Quantcast
ГЕРБ къпе електората - селската баня затваря, отварят депутатски | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

ГЕРБ къпе електората - селската баня затваря, отварят депутатски

Един предизборен сюжет от мъглижкото село Ягода, където през 2014 г. баби пяха на Лиляна Павлова
6 768
 Фейсбук
Тия дни е ред на Красимир Вълчев да се снима до банята в Ягода.

През септември 2014 г. в социалните мрежи се появи весел предизборен клип. На него селски бабешки хор изпя пред Лиляна Павлова: „Банята, банята, какво става с банята?.... Мили хора, я кажете, що да сторим ний! Молим ви, молим ви, помогнете ни! Да си върнем, да си върнем тази благодат - ГЕРБ да бъде, ГЕРБ да бъде победител пак”.

Видеото предизвика масов присмех, коментарите бяха в стил „Селяни правят чутовно подмазване на ГЕРБ”. А всъщност случката бе трогателна. В мъглижкото село Ягода лековитата и прочута в региона минерална баня не работеше, жениците отчаяно се молеха на големците да я отворят – в случая Лиляна Павлова, кандидат-депутат на ГЕРБ в Старозагорска област. Самата сграда на банята бе 75-годишно бижу –

 

в дворцов стил, с огромен парк отпред.

 

На човек душата му се свива да вижда развалина при подобна архитектура – молбата си струва, барем се трогне големецът.

Докато Павлова слушаше бабите, банята изживяваше своя най-трагичен период. През Царство България тя е събирала богаташи от цялата страна, през социализма също е посещавана от близо и далеч. Нещата се задържат поносими до към 2000 г., когато е дадена на концесия. После запада и затваря около 2010 г. Местните ги боли. От тогава нататък дойде ли предизборна кампания, няма  кандидат за народната любов в Старозагорско, който да не се отбие и обещае ремонт на банята. Неслучайно бабите в песничката най-първо питат: „Банята, банята, какво става с банята?”.

Павлова, разбира се, текущо издигната в Стара Загора, взема присърце всички проблеми на региона. От тогава досега изминават два парламентарни и два местни вота, настоящият е трети за Народно събрание. Всичките четири досега бяха спечелени от ГЕРБ. Но забележителното днес е, че основното предизборно обещание на партията за Ягода пак е... банята. Тя още не работи. Този път текущият водач на листата е Красимир Вълчев. Той се снима пред нея и, разбира се, много, ама много му пука за банята.

Пука й и на Мая Манолова, която през февруари се отби в Ягода. Пукаше му и на кандидат-депутата Петър Славов от "Нова република" (ДСБ) през 2017 г., когато заклейми ГЕРБ за безобразието с банята. Сякаш ДСБ не приключваше мандат, в който бе коалиционен партньор на ГЕРБ. На всички им пука.

Трябва да се отбележи, че сега сградата е в ремонт. Обещанието е да отвори врати през лятото. И още нещо има за отбелязване: през 2019 г. гръмва новината, че стартира реконструкция за 2.1 млн. лв; благинката, естествено, е обявена преди местните избори; после обаче се оказва, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е

 

отпуснало едва десетина процента от обещаните пари,

 

те стигат само за покрива; в навечерието на изборите сега община Мъглиж уреди заем, с който да покрие разликата. Така след танталови мъки банята все пак може да отвори – 7 години след песничката пред Павлова и 11, откакто проблемът е налице.

Но трябва да бъдем честни - през целия този период в Ягода се случват и хубави неща. Едното е стадион за около 5 млн. лв. – прочутите селски игрища на ГЕРБ. А другото са два луксозни спа комплекса. Ясно е, че при прекрасната минерална вода и изключителните географски дадености на Подбалкана частната инициатива няма да спи. Както често се случва в живота, собствениците на комплексите се оказват неслучайни хора – на единия е депутатът от ГЕРБ при първия мандат на партията Недялко Недялков. За известен период той бе и областен управител. А сред собствениците на другия е бившият депутат от ОДС Ваньо Цонов. Туй то –

 

държавата една построена баня не може

 

да ремонтира, но пък през същото време двама бивши депутати вдигат свои. Ще работи ли успешно старинното бижу, ако все пак бъде отворено, е въпрос с не много повишена трудност.

Това беше сюжет за едно село и няколко бани. Никой не бива да мисли, че в тази нищо и никаква история се оглежда цялото управление на ГЕРБ. Не, няма общо, партията ръководи честно, компетентно и отговорно страната за благото на електората!

 

 

Още по темата:

 

Още

ГЕРБ: Не коментираме, всичко е възможно

02.10.2022

1780
Социолозите предвиждат 8 партии в 48-ото Народно събрание

30.09.2022

Обновена

17881
ГЕРБ смята да преговаря с ДПС за управлението

29.09.2022

10676