц" и по сигнал на Кирил Домусчиев през юни т.г. споменатата вече няколко пъти КЗК започна проверка заради твърдения за нелоялна конкуренция на базата на сключени договори на Би Ти Ви с Българския спортен тотализатор. Въпросният договор вече не е в сила, а тиражите на тотото се излъчват по БНТ, за което БСТ си плаща. В "Нова броудкастинг груп" обаче очевидно са ядосани на конкурента си Би Ти Ви, тъй като клауза в техния договор с тотото засега не позволява на държавната фирма да насочи излъчването и парите си към Нова телевизия. Нещо, което е много вероятно да се случи в бъдеще, след като така или иначе ГАРБ твърди, че програмата на Нова ТВ е най-гледаната и че ако тиражите на тотото се преместят в нея, те ще достигат до най-много реални и потенциални играчи. Удобен претекст държавата да намери още един начин да удари рамо на любимата телевизия на статуквото.

 

Кои са ГАРБ

Още през 2012 и 2013 г. медийни публикации свързаха контрола над агенция ГАРБ с банкера Цветан Василев и отново с Пеевски, който тогава се смяташе за негов бизнес партньор. През март 2015 г. компанията LIC33 обяви, че придобива контролните дялове в стратегически фирми на Василев след фалита на КТБ, сред които бе и тази на агенцията. Впоследствие "Капитал" съобщи, че дружеството, което стои зад  ГАРБ към 2015 г., а и досега, вече е „ГАРБ Аудиенс Межърмент България“, което е собственост на оперативния директор и на члена на борда на директорите на старото дружество Ива Гамари и Веселин Шаулов. Самите му собственици уточниха, че новото дружество е приемник на старото, както и че двамата продължават всички свои пазарни дейности.

 

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Радев към Методиев: Не мога да се разпилявам по кадрови въпроси

29.09.2020

Обновена

15477 160
Кирил Домусчиев купува и Канал 3

01.09.2020

4694 19
Търсят се феновете на Нова телевизия

01.09.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

16108 11

Коментари

nebenebe

Нова само транзит. Грозният гелосан трябва бъде разорен.

...................

Безработният гявол, забравих му името, как гадно се подхилва.

Mavrodinov

Не гледам нито НОВА / На боза с Гала и всички Брадъри/ Но не гледам и Босфор ТВ. Кана Рачева - уууууу.  Единствената свястна е Българската национална телевизия. 

ivan4o.I

Гледам БНТ, но поглеждам и към НОВА. Избягвам Божкова ТВ + отровно трио.

Solace

Пълен бойкот на всичко гелосано. Диеми, нова, кинонова, сайтове и т.н. вкъщи не се пускат откак курдисаха агата за собственик и на това. Но ми е чудно защо служителите на останалите медии продължават да сервилничат пред киро...

Under_My_Thumb

Не гледам нова

https://scontent.fsof10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-1/p720x720/105689825_10158302692517778_7235069387057281632_o.jpg?_nc_cat=1&_nc_sid=dbb9e7&_nc_ohc=TamCmN9rS8oAX-ruZ56&_nc_ht=scontent.fsof10-1.fna&_nc_tp=6&oh=cca243a2e8036ac32f4b0307649bcfb9&oe=5F48AD89

Flamand

Нек'си не може ли да се приеме, че Нова може и да пуска тъпи турски сериали (то и на Божков ТВ май това и е основното в програмата), но просто хората хептен не са искали да слушат съчинените фейкове на камуняшкото внуче, дето не се е било постарало барем една синина да си нарисува, преди да разказва как е бил премазан от бой. Да го беше направил, можеше да започне политическата кариера, към която се беше запътил, но такива некадърни лъжци явно дори и на БСП не ѝ трябват. ДБ сигурно биха го взели - те всякакви взимат - но камуняшкото му потекло сигирно го възпрепятства.

dedo_gosho

Гербери от всички страни - съединявайте се :):):) Беж бързо към Тех Парк, там ще раздават суджуци и луканки на "правоверните" гербаджии :):)

Та значи младежа лъже, че са го били, а си е извадил медицинско и е завел иск срещу полицията за превишаване на права и нанасяне на средна телесна повреда .... Ей, големи лъжци са тези доктори, които са му издали медицинското бре ... И полицията лъже в полза на младежа, защото наказа /дори и виртуално/ 4 свои служители за побоя над младежа ... Значи всички играят в играна на лъжи, която младежа-симулант сам е организирал ... Брей, голяма мисъл, голямо нещо ... ПИК и областните координатори на ГЕРБ не спускат ли други опорка или като виждат, че феновете на герб кълват на празна кукичка, друга опорка "им не требе .." :):):):)

Интересно нещо е потеклото обаче - младежа лъже, защото дядо му бил комунист ... А Барба Ганьос, дето цялата му рода е от комунисти, той не лъже, нали? Въпреки че е осъден като доказан лъжец, нали? :):):):) Че то в ГЕРБ сега има повече комунисти и наследници на комунисти, отколкото в самата БСП бре :):):)

nebenebe

Другарю, ние се кокорим и не харизваме доверие никому.

Epikur

 

Всъщност заглавието е неточно. Българите не са длъжни да гледат телевизията на Домусчиев, а пийпълметрията може да си лъже както си иска. То кой ли в България не лъже вече, след като под ръководството на Борисов рухна икономиката, но по-страшно  рухна морала, рухна реда, рухнаха много ценности, които правят една държава стойностна. 

  Това трябва да се промени. Някой беше казал че за да построим ново, трябва старото да се разруши. Боко направи второто, разруши и съсипа държавата. Сега трябва да го изметем с придворните му бандити, със  слугуващи калинки и мисирки и отново да си създадем държава. Но задължително да гласуваме и много добре да преценяваме за кого.

Светозар

Приливът на „свежа кръв" от Канал 3 към Нова тв и превземането ѝ от кадри от тв канала, близък до Делян Пеевски, устремно продължава. Този път на високо ниво. Управителят и програмен директор на телевизията Ива Стоянова се присъединява към екипа на Нова телевизия като генерален директор „Информация“, става ясно от официално съобщение. Досега постът се заемаше от Вяра Анкова. До момента Ива Стоянова беше управител и програмен директор на Канал 3. „За мен NOVA е поредно предизвикателство в професията. Благодаря на братя Домусчиеви за поканата да съм част от най-гледаната българска телевизия.” е цитирана да казва самата Стоянова в прессъобщението.“, 20.12.2019 г. - сlubz.bg/92052-kanal_3_vzema_na_abordaj_nova_tv

F+
снимка на F+

а гела е десетки пъти по опасен и крадлив от пеевски...

Citimen

Има ли начин да заявим на кабелния ни оператор, че не желаем в листата на програмите ни да присъства и телевизията на мафията и олигархията? Погнусен съм от телевизията на мафията, обидно е да е в списъка ми с програми!

Gautama
снимка на Gautama

Не преигравайте......спокойно може да си изтриете тези канали, които не харесвате или като мен - да не гледате български ТВ програми ( то и чужди рядко гледам).

Neymar

Всичко е фейк в тая държава. Разформироване!

sly

Шиши го захранва с кадри, ужаст направо ми се повръща от тези двама ............  и не само от тях.

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Да цялата работа е, че телевизията се гледа все по-малко и по-малко и то в световен мащаб. За това има много причини, но недоверието към ТВ не е само в България.

 

Какво става с рекламодателите? Най-приятните таргет групи - хора между 30 и 50 години, с доходи, образование и младежи просто не гледат телевизия. Те са в YouTube или на други места. Съответно и рекламодателите местят бюджетите а в телевизията остават реклами за пенсионери и домакини, от най-бедните прослойки.

 

Плюс всички тези фактори - мутри, като Киро Гела нищо не могат да направят, ако нещо не откраднат, така че Нова е обречена и нищо не може да и помогне.

Дежурния

Нова е зле и понякога при отразяваните неща има тенденциозност. БТВ е суперзле и тенденциозността е почти непрекъсната, видима и доста често - недодялана. Дългосрочно и двете телевизии нямат шанс да оцелеят в този си вид, но това, че едната е малко по-добре от другата е видимо не само от измерванията на аудиторията. Естествено, никой не е принуден да гледа едната, другата или и двете, та гръмкото заглавие си е изхвърляне за трупане на кликвания, иначе никой няма да се мине да чете текста.

Jojo

И от какъв зор всяка дума на Евгени Марчев трябва да се приема за истина? Ясно е, че той ще защитава своята позиция и страна, а ситуация, в която жестоко пребит човек /до безсъзнание/ си тръгва сам след една нощ в болница, ми се струва, меко казано, нелогична.

Памфуций
снимка на Памфуций

Според данните от последните дни например интервюто с бития студент Евгени Марчев, излъчено в "Лице в лице" по Би Ти Ви на 17 юли, се е оказало по-малко интересно за аудиторията от циркулярен епизод на турска сапунка по Нова тв. Данните показват, че гостуването на Марчев при Цветанка Ризова, което зае цялото време на предаването, е гледано от 75 900 души във възрастовата група 18-49 г. При първата си поява в ефира студентът говори за неща, на които българите търсеха отговори дни наред. Разказа как охраняващи протеста полицаи са се инструктирали взаимно да бият арестантите, докато им сложат белезници, как служители на реда са си правили селфи и са унижавали момиче и т.н. Интервюто беше дългоочаквано, но въпреки това според ГАРБ то мина в миманса на теленовелата "Намери ме", оказала се приоритет за 97 000 българи в споменатата възрастова група от 18 до 49 г.

Това, според мен, е напълно реално. 

Впрочем колко гледания има предаването на на Ризова с Марчев в интернет. 

sspider

Тези статистики са толкова измислени.

Правят се колкото да се вземат едни пари.

Има две фирми. Едната взима от Нова, другата от БТВ. 

Пълна пародия 😂

скайспирит

Реален рейтинг могат да дадат само ТВ операторите - почти всички вече предлагат IPTV - трите мобилни оператора, интернет доставчици и пр. Клиентските IPTV устройства правят пълна телеметрия на това какво се гледа, кога, колко често, кои канали се гледат на "запис" и т.н. Но явно подобно инфо струва много пари и никой няма интерес публикува данните.

 

Славчовци и Тошковци от 7/8 тв измъцаха нещо,  че ще ползват подобни данни, ама - тишина. Но от канала в Тубата се вижда средната гледаемост - вечерното шоу - преди 2 дни - 5,1 хил., преди седмица - 12 хил. Студио Х, Сценаристи и пр. халтурки - едва събират 500 бр. средно. 😁

mitkomm

Не пиши глупости!Аз съм убеден, че Евроком и 7/8 имат по голяма гледаемост от трите, така наречени, водещи телевизии, взети заедно.Всичко е лъжа и измислен рейтинг за привличане ра реклама и пари- каквото в цяла България, така и тук!Най- гледаната телевизия, в частност над 50г. е Евроком, защото остана най- обективната и истинска...Ако не вярвате- проверете!

nebenebe

Тия двамцата са изпечени мошеници. Единият се оттече. Време е на другия. БХ сигурно си гризе някои органи, че си отива, а други тарикати остават.

Паткан

Не ползвам нищо идващо от Боклукчиев.

 

А Нова не я гледам поне от 10 год, така че за мен няма да има промяна.

Памфуций
снимка на Памфуций

Славчовци и Тошковци от 7/8 тв измъцаха нещо,  че ще ползват подобни данни, ама - тишина. Но от канала в Тубата се вижда средната гледаемост - вечерното шоу - преди 2 дни - 5,1 хил., преди седмица - 12 хил. Студио Х, Сценаристи и пр. халтурки - едва събират 500 бр. средно.

При мен 7/8 го има  в стартовия пакет на Булсатком. 

noooo1

Всичко е пари. Като си платиш и пийпълметрията изнася "правилните" данни. Социологическите данни от последните дни го доказват. А относно гледаемостта си спомням случая от времето, когато имаше само бнт и бтв. По бнт даваха финала на световното първенство по футбол, но пийпълметрията измери, че някакъв филм по бтв е гледан от 66% от аудиторията. 😁

Илиан Мавров156...

На Гелосания и другите около него мога да заявя следното:след като придобиха собствеността върху "Нова ТВ" изчаках около седмица-и те си показаха рогата.Първо бяха свалени "Бутонките", после разследващи журналисти,режисьори...По това време имах и техн. проблем с кабелния оператор.След възстановяване на сигнала СЪЗНАТЕЛНО ИЗТРИХ "НОВА ТВ" от списъка с канали.

Да си стъкмисват каквото искат с ГАРБ, МАРБ, ГРОБ и ГЕРБ-пътници са!!!!

aleksandar yordanov

От какъв зор пък ще му гледам лайняната телевизия на това гелосаното чучело

Влез или се регистрирай за да коментираш