Quantcast
Единственият полезен ход на Борисов е веднага да пусне властта | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Единственият полезен ход на Борисов е веднага да пусне властта

Оставката на главния прокурор няма да бъде забравена от протестиращите, дори да погне премиера, казва социологът Живко Георгиев
11 679
 Илияна Кирилова

- Г-н Георгиев, премиерът Борисов обяви днес т. нар. мащабни промени в правителството си, които всъщност се сведоха до 4 министерски оставки и една рокада. Какво се случва?

- Поведението на тези хора е неадекватно и затова е толкова труден всеки опит за анализ на случващото се. Подигравка е за аналитичните способности на човек. Нещата всъщност са много прости. В изначалната ограничена интелигентност на управляващите през годините се прибави и загуба на чувство за реалност, естествено поддържано от закърнелия им инстинкт на самозащита през дългите години на власт. Отгоре на всичко наблюдаваме и страх, стигащ при някои и до паника.

Не търсете никаква логика, дълбок замисъл или някакви стратегически мисли. Те седят в един бункер и изобщо нямат никаква представа колко се промени обществото ни за няколко месеца. Въобразяват си, че са в луксозната ситуация да избират между 3-4 или 5 варианта на изход от политическата криза. Все още не са разбрали, че никой не ги слуша. Никой не желае да ги слуша. Хората надават ухо какво се случва с властта само ако искат допълнително да се заредят с гняв. Пълно ментално увреждане. Управляващите са пътници. Ако не го усещат, толкова по-зле за тях.

- Казвате пътници, но докога ще е тази агония? 

- Влезте им в положението - те имат пълното основание да се страхуват от раздяла с властта. Все пак някакви мисловни способности са им останали. Големият ужас у ГЕРБ е, че биха си отишли, че няма да правят изборите - което все пак им дава някакъв шанс, че ще се разделят с административния и властови ресурс. Ще останат само с репутацията си на почтени, компетентни, интелигентни и можещи политици, което е ясно, че е силно уязвима теза и че почти не останаха хора, които да вярват в нея. Колкото по-дълго продължава тази агония, толкова по-зле за тях. Дори и да се довлекат по корем до редовните парламентарни избори идната пролет.

Липсва им наистина инстинкт за самозащита. В една ситуация са, която ми напомня как в Южна Индия местното население лови маймуни. В един кокосов орех издълбават цепка, достатъчно голяма да си пъхне маймунката ръката, но не достатъчно голяма да я извади, като е свита в юмрук. Слагат малко ориз вътре в ореха, завързват го за верига и маймуната е готова да се хване. От 100 маймуни има само една с достатъчно интелект, за да пусне ориза и да се спаси.

Управляващите са се хванали като удавници за властта и не си дават сметка, че единственото спасение е да я пуснат. Тогава имат някакви шансове, имат някакво лице и да говорят със своите избиратели.

- Вицепремиерът Томислав Дончев миналата седмица заяви, че най-добрият за ГЕРБ вариант са именно предсрочни избори през есента. Защо тогава така са се вкопчили във властта?

- Има някакъв проблясък на разсъдък в това изказване. Само че явно уплахът е много голям. Капан е. Дори и да останат, на какво могат да разчитат?! На някаква гениална и животоспасяваща за тяхната репутация идея, на това, че ще извадят някакъв магически, финансов или друг ресурс до март-април следващата година, с което да решат някакви социални или други икономически проблеми. Никога не им е била силата в интелекта, в аналитичните способности и затова не могат да прогнозират какво ще им се случи. Засега виждат само гнева на свободните хора! Но когато срещу тях се изправи и свободата на зависимите от тях, "свободата на робите", тогава ще видят какво става. Сега имат срещу себе си достатъчно интелигентни протестиращи, които излъчват обяснимото човешко чувство на погнуса и гняв.

- Хубаво, но за толкова години управляващите и в частност Борисов, който два пъти предсрочно сдаде властта, не разбраха ли, че този гняв няма как да бъде потушен, докато не си тръгнат? Колко могат да "тупат топката"?

- С годините към естествената им неинтелигентност се прибави и придобита. От безнаказаност, от наглост, нахалност, безпардонност и пр. Времената обаче се смениха. Борисов веднага би подал оставка, ако президентът беше не Румен Радев, а Цецка Цачева. Страхът е, че ако има служебен кабинет, не че той може да направи толкова много и е с ограничен мандат, но все пак може да свърши нещо. И най-важното - ще контролира изборния процес, което означава, че им се изтръгва оризът от ръцете. Остават без основния си ресурс. Корпоративният вот, който също е техен ресурс, ще се изпари като дим. Защото зависимият бизнес, ако упражнява въздействие за гласуване по определен начин, ще го направи не за тези, които са му давали, а за онези, които ще му дават в бъдеще. Затова и няма да има оттам някаква признателност. Няма да го има областният и кметският административен капитал, защото виждам и там как цари суматоха. И ЦИК, ако не бъде сменена, също няма да е в тяхна полза. 

Управляващите със сигурност загубиха важен ресурс и това е медийният. Контролираните от управляващите медии са последен участник на информационното поле в момента. Ако ГЕРБ не правят изборите, те ще имат 2-3 пъти по-малко гласове.

Всичко това се осъзнава от протестиращите, колкото и разнородни и мнителни един към друг да са те.

- Но протестиращите искат оставката и на главния прокурор Иван Гешев, който всъщност е човек на статуквото и бе избран за поста от управляващите.

- Гешев няма да бъде забравен. Дори и след оставката на Борисов и правителството му, никой няма  да забрави казуса. Дори и ако Гешев се изметне и поведе подчинените си прокурори срещу Борисов, което е в състояние да направи като акт на самозащита. Така че пъзелът се руши и тръгна "ефектът на доминото". Ще наблюдаваме много примери на бивши партньори в парламента и другаде, които няма да пропуснат да забият нож в гърба на аскета от Банкя.

- Като че ли обаче има една апатия и все се повтаря в публичното пространство мантрата, че няма алтернатива и че протестът не е родил изявени политически лидери. Така ли е?

- Обществото ни е поразено от тежко раково образувание с метастази навсякъде - в икономиката, в съдебната система, в медийния свят и много други сфери. Все пак този протест показа, че в България има едно поколение и много хора, които са развили имунитет и имат имунитет срещу това заболяване. Някои са го придобили даже. Разбира се, сме далече от колективен имунитет на рецидиви срещу всичко. Ние сме не просто държава с мафия, такива има доста, но сме от малкото мафии-държава. Има такива в Черна Гора, Косово, Молдова. Операцията в този случай е доста тежка. Когато си в напреднал стадий, съществува и риск да не се излекува болният. Само това обаче е надеждата.

Едно поколение, което е запазило имунните си сили, може да избави обществения организъм от всичко, което ни се случва 10 години и само ескалира.

Има надежда. Ще се появят нови партии и съм сигурен, че в прочистването ще се включат и много съществуващи формации. Тъй като почти всички партии, някои от които са още в ембрионално развитие, ще се прочистят от токсичните си хора. Ще има катарзис.

Протестът ще излъчи и много разнородни, нови личности, някои тях ще имат лидерски качества. Могат да се създадат и по-ефективни форми за граждански контрол, тъй като видяхме, че той работи.

През последните 30 години имаше доста протести, които бяха заредени с отчаяние, с гняв, но в настоящия има надежда. Истинската революция става, когато се появи и надеждата.

- Къде е в цялата тази картина БСП като опозиционна партия?

- На БСП със сигурност й предстои сериозен ремонт. Във всички партии очаквам сериозни трусове. Наистина много се промени политическият ландшафт. Левицата през последните години бе поразена от това, че се фиксира в ГЕРБ като основен свой опонент и до голяма степен заприлича на нея. Неизбежно е. Така и СДС заприлича на БСП от болшевишки тип даже. Когато опонентите ти на политическия пазар са други субекти, различни от ГЕРБ, тогава ще се освободиш за сериозни реформи и за решително обновяване на своите лица, на идеите и на поведението си.

Сигурен съм, че най-сетне в българската политика ще се върне дебатът върху идеите, върху ценностите и върху визиите. Първо за спасяването на страната, а като я спасим, защото има заплаха и това да не стане, да мислим каква България искаме. Последните дни си наложих информационна диета, която повече е свързана с всякакви ментори, които се мъчат да обяснят на протестиращите защо протестират, да им кажат колко сложно е да променят нещо съществено, как няма алтернатива. Ще призова всички, някои от тях са и мои колеги, "поскрийте се малко!". 20 години ни слушат. И бъдещето ни е именно в тези хора, които са навън на улицата.

Позитивното е, че машината на управляващите е счупена. Държавата е счупена и правилно са забелязали управляващите, но те я счупиха.

- Възможно ли е да я поправим?

- Няма да е никак лесно, но е възможно. По-добър вариант е, отколкото да ги оставим те да я поправят. Единственото, което могат да направят, е някои читави резервни части да ги продадат на вторичния пазар. И най-важното е, че се разпука и т. нар. задкулисие.

Още

Нинова каза бързо "да" на Асен Василев

02.07.2022

Обновена

2000
Василев ще търси мнозинство срещу „крупните бизнес интереси”

01.07.2022

Обновена

14220
"Промяната" не бива да разчита само на площадна подкрепа

27.06.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3635