Quantcast
В Европа? Със самолет? Забравете! | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

В Европа? Със самолет? Забравете!

Ваканциите на стотици хиляди европейци се провалят, защото авиосекторът се оказа неподготвен да отговори на нарасналия интерес
25 187
Пътници на летището в Брюксел. Brussels Airlines обявиха, че в пика на лятната ваканция на учениците ще отменят 675 полета, за да удовлетворят исканията на летищните оператори и на синдикатите, които настояват за облекчаване на работата на наземните работници.

Истински AIRmageddon - така някои чуждестранни медии находчиво определиха хаоса по летищата в Европа през последните седмици. Отменени полети в последния момент, огромни закъснения, километрични опашки за чекиране и граничен контрол, изгубен багаж - това преживяват десетки хиляди пътници от началото на сезона на летните почивки. 

Положението е драматично и според наблюдатели това е само началото. Затова те съветват да не се пътува със самолет в Европа това лято. Но дори и да не искат да променят плановете си, голяма част от потребителите ще са принудени да го направят - редица европейски авиокомпании обявиха

 

драстично орязване на полетите си до есента

 

Най-големият британски авиопревозвач British Airways съобщи преди седмица, че ще свие с 13% своя график до октомври, след като през май обяви, че намалението ще е 10%. Близо 30 000 полета на ВА вече са анулирани от и до лондонските летища "Хийтроу" и "Гетуик" - полети на близки разстояния, основно до ваканционни дестинации в Испания, Португалия и Гърция. Компанията е започнала да се свързва с клиентите си, за да се извини и да предложи нови резервации или да възстанови парите.

Германската Lufthansa анулира около 3000 полета от Франкфурт и Мюнхен през лятото. Белгийският авиопревозвач Brussels Airlines, който е част от групата Lufthansa, също отмени над 700 полета. Подобна стъпка предприе и нискотарифната авиокомпания EasyJet.  KLM също обяви, че до август премахва от 10 до 20 полета на ден до европейски дестинации.

Причините за орязването на полети изобщо не са високите цени на самолетните билети вследствие на поскъпването на петрола. Просто големите летищни хъбове в Европа не смогват да поемат огромния поток пътници. А те след две години пандемични ограничения са особено активни това лято. Виждайки огромното търсене, авиокомпаниите и туроператорите направиха супер амбициозни графици, които надхвърлят нивата на пътувания преди пандемията.

Още през първата година на коронавируса заради локдауни в повечето държави и замразяване на самолетния транспорт авиоиндустрията съкрати огромна част от наземния персонал. Сега летищата се оказват неподготвени да възобновят оборотите, защото не са направили навреме нови назначения и съответните обучения. Надигащата се поредна ковид вълна доведе и до ръст на служителите в отпуск по болест.

Летищни хъбове като "Хийтроу" и "Гетуик" в Лондон, както и тези в Амстердам и Франкфурт капитулират пред виещите се опашки от пътници извън сградите на терминалите, пред лагеруващите вътре хора с отменени или изпуснати полети и пред купищата ненатоварен багаж. Затова и отправиха призиви към авиокомпаниите да намалят натовареността с пътници на полетите. Главното летище „Скипхол“ в Амстердам направо обяви през юни, че налага таван на броя на пътниците до 20% под обичайните нива, заради което и много авиокомпании избраха да кацат и излитат от други по-малки регионални аеропорти. На 12 юли лондонското летище "Хийтроу" заяви, че ще обслужва само до 100 000 пътници на ден, и предупреди авиокомпаниите да спрат да продават билети.

Опитите на летищните оператори да наемат нова работна ръка се сблъсква с липсата на желаещи. Съкратените преди две години работници са намерили ново препитание, а условията в авиационния сектор не са толкова атрактивни, за да се върнат така лесно. Работата е напрегната, на смени, често през почивните дни и с много извънредни дежурства, а заплащането вече не е по-добро от повечето други сектори.

Авиокомпаниите също изпитват затруднения

 

да попълнят редиците с пилоти и стюарди

 

EasyJet се принуди да премахне местата от някои от своите самолети, за да работи с по-малоброен екипаж.

Профсъюзите още повече напрягат ситуацията с непрестанни стачки срещу лошите условия на труд и ниските заплати на фона на инфлацията. Служители на нискотарифните Ryanair и EasyJet заплашиха с нови стачни действия до края на юли, след като в началото на месеца кабинните екипажи в Испания, Португалия и Белгия организираха тридневно спиране на работа. Към тях се присъединиха колегите им във Франция и Италия. Близо 450 стюардеси и стюарди от EasyJet призоваха за спиране на работата на 15, 16, 17, 29, 30 и 31 юли, настоявайки за уеднаквяване на условията им на труд с тези на колегите им от другите авиокомпании в Европа.

В Обединеното кралство планираните тези дни стачни действия на 700 служители на British Airways - наземен персонал, отговарящ за чекирането на летище "Хийтроу", бяха отменени, след като авикомпанията е направила предложение за повишаване на заплатите. Остава нерешен обаче проблемът със зареждащите с гориво, които планират 72-часова стачка.

Скандинавските авиолинии се озоваха в дълбока криза, след като не успяха да се споразумеят с 1000 нейни пилоти, базирани в Дания, Норвегия и Швеция, обявили стачка с искане за по-високи заплати миналата седмица. Обидени, че са били излъгани в преговорите, пилотите отказаха да изпълнят чартърни полети, предназначени да върнат от Родос, Крит, Ларнака и Сплит блокирани скандинавски туристи.

Заради стачка на наземния персонал Службата за гражданска авиация на Франция нареди намаляване на 1/5 от полетите на летище „Шарл дьо Гол“ в Париж на 2 юли.

 

Войната в Украйна също допринася за европейския AIRmageddon. 

 

Ограничаването на въздушното пространство води до голям брой "тесни места" в небето. Самолетите трябва да летят по по-дълги и заобиколни маршрути и това води до допълнително закъснение на полетите.

Имаме уникална комбинация от обстоятелства, която не позволява на авиокомпаниите да се възползват от нарасналото търсене, казват авиационните анализатори. Така вместо силно завръщане след две години ограничения авиосекторът е изправен пред нови загуби. От тази ситуация страдат и туроператорите.

Правителствата на най-засегнатите страни предприемат специални мерки за решаване на проблема поне с работната ръка. И обвиняват индустрията, че въпреки антикризисните ковид мерки за запазване на заетостта, са предприети мащабни съкращения.

Германските министри на транспорта и на труда обявиха планове за

 

внос на работници по обработка на багажа

 

и други наземни операции, основно от Турция, с бързи процедури по наемане.

Ирландското правителство планира да привлече армията, за да помогне за сигурността на летището в Дъблин, ако възникнат допълнителни смущения. Британското правителство ще помогне на авиационната индустрия да наеме нови служители, като ускори процедурите за проверка за сигурност на новоназначените.

Авиационните анализатори обаче са скептични, че ситуацията ще се подобри преди идването на зимата. "Малко вероятно е да се върнем към нормалното в краткосрочен план, до края на годината. Има риск сътресенията да подкопаят възстановяването, като накарат хората да се откажат от пътувания", коментира главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор.

 

----------------------------

Ходене по мъките

-------------------------------
На фона на хаоса по европейските аеропорти у нас летище София засега изглежда леко засегнато. Анулации в последния момент през юли има за минимален брой полети на авиокомпании, които летят до и от София. Справка в полетната информация на летището показва, че закъснения на полетите в рамките на повече от час са сравнително малко. От фирмата концесионер на летището увериха, че няма проблем с обработката на багажи и чекирането на пътниците, както и че не е имало съкращения на персонал по време на пандемията.

Засега единствените случаи на отменени полети са от нискотарифната Wizz Air. На 2 юли в последната минута бяха анулирани полетите за и от Бари, като компанията обясни това с технически проблеми на самолета. Тя обяви, че ще компенсира засегнатите с алтернативни полети с Wizz Air, пълно възстановяване на сумата или 120% кредит в техния WIZZ акаунт.

Седмица по-късно нискотарифната авиокомпания отново отмени полетите от София до Бари и обратно и ги премести за следващия ден. Без предварително предупреждение авиокомпанията отмени на 8 юли два свои полета от София до Лондон Лутън и обратно, както и до Милано и обратно. Този път не бяха посочени причините за анулациите.

Ситуацията с отменения на два пъти полет до и от Бари създаде проблеми за туроператорите, които водят групи българи на почивка в района на Пулия в Италия. Туроператорът „Абакс“ е настанил за своя сметка хората, които не са от София, в столичен хотел за изчакване на полета на следващия ден. Същата е била ситуацията и за групата в Бари, която е трябвало да се прибере у нас. Всички българи там са настанени в два местни хотела отново за сметка на туроператора.

 

------------------

Права

-------------------

Авиокомпанията дължи обезщетение на пътниците, ако е отменила полета по-малко от 14 дни преди датата на полета, ако самолетът е излетял много преди първоначално обявеното време или ако има над 3 часа закъснение в крайната дестинация. Размерът на паричното обезщетение зависи от разстоянието до желаната дестинация. Под 1500 км то е до 250 евро, до 3500 км - 400 евро, а над 3500 км - до 600 евро. Авиокомпанията може да предложи и замяна с алтернативен полет. Ако самолетът излети със закъснение над 2 часа, авиокомпанията е длъжна да осигури на пътниците храни, напитки, достъп до телефон. За анулирани полети поради стачка, терористичен акт или лошо време обезщетение не се дължи.

Още

Германско летище призова хората да пътуват с куфари в ярки цветове

23.07.2022

24586
Авиодиспечери и екипажи на нискотарифни компании стачкуват в Италия

17.07.2022

2741
"Бритиш еъруейз“ отменя голяма част от полетите за ваканционния сезон

05.07.2022

4222