Quantcast
Как Беларус отвлече журналист във въздуха | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Как Беларус отвлече журналист във въздуха

Пътници на "Райън еър" разказват каква сцена е била режисирана на борда на самолета и след принудителното му кацане в Минск
4 196
 Delfi.lt
Самолетът на летището в Минск, пътниците започват да слизат и да показват багажа си на беларуски служители за сигурност.

Литовски пътник, представен само с фамилното си име Мантас, описа каква сцена се е разиграла на борда на самолета на "Райън еър", отклонен във въздушното пространство на Беларус от курса Атина-Вилнюс, за да кацне принудително в Минск заради фалшива бомбена заплаха. Той твърди, че арестуването на опозиционния журналист Роман Протасевич е било режисирано от беларуските власти, и това е проличало от поведението на местните служители за сигурност, пише литовският сайт Delfi.lt.

Самолетът бил много близо до литовската граница и на 10 минути до Вилнюс, когато направил рязък завой надясно и назад. Жителят на Вилнюс разказва, че при обръщането на курса пътниците получили само съобщение, че ще се приземят в Минск, а на летището в беларуската столица вече ги чакали няколко пожарни коли, около 50 служебни лица и кучета.

"Видяхме арестуването, той (Протасевич) беше до нас, (служителите) имитираха, че кучетата са намерили нещо в неговата чанта. Извършена бе обща проверка, оставих своя багаж, кучетата се доближиха, проверяваха багажа на всеки пътник и, разбира се, "намериха" нещо в багажа на един човек, неизвестно какво, може би мръсни чорапи. След това повикаха автобус и мъжът бе откаран заедно със служителите за сигурност", разказа пред журналисти във Вилнюс пътникът. "Ясно бе, че това е режисирано", коментира той.

26-годишният Протасевич, издирван от Беларус заради тероризъм, а всъщност заради организиране на граждански протести, предал в последния момент своя лаптоп и телефона си, но направил грешка, защото ги поверил на своята приятелка, с която пътувал.

"Видяхме как той стана в самолета, предаде вещите си на своята приятелка, която бе там, и вероятно направи грешка, защото трябваше да ги прeдаде на някой друг пътник - на мен или другиму, - а той ги даде на приятелката си, която, изглежда, също са арестували, защото повече не я видяхме", разказва мъжът.

"По движението на самолета всички разбрахме, че има някаква нередност на борда, но пилотът не ни информира каква - мислехме си за техническа причина", продължава той. Пътникът казва, че не е видял съпровождащия изтребител. "Може би е летял над нас, но по гласа на пилота личеше вълнението му.

Друг пътник заяви пред журналисти, че инцидентът е бил много уморителен. "Прекарахме там осем часа и не получавахме никаква информация какво става. Виждахме, че нещо се случва, но всичко протичаше много спокойно, без насилие, той (Протасевич) не се съпротивляваше." Запитан как са се държали в Минск с пътниците, той отговори кратко: "По съветски".

За поведението на Роман Протасевич разказва друг очевидец: "След внезапната маневра на самолета един младеж започна да се паникьосва и се хвана за главата. Не разбрахме защо." По думите му той се "огорчил", като чул, че самолетът ще се приземи в Минск. Питахме го какво има. Каза ни кой е и добави: "Тук ме чака смъртно наказание". Трепереше, но се успокои. След кацането до него застана офицер и скоро униформените просто го отведоха". Очевидецът каза, че огледът на самолета отнел около три часа и през това време пътниците били принудени да изчакат в коридор без вода и достъп до тоалетна.

Друга очевидка пише в Instagram, че дочула диалог между Роман Протасевич и някой от екипажа. Журналистът казал: "Не правете това. Те ще ме убият, аз съм бежанец". Отговорът на служителя бил: "Длъжни сме, нямаме избор, това са международни споразумения на Райън еър". Тя добавя, че по време на принудителния престой на летището в Минск към пътниците "се отнасяха като към затворници".

Телеканалът "Беларусь 1" твърди, че решението за извънредно кацане било взето от екипажа на самолета. А телевизия ОНТ публикува фрагменти от записи на разговори между беларуските диспечери и екипажа на самолета. Първият фрагмент показва, че службата за сигурност на летището била получила писмо на електронната поща за наличие на взривно устройство на борда на самолета. На втория запис диспечер пита пилотите откъде е дошла инструкцията за аварийно кацане в Минск - от авиокомпанията ли, от летището на отпътуване или от летището на пристигане? На което екипажът отговаря, че инструкцията е точно от питащия. 

Телеграм-каналът "Беларус на главния мозък", редактиран до последно от Роман Протасевич, даде друга версия за принудителното приземяване. Той се интересува защо е трябвало самолетът на "Райън еър" да бъде съпроводен от изтребител и поставя този въпрос на авиоексперта Вадим Лукашевич. Според неговия коментар по траекторията на полета може да се види, че пилотите до последно фактически са се старали да се измъкнат от преследването на изтребителя и почти са се добрали до литовската граница. Обикновено в този участък гражданските самолети започват да се снижават, за да кацнат на летището във Вилнюс. Но преследваният самолет продължавал да поддържа скорост и височина като за далечен полет. Експертът не изключва, че пилотите са били принудени да направят завой, след като са били заплашени с употреба на оръжие при опит да напуснат въздушното пространство на Беларус.

Радио "Свобода" се е свързало с Дмитрий Протасевич, баща на Роман Протасевич, който като сина си е принуден да живее извън Беларус. Запитан как оценява операцията на беларуските власти, той отговаря: "Поразява ме нереалността и нелепостта на ставащото. Но от гледна точка на бивш военен, операцията е извършена успешно. Всичко е било обмислено, явно са я готвили не за един ден, а седмици. Вероятно спецслужбите на Беларус не са действали сами. Опитът ми подсказва, че операцията е имала достатъчно мащабен характер, за да се заплюе цялата международна общност и да се нарушат всички правила на международното сътрудничество. Напълно съм съгласен, че това е терористичен акт. Последиците са много по-страшни от самия терористичен акт. Много се вълнуваме какво става със сина ни. За жалост не знаем къде се намира и какво ще стане с него."

Журналисти от Беларуската служба на същото радио разговаряли с представители на висшето училище, където учи приятелката на Роман Протасевич София Сапега, задържана заедно с него на 23 май. Тя следва в пети курс на Европейския хуманитарен университет във Вилнюс международно право и право на Европейския съюз. Ръководителят на отдела за комуникации на университета Максимал Милта разказва какво е известно за арестуваната млада жена: "Знаем, че задържането е извършено от Управлението на Следствения комитет на Беларус в Минск, но не знаем дали адвокат е бил допуснат до София. За университета ни е абсолютно неприемливо, че е задържана без никакви основания и причини". По думите му София е руска гражданка, но е живяла по-дълго в Беларус. "Настояваме за незабавното й освобождаване, а също и за предоставянето й на консулска помощ като гражданка на Русия. Призоваваме нашите международни партньори да положат всички усилия за нейното най-скорошно освобождаване", заявил представителят на университета.

Ключови думи:

Райънеър, Беларус, очевидци

Още

ЕС за Лукашенко: „Главатар на шайка контрабандисти“

19.10.2021

1218
Беларус изгони френския посланик

18.10.2021

1876
Полша ще се брани от мигранти с военни хеликоптери

07.10.2021

301