Quantcast
Как се прави дипломация под килима | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Как се прави дипломация под килима

България дава вид, че не забелязва и че не се интересува какво става в САЩ
5 778
 www.abc.net
Да сте забелязали нещо нередно в американския Конгрес? Един депутат не носи предпазна маска.

Знаете ли какво става в Съединените щати? Нищо особено. Ако разчитате на официална информация от България, няма да забележите, че нашият най-могъщ съюзник преминава през тежка политическа криза, която подкопава евроатлантическите ни ценности.

На сайта на Външно министерство стои "предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (САЩ), освен при крайна необходимост." Каква е причината не личи, но тъй като съобщението е от 30 декември 2020 г., косвено се разбира, че е заради пандемията от коронавируса.

По-нова информация се появи на сайта на българското посолство във Вашингтон, което ни уведомява: "Уважаеми сънародници, На територията на гр. Вашингтон днес, 6 януари, бе обявен вечерен час, който започва в 18:00 ч. и ще продължи до 6:00 ч. на 7 януари. Забранява се всяко излизане навън, включително за разходка, каране на велосипед, тичане и шофиране, освен на лица, конкретно определени от кмета на града. От ограниченията са освободени само т.нар. essential workers и журналисти, притежаващи надлежна акредитация". Ако се питате защо, отговорът би трябвало да е: "Те така!".

Няма българска институция, от която да разберем, че Америка е разтърсена от щурм на нейния парламент, провокиран от президента Доналд Тръмп. Цитаделата на законността в "най-старата съвременна демокрация в света" (както обичат да се определят Съединените щати) бе превзета от тълпа, заради която депутатите и сенаторите се изпокриха по тайни кюшета. Буквално за часове Америка загуби моралното си лидерство на свободния свят или поне претенцията си да бъде стожер на демокрацията. Много държави реагираха веднага, защото се почувстваха засегнати от посегателството върху принципи, които са споделяли със САЩ.

Но България не бе сред тях

Едно плахо чуруликане под формата на туит в социалната мрежа "Туитър" показа, че нещо е стигнало до ушите на външната министърка Екатерина Захариева. На 6 януари тя написа: "Осъждаме атаките срещу сградите на Конгреса в САЩ. Насилието никога не е решение. Общественият ред трябва да бъде възстановен, така че да имаме мирно предаване на властта в САЩ". Кой на кого ще предава властта - по този въпрос българското правителство мълчи.

След президентските избори в САЩ на 3 ноември 2020 г. България потъна в медитация на кого да се кланя във Вашингтон. Съобщенията ясно показваха, че победител е кандидатът на демократите Джо Байдън, но действащият президент Доналд Тръмп оспорваше. Държавни и правителствени ръководители на други страни, включително почти всички от ЕС, започнаха да поздравяват победителя, но от София не излиташе звук. Трябваше да минат 4 дни, за да се осмели премиерът Бойко Борисов да напише на страницата си във Фейсбук на 7 ноември: "Поздравявам Joe Biden и Kamala Harris! Бих искал да потвърдя решителността на българското правителство да работи за задълбочаването на партньорството със САЩ и за укрепването на трансатлантическото сътрудничество." За какво ги поздравява, не стана ясно - може би заради 103-годишнината от Октомврийската революция, която се падаше на тази дата. След още два дни българските граждани разбраха причината от туит на президента Румен Радев: "Поздравявам Джо Байдън и Камала Харис за успеха на тяхната кампания на президентските избори в САЩ през 2020 г. Убеден съм, че отношенията между Република България и Съединените американски щати ще продължат да се развиват и укрепват“.

Българската дипломация изпадна в ступор

като зайче, втренчено в очите на гърмяща змия. Вижда, разбира, но не може ни да помръдне, ни да издаде звук. На 8 януари й се притече на помощ американската посланичка Херо Мустафа. Тя написа откровено на сайта на посолството: "Шести януари беше мрачен ден за Съединените щати. Ужасните сцени във Вашингтон, на които станахме свидетели, бяха насилствен опит да се подкопае нашият демократичен процес.  Присъединявам се към лидерите от целия политически спектър в САЩ и по света в заклеймяването на тези действия. Демокрацията надделя. Аз съм благодарна за голямата подкрепа от страна на българите, които споделят нашето виждане, че демокрацията е процес, който зависи от силни институции и от хора, имащи куража да ги защитават пред лицето на всяко предизвикателство.  Тези от нас, които вярват в демокрацията – в САЩ, в България и по целия свят, трябва да препотвърдят своя ангажимент винаги да я ценят и защитават." Това означаваше: Не се плашете, няма да ви ухапем, ако отроните дума, че и вие цените и защитавате демокрацията - стига да вярвате в нея и да имате куража независимо от обстоятелствата. А обстоятелствата бяха такива, че от подобно изявление можеше да пострада първо посланичката, защото е лично акредитирана от Доналд Тръмп и той може да я отзове, какъвто е лют в момента.

Но откъде кураж за някакви принципи?

Може ли премиерът Бойко Борисов да каже някому по света, че изпълнителната власт не бива да се намесва в работата на законодателната, както фактически постъпи Тръмп с опита си да блокира процедурата в Капитолия за провъзгласяване на победителя в президентските избори? Всеки ще му отвърне: Виж първо себе си и си спомни как даваш указания на депутатите и как наричаш председателката на парламента! Може ли той да говори за върховенство на закона, след като заради него България продължава да е под няколко процедури за наблюдение във всички европейски организации, където членува? Щом стане дума за такива неща, ако ще Америка да се срине, българската дипломация ще бъде на скришно под килима. Ученикът Борисов си е научил урока от учителя Живков, че трябва да се сниши, докато отмине бурята.

Колкото и да се крие обаче, все някаква следа остава. Не е изключено на една стена в Банкя вече да се е появило бяло петно от свалена снимка. Същата, заради която държавата преживя толкова трепети и харчове да му уреди едно историческо ръкостискане с Доналд Тръмп пред камината в Белия дом. Язък!

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Републиканци вдигат духа на Тръмп с негова позлатена статуя

27.02.2021

1532 16
Посолството на САЩ подкрепи бития от полицаи Димитър Кенаров

24.02.2021

2297 28
Над половината републиканци искат отново Тръмп за президент

16.02.2021

1277 24

Коментари

Epikur

 

 Ами...много правилно. Това е реалността, така я виждам и аз. Затова оценявам с 👍 автора, въпреки че ще се намерят екземпляри, за които личността на автора ще е по важна от позицията му.

     

Weiß

Ха сега, уважаеми г-н Терзиев си представете хипотетично,

че след изборите на 3 ноември 2020 г. се окажеше,

че огласеният от медиите победител е не Байдън, а Тръмп.

Представяте ли си конфузията, днес да честитиш на един,

а утре да се извиняваш и да честитиш на друг?

Не случайно Китай и Русия благоразумно изчакаха.

Фани ма де
снимка на Фани ма де

доносника 

прави за смях  тукашната газета💨👎

 

дин депутат не носи предпазна маска.

 

 

 

 

там депутати Няма

 

има сенатори мноо различно  ма доносника толкоз  запленен ...💩

S luncho6
снимка на S luncho6

Мноооого добро...дори помислих, че е от Петьо Цеков, но и Терзиев е улучил 9.5. Браво!

  

А Мустафа е Херой! ..Да не и се надяваш?!!

Антей

 

Г-н Терзиев, 90% от българите в същата САЩ, на която сте посветил дописката, са били гласували за същия този президент Тръмп!

Защо?

 

В култовия Туинпийкс се казваше: Совите не са това, което са.

Видно от картинката, която илюстрира дописката.

Разбра се, че този мъж не е онзи на когото прилича, нито Чък Норис и т.н. са били на "това" място.

Може и още неща да се разберат.

.............

 

Върховенство на закона - както се разбра също е много разтегливо понятие и ЕС след есенната сесия се закани да въведе единни критерии, правила и т.н., нали така?

В БГ парламента има 240 депутати - ако 120 са подвластни на Борисов - останалите нали не са и какво правят?!

...................

 

Какво искате от управляващият България - да направи?!

 

⚓️

 

 

Азбукарче

А какво ще стане с парите НИ за непроизведените Фърчила при новия президент?

Пак ли ще пийнем по една студена водица?

Асол
снимка на Асол

Този път не съм съгласна с господин Терзиев. Аз съм последния човек, който може да бъде обвинен в симпатия към бистришкия тигър, ама ако някой МУ е дал акъл да не плямпа излишно,  добре МУ го е дал. И дано по-дълго време да продължи да слуша. Никак не е добра идея да се ръгаме между шамарите. Господин Терзиев би трябвало да е наясно какво става с държавицата ни при такива случаи, щото погрешно е смятала, че този път е яхнала по-писаната циганска каруца.

Purple__Haze

👍

 

Проф. Нако Стефанов: Днес ние наблюдаваме един глобален фашизъм

14.01.2021, 23:10 Алтернативен Поглед 11233 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=k1YbJWaOSTU&feature=emb_logo

Проф. Нако Стефанов: Ние сме страна, която умира - България е донор на Запада!

https://www.youtube.com/watch?v=LLok4Ua_pQs&feature=emb_logo

indiec

И как се прави дипломация? С подмазване на силния на деня? Ами ако нашите ценности са по различни, например, не мечтаем да утвърдим 30-на пола, нито да забраним думичките "той" и "тя"?

Мариана Кълвачева

И коя е тази българска медия, която ще каже или напише истината за събитията в САЩ ?

Нито една национална.

Затова и хората, които разчитат само на тези телевизии, не получават независима информация.

Медиите у нас са платени.

По същество няма абсолютно никаква разлика между слагача CNN и нашите национални телевизии.

Лъжат като дърти цигани и окото не им мигва.

Създават доказателства, а не ги откриват.

Пари, пари, ама то човек трябва да има и съвест.

hamer

Дали знаем или не знаем какво става в САЩ,  според мен няма значение."Козяк" така или иначе продължи с командите, властите ще ги изпълняват, независимо дали ни изнася.Та те така.

Meto_ot_Interneto

Изненадващо нескопосана статия.
Всеки средно интелигентен читател знае, че МБнР е филиал на Държавния департамент. Нима авторът мисли, че реакцията на Захариева е направена без консултация с мустафето на Козяк, особено по тоя въпрос ?
Всеки знае, че вестникът е против Борисов и сегашното правителство. Но не съм очаквал такъв непохватен опит за критика.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Това беше едно време другарю. ДС филиал на КГБ и следното куплетче в химна:

 

Дружно братя българи,

с нас Москва е в мир и бой!

 

Такава простотия и гавра с химна не си позволи никоя друга соц страна.

Та така, объркал си времената!

j.jelevban

                 Надявам се в.Сега да има читатели под 30г.Едва ли ,но дано.Даже ще бъда щастлив ако няко форумец се обозначи с  ''30-'' Та за тях г-н Терзиев трябваше да спомене пуча срещу Горбачов.Та тогава имаше ТРИ ДЕНЯ мълчание на политици и мисирки и мисири.Което ясно показа що за 3та и 4та власт ни владее с продажните душици .И пак добре,че мълчаха.Тези които се обадиха в подръжка на пуча/на СССР/

като Садам и Кадафи бяха очистени в последствие и държавите   разсипани.

.Случайно.Големият страх е за Русия.Да не би Сталин да възкръсне,че ще има'' майка плаче''Тресейки се от тоя кошмар изпуснаха Сталин без мустаци да стане президент на САЩ.

              Та надявам се 30- да четат форумите.Да попиват и си задават въпроси.И на 40- да минат към действие.Ние проспахме времето и то не е наше.

              Надявам се автори като Терзиев да имат една идея повече за тези 30-.В тях е надеждата за България.

Фани ма де
снимка на Фани ма де

да се надяваш на доносник  да има друга идея освем мазно подмазвачество на силните ?

hristob

ще ме прощаваш, но Тръмпера прилича повече на Хитлер.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Поредна отлично центрирана статия на Автора -- право в болното място:

милата родна страна стана суратсъз, защото нейно лице е един задник.

 

Мариана Кълвачева

Има изход от тази тотална лъжа.

Да се пазят архивите. Всякакви архиви, и писана реч и видеоматериали, там има достатъчно доказателства за измамата.

И да се чака.

По-добри дни, когато нещата ще се нормализират и ще има нормален съд, който ще уважи безспорни доказателства, а няма да издава поръчкови решения, под политически натиск.

А дали това ще стане, трудно е да се отговори защото не знаем в дълбочина какво въобще става в тази огромна страна, която явно не се управлява от своите лидери.

А от кого, дали ни е писано да узнаем ?

ata

Марианка, нищу лошу, но оти не питаш майка си как да узнаеш?.😁.

Мариана Кълвачева

Ата, каза ли нещо, или муха бръмна ?

Кога ще се научите да коментирате по същество, а не да се заяждате с хората.

Не те знам какъв екзепляр си, но се обръщаш към мен по име, което ни прави по-близки.

Затова ще ти кажа, не се мотай в краката на майка си за да не изядеш някой шамар.

ata

Иначе, др. Терзиев е минал на 50 лева разходи. Беше добър..😁.

ata

А другаря Петйо Цеков пак гу е страх.  Дръж се на положение бе, келеш.😂.

S luncho6
снимка на S luncho6

 

Някои, като марианчето, не са знаят за САЩ повече отколкото от уестърните.

А тук повечето са на това дередже и ми е тъжно, щото инак, добри хора....

nafta

Докторът иска да каже, че нямама никаква независима и качествена журналистика ли? Ами съгласен съм на 100%! 👌

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Камен, писача на доноси за ДС ко кара, все едно громи врага на порденото партийно заседание.

Америка не преминава през нищо, другарю агент Камен. Тия дето бяха пред Капитолия са маргинали, събрани от цяла америка, за да правят метежи. Тръмп е вече лош спомен, а след 1 година и това няма да е.

Едно време колегите ти другари, също чакаха и вещаеха краха на САЩ ежедневно, ама така и не го дочакаха. СССРе се гътна скопропостижно през 1991, след като всички републики избягаха от него.

 

Другото инфо е от чичо гугъл.

 

Светослав Терзиев има дългогодишен стаж в структурите на Държавна сигурност в отдела за борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност на противника по линия на художествената, творческата и научната интелигенция, средствата за масова информация и здравеопазването. Той е вербуван през 1980 г. за агент на известното като идеологическа полиция VI управление на ДС. Чак през 1988 г. е започнал да служи и на Първо главно управление, вероятно в периода, когато е изпратен за кореспондент на БТА в Париж.

Светослав Терзиев има дългогодишен стаж в структурите на Държавна сигурност в отдела за борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност на противника по линия на художествената, творческата и научната интелигенция, средствата за масова информация и здравеопазването. Той е вербуван през 1980 г. за агент на известното като идеологическа полиция VI управление на ДС. Чак през 1988 г. е започнал да служи и на Първо главно управление, вероятно в периода, когато е изпратен за кореспондент на БТА в Париж. Иначе, докато е журналист и агент, Терзиев се подвизава с псевдонимите Филип, Каменчев и Камен.

 

В зората на демокрацията опитното ченге преминава на служба в печатните издания, като, акостирайки във вестник „Сега”. Сериозен проблем за читателите на този вестник и досега е обаче, когато четат някой тежък външнополитически анализ, да разберат кой го е писал - Светослав Терзиев, агент Филип или секретен сътрудник Камен. 

ata

😁 Мноу те аресвам Мариана Кълвачева, затфа ке ти пусна муха. Способстването за добро самочувствие не  е само 1. пари и власт, 2. здрава простата. А също и: 3 . Да те е родила майка ти. 4 . Да те е кърмила майка ти. 5 . Да си живяла в Камчатка и Аляска 3 месеца, и на Антарктида 12 дни. 6 . Да си пътувала с метро в Сафая ;-))). 7 . Да си евродепутат, преди това в Сенатът. 8 . Да си плувала със син кит, косатка и делфин заедно. 9 . Да си топлила дупе в гейзер в Исландия. 10 . Да си мила краката си в Индийския на Малдивите. 11 . Да си правила здрасти с Ицко в Рио де Жанейро и пр. ;-))) 😂💗🤘. Весело да е. ;-).

ata

Прочее, я сум точно екземпляр, по класификацията на д-р Петър Берон. Но не се ядосвай за нищу, не се заяждам с теб,😉 Мариана. :-).       Бог Доброто, Дявол злото.

Мариана Кълвачева

Да си жив и здрав и Господ да ти помага занапред.

Не мога да тая зло към никого защото живота е твърде кратък.

Кой както иска така да си живее живота и сам да решава за себе си дали да се учи и боразова за да знае или да се остави на течението да го носи.

Живота ще ти покаже кой път да хванеш, ако още не си го решил.

ata

😂 Мерси. Другаря Чърчил го е измислил - пури, уиски, бомби и картофи. Камъните стават на пясък, другото ще натори. 😂

Влез или се регистрирай за да коментираш