Quantcast
Израел отново надви пандемията | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Израел отново надви пандемията

Страната не смекчава офанзивата си срещу коронавируса
6 023
 БГНЕС
''Бяхме изправени пред избор или да въвлечем Израел в още локдауни и да навредим допълнително на икономиката и обществото, или да засилим ваксинацията. Избрахме второто'', каза премиерът на Израел Нафтали Бенет.

Надеждите, че светът може да избегне зимна COVID-19 криза се увеличават, след като данните от Израел показаха, че бустерната доза на ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech е на 96.5% ефективна срещу опасния Делта вариант на заразата и значително намалява броя на новозаразените, хоспитализациите и починалите. Това обаче не означава, че Израел сваля гарда. Дори напротив. В началото на октомври стана ясно, че милиони израелци, които считат себе си за напълно ваксинирани с две дози, губят този статус, освен ако не получат и бустерна доза. Техният зелен пропуск спира да им осигурява привилегии като вечеря с приятели в ресторант, посещение на театър, концерт или фитнес зала, докато не се ваксинират трети път. Министерството на здравеопазването на Израел съобщава, че 3,6 милиона израелци от около 5 милиона, които отговарят на условията за трета доза, са отишли за бустер.

Израел е първенец във ваксинациите срещу COVID-19 още от самото начало, но въведе бустерната доза, когато стана ясно, че имунитетът от първите две намалява. Страната започна да прилага трета доза от ваксината на Pfizer/BioNTech на хора над 60-годишна възраст. Премиерът на страната Нафтали Бенет обяви решението, след като проучване на здравноосигурителната компания "Леумит" показа, че ваксинираните на възраст над 60 години, от чиято втора доза са минали пет месеца, са три пъти по-податливи на зараза. От 29 август Израел започна да предлага трета доза на всички над 12-годишна възраст.

 

Почти половината от населението на страната вече е с трета инжекция,

 

а миналата седмица стана ясно, че хоспитализациите са намалели наполовина в сравнение с предходния месец. Към 24 октомви Израел отбеляза 284 сериозни случаи на COVID-19, според последните статистически данни на Министерството на здравеопазването. Това е най-нискияг брой от началото на август. Процентът на положителни проби пада под 1% за първи път от началото на юли. Близо 67% от всички израелци са получили поне една доза от ваксината, а 42% са получили и трите.

"Ваксината е хубаво нещо, но въпросът е трябва ли да продължаваме да се ваксинираме отново и отново, ако вече имаме това, от което се нуждае нашата система?", казва за CBC News Джейми Блументал, който има нов зелен пропуск, за да води дъщеря си на басейн. Израелски експерти признават, че не знаят дали още бустерни дози ще бъдат необходими в бъдеще, но са уверени, че третата наистина дава резултат. Първите данни, оценяващи ранното въздействие на програмата за трета доза, бяха публикувани през септември в New England Journal of Medicine. Те показаха, че две седмици след като повече от 1,1 милиона израелци над 60-годишна възраст са получили третата си доза, е 11,3 пъти по-малко вероятно да се заразят с варианта Делта, който в момента преобладава по света. Когато третата доза драстично намали предразположението на човек към инфекцията, това създава бариера за по-нататъшното предаване и разпространение на вируса. 

Премиерът Нафтали Бенет агресивно промотира своята ваксинационна политика, като получи бустерната си доза пред телевизионните камери в деня, в който тя беше разрешена. ''Ние бяхме първите, които осъзнаха, че действието на двете дози от ваксината намалява'', каза той в реч пред Организацията на обединените нации в края на септември. ''Бяхме изправени пред избор -

 

или да въвлечем Израел в още локдауни

 

и да навредим допълнително на икономиката и обществото, или да засилим ваксинацията. Избрахме второто'', каза премиерът.

Третата  доза ваксина стимулира производството на неутрализиращи антитела, които са по-силни срещу вариантите на вируса. Бустерната доза е не само имунно освежаване, а имунологично надграждане. Неутрализиращите антитела създават имунологичен буфер, който е ефективен дори срещу варианта Делта. Учените очакват същия буфер да намали нуждата от често ''подсилване'' в бъдеще, тъй като се предвижда по-високите нива на неутрализиращи антитела да гарантират по-дълготраен имунитет.

Няколко държави вече одобриха бустерни дози от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 за повишаване на имунитета при хора, които вече са били ваксинирани, но чиято защита може да е спаднала след няколко месеца. Във Великобритания например успехът на Израел беше приветстван от министъра на здравеопазването Саджид Джавид, който се е заел да популяризира програмата за бустерна доза от ваксината. Аманда Причард, главен изпълнителен директор на Националната здравна служба на Великобритания, разкри, че 23 октомври е бил най-натовареният ден, като над 325 000 души са получили третата доза. Понастоящем обаче във Великобритания само лица над 50 години и такива с отслабен имунитет имат право на трета доза, а между втората и третата трябва задължително да минат шест месеца. В опит да ускорят програмата, ръководителите на здравната служба ще позволят на желаещите, отговарящи на условията, да запазят час за трета игла месец по-рано. 

В Съединените щати Агенцията по храните и лекарствата  одобри трета доза през септември за всички на възраст на 65 и повече години, както и за хора с висок риск от развитие на тежък COVID. Европейската агенция по лекарствата одобри бустерната доза за лица над 18 години в началото на октомври, което позволява на националните регулатори да преценят сами кои групи отговарят на условията и съответно да бъдат ваксинирани.

Ключови думи:

Израел, ваксинация

Още

Творба на Банкси изчезна от стена във Витлеем и се появи в Израел

07.08.2022

556
"Ислямски джихад" обстреля с ракети Йерусалим

07.08.2022

Обновена

1723
100 ракети бяха изстреляни от Газа към Израел

06.08.2022

3739