facebook
twitter

Наблюдател

И след ремонта на "Графа" - пак ремонт

Година след официалното закриване на строителната площадка, която отчая софиянци, емблематичната улица все още изглежда недовършена
4 252
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Година след края на ремонта перголите по "Славейков" продължават да нямат покриви.

Да забравиш рождения ден на някой, за когото твърдиш, че ти е много скъп, определено съдържа подтекст. Преди дни се навърши една година, откакто кметът на София Йорданка Фандъкова обяви ремонта на централната улица "Граф Игнатиев" и прилежащите райони - площадите "Гарибалди" и "Славейков" и градинката "Св. Седмочисленици", за приключен. Обновяването на т.нар. Зона 2 от центъра на столицата бе предшествано от няколкогодишна подготовка, а в началото от Столичната община постоянно обясняваха, че този проект е особено важен, тъй като става дума за "знакови градски пространства, определящи в най-голяма степен характера и идентичността на същинския център на съвременна София". Първата годишнина от реновацията обаче мина и замина минорно, без някой да се сети за нея. Мълчанието е обяснимо, тъй като много неща, които Фандъкова и изпълнителите на проекта обещаха да направят на "Графа", все още ги няма и едва ли някога ще се появят.

Обявената за готова Зона 2 всъщност още няма разрешение за ползване или т.нар. Акт 16. Преди дни самата Фандъкова призна, че с изключение на трамвайното трасе, нищо друго от ремонта не е прието от ДНСК. "За останалата част от строителния контрол имаха допълнителни изисквания, които в момента се изчистват. Работи се активно, за да може това да се финализира", каза кметът. Горе-долу същите бяха думите й и в края на май м.г., когато строителната площадка бе закрита. И тогава Фандъкова се удари в гърдите, че се работи много активно и че е въпрос на съвсем малко време строителният надзор да даде разрешение за експлоатацията на обекта.  

И ако акт 16 все някога може би ще бъде получен, става все по-очевидно, че други обещания за Зона 2 ще си останат само на хартия. Столичната администрация очевидно няма желание или сили да приведе площад „Славейков“ във вида, в който той трябваше да е според спечелилия проект (какво обещаваше в презентациите си архитектурното бюро "А.Д.А." и каква е действителността в момента - вижте приложените чертежи и снимки).

По "Славейков" досега вече трябваше да са наредени 7 комплекта „композиции от лят камък и кашпи“, на които гражданите да седят, да разговарят, да си почиват и да се любуват на обновения площад. За тези "композиции", всяка на цена от 8922 лв., "Сега“ писа няколко пъти м.г. Замисълът да се усвоят максимум пари с минимум материал трябва да се е сторил добър на проектанта, но се оказа нереализуем, тъй като на практика се видя, че пейките ще запречат трамвайната линия. Така част от вече купените комплекти бяха разпарчетосани и наредени като ковчези по "Славейков". Точно като такива те стоят там и в момента. Останалите елементи  бяха разхвърляни също толкова неугледно в други участъци на „Графа“. Миналата пролет Фандъкова съобщи, че е дала задача на проектанта - арх. Иво Панталеев, да намери ново решение за разполагането на композициите по "Славейков". Пак тогава зам.-председателят на ГЕРБ обеща на тези елементи от каменните композиции, по които няма дървена скара за сядане, да се монтира такава, за да е удобно на хората

 

Нищо от обещаното не се случи

 

Едва ли някога ще видим и цветните покриви на железните навеси, или т.нар. перголи, които си стърчат голи на мястото на едновремешния книжен пазар. За тях пък пост фактум след красивия проект се проумя, че при дъжд навесите ще се пълнят с вода, затова започна да се обсъжда вариант с озеляняване на тавана. И озеленяването обаче е оставено за "друг път"

Неясна остава и съдбата на самия книжен пазар. В края на м.г. Столична община представи проект за възстановяването му с подвижни сергии, които наподобяват книга. После обаче съюзът на архитектите възрази срещу проекта и изброи серия негови недостатъци - че не отговарят като естетическо въздействие на пространството, че металните конструкции и щендерите за експозиция на книги са нефункционални и т.н. Така трета година търговците стоят забравени в градинката на хотел "Рила", а там сергиите напоследък са една-две.

Ако това са неизпълнените неща, то изпълнените непрекъснато ни се набиват очите със своите дефекти. Година след края на ремонта на "Графа" вече е ясно, че наскоро ремонтираните пространства и особено градинката около църквата

 

ще се пълнят с вода всеки път,

 

когато вали малко по-силен дъжд. Когато м.г. Фандъкова съобщи, че проектът е приключен, стана ясно, че по 15 от общо до 40 обновени декари от обекта са установени некачествени дейности. Кметът обаче каза тогава, че заради "няколко криви плочки" нови ремонтни дейности по "Графа" няма да има. Така общината спести санкция за забавяне на строителя "Джи Пи Груп" в размер на 5 на сто от стойността на договора. А за столичани останаха неудобствата на калпавия ремонт. За сметка на удръжки за неспазване на срока, на компанията бе наложена само глоба от 109 000 лв. за лошо изпълнение плюс общо около 250 000 лв. за всички останали и провинения - при общ бюджет на ремонта от над 20 млн. лева. Кривите плочки пък до днес носят надница на знайни и незнайни майстори - и в последните дни на "Графа" се вдига пушилка от кърпежи на парче.

Ремонтът на "Граф Игнатиев" постигна и още нещо. Той създаде толкова отрицателни емоции на жителите на София, че вече никой не е ентусиазиран за бъдещите реконструкции в столицата. Вероятно затова са все повече гласовете, които казват да не се бърза с обновяването на други знакови градски пространства, определящи в най-голяма степен характера и идентичността на същинския център на съвременна София. Има защо да се притесняваме - управлението е същото, проектантите - също.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът раздаде нови близо 70 млн. лв. на извънредно заседание

30.07.2020

1146 3
Собственикът на Княжевския лифт отказва външна експертиза

30.07.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

1201 11
На мястото на хотел "Рила" ще се строи нов комплекс

30.07.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

3960 30

Коментари

Evg70

Аз строя - бб.

Аз ремонтирам ремонта - йф, ип...

Те се забавляват...

Ние плащаме

 

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

Що не си я кръстим ул. “Ремонтна“, ...и верно, и честно, и хубаво, и звучно!

The Pal
снимка на The Pal

👍

Under_My_Thumb

👍

GERB: "Ние грабим, вие плащате. Ясно?"

groznik

Тая улица е обречена да бъде вечно ремонтирана! Егати абсурда.

Интервал

Мисля, че е време улицата да бъде прекръстена на Гаф Игнатиев. Във Варна има един булевард, който се нуждае от ново име, а и доста улици.

Mancho
снимка на Mancho

Варна няма никаква полза от преименуване на улици!

По-добре да върнем старото му име на града Сталинград и да приключваме! 

Горілка Шмрък Шивачев създаде всички необходими условия за това!

R32

То тоя ремонт май е по някаква програма за увеличаване на заетостта. Ще продължи докато има безработни в сектора на строителството...

Константин Матеев

Наскоро минах оттам. Е, не е истина как изглежда настилката - мърлява, разкъртена на места. Абе баш като в подлеза пред НДК, когото съсипаха толкова успешно. А горе, където сменяха част от плочките, новите за оконтуряване, вече са почнали да се чупят и къртят. Старите изтраяха повече от 30 години! Това не е носталгия по онова време, а обозначаване на черното като черно. Има и бяло, ама е по-малко. А трябва да е обратното.

Влез или се регистрирай за да коментираш