Quantcast
Източване и харизване с бонус – ГЕРБ продава болница | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Източване и харизване с бонус – ГЕРБ продава болница

Сагата с МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в Раднево е петно върху историята и гавра с дарители
12 939
 Венелина Попова
Радневската болница изживява най-трудните си дни, а персоналът вкупом напусна.

30 години след старта на прехода в България чудните почини за раздържавяване не секват. Пример е опосканата общинска болница в Раднево, продавана в момента на стойност два пъти по-ниска от пазарната оценка. Нещо повече: приватизационната процедура е предназначена за конкретен купувач, а на сергията е сложен и печеливш медицински център – просто купувачът го желае. Казусът показва по какъв абсурден начин една община се разпорежда с активи, петнейки историята и гаврейки се с дарители.

 

От сърце и в джоб

 

В началото на месец май МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков” спря да работи, затънала в дългове и напусната от лекарите. Още от 2019 г. тя не предоставя адекватни грижи. Преломният момент е лятото на 2012 г., когато е сменен управителят Динко Динков. Официалният мотив – финансова загуба за полугодието. Но, всъщност, мандатът на Динков е последният с добро менажиране. „Отстраняването ми стана с измислени мотиви. При моето управление от минус 1 млн. лв. болницата стана на печалба. Хората имаха предвидени заплати за два месеца напред”, заяви пред „Сега” Динков. Смяната му е политическа. Просто ГЕРБ, овладяла властта в страната „с много и завинаги”, поема мнозинството в общинския съвет (ОбС) на Раднево и почва да кадрува.

От 2012 г. нататък парите на болницата се изпаряват. В началото на 2020 г. ДАНС арестува шумно управителката Мая Узунова, заедно с главния счетоводител, служител „ТРЗ” и служебния шофьор. С разследване на пране на пари се включва БОП – Стара Загора. Прокуратурата повдига на задържаните обвинения за безстопанственост и присвояване. Според нея са нанесени щети общо за около 450 000 лв. Така болницата става символ на източване и корупция.

Към края на 2020 г. дълговете вече са 1.3 млн. лв. Исковете за заплати и други средства са стотици.

През целия този период – от 2012 г. досега, общината се управлява от кмет на ГЕРБ и мнозинство на ГЕРБ в ОбС. До 2015 г. кмет е Юлиян Илчев, след него – Теньо Тенев. Пред различни медии общинските ръководни кадри парадоксално обясняват, че не са знаели какво става в болницата, отчетите не стигали до тях и т.н.

Кратка ретроспекция. Болницата е основана през 1969 г. като работническа. Кръстена е на основателя на здравеопазването в Раднево Димитър Чакмаков. Единият от синовете му – Георги Чакмаков, става преуспяващ ортопед в САЩ. Той завещава 669 000 долара на болницата. При смъртта му през  2009 г. е купена медицинска апаратура, платени са дългове. Настоящето се „саморазправя” с точно такива хора и минало.  

 

„Ти си виновен! Не, ти!”

 

На 19 ноември миналата година в общината е входирано писмо от Ибрям Алиев, управител на дружеството „ЕВА 77”. Той притежава и управлява успешно по една болница и един медицински център в Сливен и Ямбол. Очевидно има интерес към региона, защото преди това пробва да купи МБАЛ „Света Петка” в Нова Загора. С писмото Алиев иска да придобие болницата в Раднево, заедно с общинския „Медицински център – 1” (МЦ-1). „Практиката показва, че доста по-добри резултати се постигат, когато извънболничната и болничната помощ са на един собственик, както се вижда от досегашния ми опит в Сливен и Ямбол”, пише той на общинарите. А МЦ-1 си е атрактивна хапка, защото е с хубави финансови показатели – добра ликвидност, автономност и т.н. Той е основан преди 20-години, развивал се е успешно чрез увеличаване на сградния фонд, апаратура и т.н.

Събитията след писмото на Алиев протичат бързо. Тръгва се към конкурс с един кандидат.

На първото си заседание за 2021 г. ОбС вкарва в списъка за приватизация болницата и медицинския център. Най-активна в противодействието е БСП, която обаче е с едва трима съветници в 17-членния съвет. Те предлагат да се гласува управленска стратегия и кадрова програма за болницата. ГЕРБ са непреклонни, макар кметът Тенев да не е съвсем убеден в успеха на сделката. „Нито стратегии ще ни помогнат, нито програми, защото всичко вече е в историята. Аз също нямам решение, в което да съм убеден, че е на 100% правилно. (...) Убеден съм, че трябва да направим последен опит”, казва той, видно от протокола.

На 11 февруари се провежда още едно заседание на съвета. Единствената му точка е да разтовари МЦ-1 от неатрактивни активи (здравни служби по селата и т.н.). По-интересно е, че се появява управленски разнобой. „За четири години сме вложили 3 млн. в тази болница, с които можехме да направим чудеса в този град. Само и само да я има, защото това е обществено здравеопазване. Но нещата не се получават и някой трябва да вземе тежкото решение”, казва зам.кметът Димитър Желев (бивш депутат от ГЕРБ). Председателят на съвета Румен Йовчев, който също е от ГЕРБ, но пък и лекар в болницата, го контрира: „Но много умело премълчавате защо пришихте медицинския център и доболничната помощ към списъка за приватизация. (...) Знаете ли община в България, която да си е продала работещата доболничната помощ?”. Кметът Тенев невъзмутимо отвръща, че просто инвеститорът „желае да приватизира и двете дружества”.

До края на февруари е проведено още едно заседание. На него е възложено на кмета да придвижи приватизационните процедури. Съпътстващата дискусия обаче се превръща във всестранно паническо бягство от отговорност. Шефът на ОбС Йовчев атакува болничния управител Панайот Диманов, че са назначавани фиктивно специалисти, а и за други нередности. „Всички решения сме ги вземали заедно с д-р Йовчев”, отвръща шокиран Диманов. Става съветник от ГЕРБ и пита партийния си съратник Йовчев: „Вие сте председател на общинския съвет, защо не поискахте сметка досега?! Искате да кажете, че не знаехте за всички тези неща?”. „Моите задължения, моите права са еднакви с всеки един общински съветник. Вие защо не го направихте?”, отвръща Йовчев.

 

Поевтиняване за три дни

 

На 26 април кметът Тенев предлага на съветниците да гласуват продажбите. Болницата е оценена на 1.28 млн. лв., съгласно анализа на оценителя. Три дни по-късно ОбС гласува МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" да се продаде за 682 000 лв. На МЦ-1 е сложена цена от 547 000 лв. „Сега” се опита да се свържи с Тенев. Сътрудник в кабинета му пое ангажимент да предаде желанието за телефонен разговор, но отговор не последва. Така позицията на кмета защо е сменена цената, както и около цялата сага, остава неясна.

А междувременно кандидат-купувачът Алиев заяви пред местния сайт „Дивидент”, че проучва възможността в приватизационния договор да се запише, че при съдебни спорове за стари задължения плащанията се поемат от общината.  През цялото време действията му са логични – иска да придобие затъналата болница при най-добри за него условия.

 

Насреща - негодувание

 

Обществеността в Раднево трудно приема случващото се. Още в началото работещите в  МЦ-1 написаха протестно писмо. „Искаме общината да запази собствеността си и лостовете за контрол!”, негодува персоналът пред кмета и съветниците.

БСП - Раднево пък организира подписка в защита на медицинския център, подкрепена от близо 2000 души. Настоява и за референдум. „Решение на ОбС от февруари 2020 г. задължава кмета да извърши независим одит за минали периоди. Кметът бездейства и по всичко личи, че няма намерение да го изпълни, с което да покаже как и от кого е източвана болницата. Обслужвайки основно неговия частен инвеститорски интерес (на кандидат-купувача –б.а.), Теньо Тенев и управляващите от ГЕРБ съсредоточават в ръцете на един собственик почти цялото здравеопазване в община Раднево. По този начин те поставят в риск дори дейността на общопрактикуващите лекари”, се казва в позицията на местната партийна структура. Мораториумът върху разпореждане с болници, който поиска при краткия парламент лидерът на БСП Корнелия Нинова, бе свързан именно с Раднево, заедно с Велинград, където също се продава болницата.

 

На финала - тъга

 

Сагата е изпъстрена с всякакви моменти. Леко смешни например: тъй като БСП е сезирала множество контролни органи, НЗОК е пратила в момента проверка в болницата; но ОбС е запечатал помещенията, персоналът го няма – и управителят Диманов не може да осигури достъп, затова пише писмо за съдействие до кмета и съветниците. Но на финала е единствено тъгата. Фейсбук потребител написа в радневските групи: „Тази вечер в 23.00 часа дъщеря ми откри, че има кърлеж в бедрото. Тръгнахме към болницата. Оказа се, че от 15. 05. 2021 г. нямаме неотложен кабинет. За всеки здравословен проблем трябва да ходим до Стара Загора”.

Още

Добричката болница е пред ефективна стачка заради спор за заплати

07.11.2022

307
Верка Сердючка продаде за €325 000 лимузината на Фреди Меркюри

06.11.2022

2891
Пиян лекар преглежда пациенти в Спешното във Варна

20.09.2022

Обновена

2498