facebook
twitter

Наблюдател

Едри бизнесмени се оказаха ощетени от скандалните заменки с гори

Според наетия от държавата оценител земята на първа линия на морето е струвала смехотворните 49 ст./кв. м
3 819
 Илияна Кирилова
Земеделският министър Десислава Танева се похвали, че започва процедура за възстановяване на надвзети суми от фирмите, страни по 103 от 132 сделки. Но премълча най-скандалните сделки.

Опитът на държавата да си възстанови нанесените щети при скандалните заменки на гори в периода 2007-2009 г. се превърна в пълна пародия. 5 години отне на земеделското министерство да измисли как да направи нови, по-реални оценки на имотите и да изчисли колко следва да върнат частниците на държавата. Резултатът от упражнението е умопомрачителен - от новите оценки излиза, че при едни от най-скандалните замени ощетените са частниците, а не държавата. А земята на първа линия на морето е струвала смехотворните 49 стотинки за квадратен метър.

 

Как се стигна дотук? 

 

Процедурата за възстановяване на непозволена държавна помощ, допусната при неизгодните заменки, бе открита с решение на Европейската комисия от 2014 г. след получени в Брюксел сигнали срещу сделките. След извършена проверка комисията установи, че от началото на членството на България в ЕС до забраната на замените през 2009 г. в страната са сключени 132 такива сделки, като при огромната част от тях има данни за предоставена държавна помощ - т.е. частните фирми са се облагодетелствали неправомерно. Това е ставало по две линии - при оценката на държавните имоти, която обикновено е подценена, и при оценката на даваните в замяна частни гори, която на места е силно надута. Затова ЕК даде една година срок страната ни да извърши нови оценки на заменяните имоти, да уведоми фирмите по сделките и да възстанови съответните суми. Европейската комисия посочи изрично и методиката, по която трябва да се изчисли предоставената държавна помощ. 

 

Нищо от това не се случи

 

След няколко фалстарта земеделското министерство през Изпълнителната агенция по горите успя да възложи изготвянето на независими  оценки на имотите на държавната "Агролеспроект" (през ноември 2017 г.), а фирмата е приключила изпълнението на поръчката към ноември 2018 г. Какво се е случвало след изпълнението на договора не е ясно, но на държавата й отне точно една година да обяви резултатите от работата на фирмата. На 20 ноември 2019 г. от земеделското министерство съобщиха, че започват процедура за възстановяване на надвзети суми от фирмите, страни по 103 от 132 сделки. Общата сума, която държавата ще се опита да си върне, е над 80 млн. лв. При останалите 29 сделки проблем нямало. 

И министерството, и изпълнителната агенция млъкнаха след първия анонс и отказаха каквито и да било детайли за конкретни фирми и суми. Откази заваляха и по линия на Закона за достъп до обществена информация, включително и по заявлението на в. "Сега" за предоставяне на новите оценки по заменките. И това се оказа съвсем логично - новите оценки изобщо не са за показване. Половината от документите - тези, които касаят оценките на държавните имоти, бяха публикувани от WWF след спечелено съдебно дело, а съдържанието им повдига много нови въпроси. 

 

Мастити бизнесмени в ролята на жертви 

 

Още в края на миналата година стана ясно, че най-интересните подробности могат да се чакат при сделките, за които земеделското министерство твърди, че няма проблем. Оказа се, че в списъка с 29-те изрядни фирми всъщност попадат едни от най-големите и знакови замени с горски фонд по морето. Изнесените от WWF документи потвърждават опасенията. Новите оценки на едни от най-апетитните имоти са скандално ниски и поставят под въпрос цялостната дейност на оценителя. Ако не може да се вярва на тях, е трудно да се повярва и на другите. 

Като един от най-скандалните случаи се очертава замяната на "Трейшън Клифс енд спа резорт" АД, свързвана с бизнесмена Красимир Гергов. През април 2008 г. дружеството получава от държавата 282.78 декара в Балчик, оценени на 2 031 466 лв., или 7 лв. на кв. м земя. Срещу този имот фирмата е предоставила 2984 декара гори из Видинско, Чупрене, Черни Осъм, Троян, Тетевен, оценени на 2.034 млн. лв. Цената на държавните имоти се коментираше от експерти като много под пазарната. 

Според новата оценка обаче фирмата е била силно ощетена при тази сделка. Оценителите твърдят, че са намерили 19 аналога със сделки, сключвани в същото землище - с. Божурец, в периода от 2007 до 2009 г., а изчисленията им показват, че пазарната цена на имота е 140 526 лв.  с включена цена на дървесината. Това прави смешните 49 стотинки на квадратен метър, или близо 500 лв. на декар. Ако се изхожда от новата оценка, "Трейшън Клифс енд спа резорт" АД е надплатила за държавния имот 1 890 940 лв. При новите оценките на частните имоти, предоставени от "Трейшън Клифс енд спа резорт", също има разлики, като окончателната равносметка е, че дружеството има да получава от държавата близо 1 млн. лв.

Сравнението с други заменки в района на Балчик от този период показва, че това са просто нереални цени. Показателни са двете сделки в същия район на една от фирмите, които ще трябва да връщат пари на държавата - "Ол Сийз пропърти". През юли 2007 г. фирмата сключва две заменки с държавата, като по първата получава 470 декара в Балчик, оценени на 6 748 873 лв., и други 578.7 декара, отново в Балчик, с административна оценка 6 939 098 лв. 

В новите оценки на "Агролеспроект" тези цени не падат, а се вдигат - съответно на 9 090 519 лв. и малко над 11 млн. лв. От прегледа на оценителските доклади става ясно, че декарът в тази местност по крайбрежието в района на Балчик е оценен на около 19 300 лв. - в пъти над цената от 500 лв. за декар при заменката на "Трейшън Клифс енд спа резорт". Имотите и на двете фирми са на първа линия, относително близо един до друг, но попадат в различни землища.

Тук са необходими повече проверки, но е ясно, че

 

оценителският екип е следвало да подходи по различен начин

 

при явно ниската оценка на имота на "Трейшън". От оценителските доклади става ясно, че методиката за изчисляване на пазарните аналози позволява при липса на достатъчно сделки да се използват такива от съседно землище или осреднена цена за цялата община, в която попада съответният имот. Това очевидно не е направено.

Сходни нелогични разлики има и при друга знакова замяна, попаднала в списъка на изрядните - на "Мирта инженеринг" от 2007 г.  Фирмата получава от държавата 1344.76 декара горски фонд във Варненско, оценени на 12.3 млн. лв. (9 лв. на квадратен метър). Срещу тези имоти фирмата предоставя 9357 декара в Своге, Рибарица, Тетевен и др., оценени на сходна сума. 

Според новата оценка на "Агролеспроект" тази сделка е била супернеизгодна за фирмата. След анализ на 57 сделки в съответните землища от държавната фирма са установили, че пазарната оценка на имота по метода на пазарните аналози би следвало да е 1 529 113 лв., или 1.13 лв. на кв. м. Сравнението с първоначалната оценка показва разлика от 10 770 887 лв. И тук прави впечатление ниската цена на декар - от около 1000 - 2000 лв., както и фактът, че имотите попадат в землището на села - с. Шкорпиловци и с. Ново Оряхово. При оценката на частните имоти на фирмата, дадени в замяна на държавата, разликата също е голяма - старата цена е 12 352 338 лв., а новата - 1 907 250 лв.

Можем само да гадаем какви точно аналози са ползвани при тези изчисления, но от инициативата "Зелени закони", които на свой ред разследват замените, дават съвсем други числа. От там описаха заменката на "Мирта инженеринг" и свързаната с нея "Бета Форест" на един от най-дългите плажове в България  - Камчийски пясъци, като най-скандалната от всички сделки. "Според сделки в Имотния регистър в периода 2005 - 2007 г. (т.е. преди заменките) и съдебно-техническа експертиза по дело 452/2015 на Адм. съд - Велико Търново, неурегулираните земи в района на Шкорпиловци са продавани на цени от 60 до над 100 лв./кв. м. Следователно с тези две заменки държавата е  предоставила незаконна държавна помощ на двете фирми в общ размер до 250 млн. лева – разликата между нормативната цена на МЗХГ от 2007 г. и реалните пазарни цени в района към онзи период", твърдят от "Зелени закони".

Ниска в този район е и новата оценка на имота от 708 декара, получен от "Мадара Бяла норд" (в землището на с. Самотино). Старата оценка на имота е за 5 460 198 лв., новата възлиза на 1 972 424 лв., или 2787 лв. на декар. В същото време при друга замяна на гори от същия горски фонд "Старо Оряхово" в района на Бяла -  на близо 26 декара, взети през 2007 г. от "Маркетинг В", цената на декар е 17 382 лв. 

"Това са абсурдни цени. Не е направен никакъв опит да се търси реална пазарна цена на имотите. Имаме подозрения, че са включвани дори оценки на идеални части, за да се намали цената на анолозите. Очакваме подробен анализ по оценките към края на седмицата", коментираха от WWF. Със свой анализ на оценките вероятно ще излезе и инициативата "Зелени закони". Картината тепърва трябва да се разбулва, защото с няколко изключения, дължащи се вероятно на грешки, WWF предоставя информация само за оценките на държавните земи. Съмненията около вече публичните данни обаче не вещаят нищо добро за края на процедурата. По оценките на имотите тече прокурорско разследване. Възможно е нови проверки да започнат и в Брюксел заради голямото забавяне. 

 

МЕТОДИКА

Цените при сключване на самите сделки в периода 2007 - 2009 г. са определяни на базата на сложна методика, отчитаща серия от показатели - категорията на земята, коефициенти за близост до урбанизирана територия, до море или до град. Към тази базова цена са се правили фиксирани добавки за отделни райони, като курорти и ивица в 10 км от брега и др. Цените на отделни имоти са нараствали допълнително заради протекционистки мерки срещу урбанизацията, имало е и "пазарен регулаторен коефициент" с добавки за атрактивни зони, като морето, големи планински курорти и др. В решението си за откриване на наказателна процедура ЕК указа изрично как следва да се установи дали е налице предимство, като се изчисли: 1. разликата между реалната пазарна цена и административната цена на частните имоти и 2. разликата между реалната пазарна цена и административната цена на държавните имоти. Държавна помощ е налице, ако разликата между точки 2 и 1 е положителна. 

 

ОЩЕ ПРИМЕРИ 

В списъка на земеделското министерство от ноември с изрядните фирми се оказа и "Иса инженеринг" - строителят на сараите на Ахмед Доган. Фирмата е получила през 2009 г. от държавата 12 декара гори в Девин, оценени на 48 229 лв., като в замяна е предоставила други 47 декара с оценка 47 827 лв. Според новата оценка пазарната цена на държавните 12 декара е  5363 лв. 

Сред изрядните през ноември се оказа и фирма "Про консулт 2004", основана от Тодор Гергов, брат на Красимир Гергов. Дружеството е получило през 2009 г. от държавата 138 декара в Балчик с оценка от 1 090 196 лв., или близо 8 лв. на кв. м, срещу 1197 декара гори във Видин, Чупрене и т.н. Новата оценка за пазарната цена на 138-те декара в Балчик е 75 635 лв. 

До абсурден краен резултат е довела и оценката на друга апетитна замяна по морето - на фирма "БГ Ленд ко", получила 20 декара в с. Топола, община Каварна за 171 568 лв., или 8.6 лв. на квадратен метър. Според новата оценка пазарната цена на имота заедно с насажденията в него възлиза на 29 474 лв., или 1.47 лв. на кв. м. 

Ключови думи:

замени, гори, оценки, ЕК, скандал
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Танкерът, заради който България се нареди сред пиратите на XXI век

01.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

6365 15
Донорската конференция на ЕК събра €6.15 млрд. за борба с вируса

28.06.2020

155
Компроматният скандал с Борисов заинтригува и западни медии

25.06.2020

8107 25

Коментари

vasilevil

Още не могат за разделят останалото от соца.И така вече 30-сет години.

Непримирим

Нещо тия малоумия започват да ми идват в повече. А и това правителство все се оправдава със Станишев, но не само, че не желае да го разследва, а точно обратното - прикрива далаверите му. ... Но да достигнеш до този абсурд - държавата да връща на бизнесмени пари за "неизгодна сделка", това минава всякакви граници. Явно си мислят, че колкото по-голяма идиотщина сътворят, ще обезмислят всичко разумно и ще объркат хората, а и самия Брюксел.

 

 

Konstantinus

Много ощетени, е! Живи да ги оплачеш!

kaily
снимка на kaily

тая държава само напалм вече може да я оправи

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Тази кака на снимката се е постарала добре за да може хората на ГЕРБ да се измъкнат. И е осребрила тези усилия, бъдете сигурни

Влез или се регистрирай за да коментираш

×