Quantcast
България изгуби способност да преговаря | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

България изгуби способност да преговаря

Борисов е готов да плаща "такса спокойствие" за всичко, което му поискат
11 089
 ЕПА/БГНЕС
Борисов на последния Европейски съвет: Рефлексът му да козирува издава неувереност пред "началниците" в Брюксел.

А-а, въглищата - не! Премиерът Бойко Борисов се бил запънал на последния Европейски съвет (15-16 октомври), че България няма да се откаже така лесно от въглищата, както се отрече от половината си ядрени мощности на влизане в ЕС. Сигурно ще удържи думата си, колкото ветропоказател удържа вятъра.

Нищо не показва, че е способен да преговаря за каквото и да било, след като всеки международен натиск го опровергава. Само ден преди въпросния Европейски съвет правителството даде заявка, че ще проучи изграждането на VII блок в АЕЦ "Козлодуй", но с американски реактор. Ядрени специалисти веднага го заподозряха в празнословие, защото предвидената американска технология не е лицензирана в Европа. България има два готови реактора за АЕЦ "Белене", получили европейско одобрение, и от години не е способна да ги монтира, а щяла на гола поляна да чака трети реактор, за който тепърва ще пита Брюксел какво мисли по въпроса.

Борисов не обясни

откъде му е дошъл този проблясък,

но две седмици по-рано в страната гостува Франсис Фанън, помощник държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Той откровено каза, че Вашингтон гледа неодобрително както на АЕЦ "Белене", така и на транзитния газопровод "Балкански поток", смятан от американците за български псевдоним на "Турски поток". За Съединените щати това са руски енергийни проекти и като държава със стратегически интереси първата им мисъл е как да ги контрират на територията на своите съюзници. "Русия се възползва от 50-годишната зависимост на България", каза той в смисъл: "Стига й толкова, сега е наш ред" и добави: "Вече има разработки на малки (американски - б.а.) модулни реактори, които са нови, не са толкова скъпи, супер сигурни са".

Само десетина дни бяха достатъчни на Борисов да оцени офертата и да отсече: "Вземаме ги". С което потвърди един от законите на есеиста Сирил Паркинсон, който гласи: „Времето, прекарaно в съвещание относно даден проблем, е обратно пропорционално на стойността му.“ В прочутата си книга "Законът на Паркинсон" британският писател сравнява колко по-лесно е за служителите да вземат решение за изграждане на ядрен реактор, отколкото за направа на навес за велосипеди.

Освен чиновническата леност за разсъждаване над сложни въпроси при Борисов (който сам се определя като "прост") има и

допълнителна причина да бъде твърде отстъпчив

Американците от години добавят към всяка тема за преговори също и въпроса за корупцията на високо равнище и правовия ред в България. Не че правят нещо съществено, но са забелязали, че това е път към сговорчивост на българската страна. Откакто преди три месеца и половина започнаха уличните протести срещу мутрите (корупцията на високо равнище), премиерът Борисов направи и други любезни жестове. Увери колко би се радвал от покупката на още 8 американски изтребителя Ф-16, след като е платил авансово за други осем, от които не е видял нито един. А тази седмица показа и силен интерес към американска технология за изграждане в България на 5G мрежа - като гаранция, че няма да залитне по китайска оферта.

За разлика от САЩ корупцията в България не е предизвиквала публични изказвания от страна на Русия и Китай и следователно Борисов не им дължи такса спокойствие. Шумното посочване от Вашингтон като корумпирана персона на иначе незабележим български съдия не бе нищо друго, освен послание към самия Борисов, че американците имат инструмент, който другите нямат или не са склонни да използват. 

Българският премиер, когото уличните протести свързват с мутренските среди, би трябвало да познава техните маниери. Те са склонни да се оприличават на застрахователи и таксата спокойствие при тях расте заедно с повишаването на риска. Когато някой е боязлив до степен да мисли за физическото си оцеляване, е склонен да плаща скъпо и прескъпо,

"за да отърве кожата"

Небивалата щедрост на Борисов през последните месеци както във външен, така и във вътрешен план е показател, че той е много уплашен човек. Разбира се, премиерът не вади пари нито от джоба, нито от чекмеджето си, а преразпределя остатъци от европейски фондове, бюджетни резерви и външни заеми. Прословутите "мазнинки", за които говори от пролетта, са му особено необходими сега, за да се изхлузи като мазен пехливанин от публичното си разобличаване и да се добере до края на тепиха, т.е. до края на мандата си.

"Ти няма да се мериш с финансовите министри, които държаха здраво преди тебе, а ще мислиш за всеки един човек, за малките населени места, до всеки човек трябва да стигне", обърна се той с трогателна загриженост за населението към финансовия министър Кирил Ананиев. И за да покаже колко е милозлив, пусна една притча: "Аз имам три любими ризи и си ги сменям. Написали, че ходя с една и съща риза или пускам стари снимки." С почти библейското си послание от кравеферма се представи едва ли не като светец, който при наличието на две ризи би дал едната другиму.

За да отбие европейския натиск, който напоследък се съчетава с поставяне под условие на еврофондовете в зависимост от борбата с корупцията и измамите,

Борисов няма откъде да черпи дързост,

след като е притиснат отвсякъде. Залогът е прекалено голям, за да бъде оставен без обществен надзор. Става дума за две трети от енергетиката на България, която разчита на 4000 мгвт от топлоелектрически централи - двойно повече от действащата мощност на АЕЦ "Козлодуй". Според обсъжданата "зелена сделка" на ЕС те трябва да бъдат изключени от енергийната система на страната до 2030 г. Дотогава има 10 години, но решението може да се вземе още докато Борисов е на власт. На човек, комуто се клатят краката, не може да се разчита, че би застанал твърдо зад националния интерес за плавен, а не шоков преход към зелена енергия.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов управлява с ДПС и няма защо да го официализира

25.02.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

280 1
СЗО: Шеста поредна седмица случаите на COVID-19 намаляват

25.02.2021

Обновена

597 16
Германия арестува шпионин на руското военно разузнаване в Бундестага

25.02.2021

1687 27

Коментари

maestrata

Чак сега разбрах истинското предназначение на "мазнинките"!Хвала на автора!👌👍👏

mick

Точно заради това е измислена демокрацията. Изнудвай избрания управляващ и той е готов на всичко за да удължи управлението си, т.е. грабенето. Ден година храни.

 

 

Blue Magic

България НИКОГА не е била способна да преговаря за защита на националния си интерес, и Боко не е изключение, а потвърждение на правилото. Винаги е надделявал личния интерес... Примери колкото искаш, с едно изключение - Жан Виденов. Тогава си беше от некомпетентност и всички помним как завърши...

УПСС
снимка на УПСС

що днес изчезна"др по блабла"💨

 

или само за нечетни дати е кипренето?

 

 

А иначе  тюрлюгювеч от манипулации и платени съобшения.👎

 

 

след като е притиснат отвсякъде.

 

я пак от къде и как е притиснат,че да му се клатят и краката?❗️

 

 

 

 

Льо Клер

Светослав Терзиев 👍

 

Затова е важно да се маха по-бързо. Всеки ден възникват проблеми, при които може да бъде изнудван. 🏃

Sergey Dimitrov

Руснаците направиха плаваща електростанция. Ще я пробват в далечния север.

Борисов да не се ослушва ами да дава поръчка за една такава, че докато я изготвят ще минат 10 години.

Ще си я паркираме в пристанище Варна и ще даваме парички на Доган за паркомястото.

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

За съжаление, когато кажем България /във външно-политически план/, най-често подразбираме козируващата фигура

dobadoba

БГ винаги 'козирува' на 'боса'.

От 1940г.

⚓️

чевермехайвер

Терзиев

 

....... въпроса за корупцията на високо равнище ........

 

От Брюксел корупцията в ЕС  е 70 % според Евробарометър. Тръгни от Финландия 22% и попитай долните люде от Долната земя : Защо имат два пъти по-висока корупция от финландците?

Да се поучим  от тях как ще я свалят два пъти , че ние да я свалим три пъти. Тръгнал си на умряло куче нож да вадиш - Баце е пътник и ГЕРБ ще е новото НДСВ .Журналята сте като хиени - пука ви за корупция , правов ред и т.д , важно е трафик да става  и гушата да е пълна .Объркали сте посоката , защото социалните мрежи ви резнаха клончето.

Доц.Трътлев

👍Демокрация без корупция бива ли? Я гърците - отпреди  2500 години демократи, ама ЕС в чудо се видя от тях.😉

чевермехайвер

Казват ,че корупцията смазвала демокрацията 😉

Гандю

Ясно

Американският реактор в Козлудуй му е кривата кост в устата на агент "Камен"

БУРАН
снимка на БУРАН

На времето 1 директор на БТА 

каза с апломб  :" Само това,че върнах калтака и доносник от Париж, окопалсе там до живот и го изритах- не съм живял напразно"

 

 

жалко ,че му дават трибуна  но пък само тук.👎

ЛюдоедкаЭллочка

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

👍

Амира

Светослав Терзиев 👍

Хедонист+
снимка на Хедонист+

доносника е срам за газетата с тези  манипулации!

принцеса Даяна

Терзиев пак се опита да прикове Борисов на кръста и пак ще е фейкче. Както каза една известна руска ясновидка: Борисов е закрилян от светлите галактически сили...

moni

България никога не е имала дори минимална, дори микровъзможност да преговаря. За Америка сме изтривалка, мръсен парцал, с който могат евентуално да си избършат тоалетните и после да го изхвърлят на боклука. Парцалът има ли мнение? И да има, питат ли го, когато с него бършат л*йната?

Това даже не зависи от Тиквата, независимо, че въобще не съм му фен, го казвам.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш