Quantcast
Как се убива радио по унгарски | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

ОБМЯНА НА ОПИТ

Как се убива радио по унгарски

Виктор Орбан принуди последното независимо радио в Будапеща да замлъкне
2 590
 https://www.hrw.org
Властта запуши устата на журналистите в Клубрадио.

От 00:00 часа в понеделник замлъкна последното независимо унгарско радио, базирано в Будапеща. Но демокрацията в Унгария не умря внезапно, а бе демонтирана тухла по тухла, докато накрая стълбовете, на които се крепеше, рухнаха.

Тази бавна ерозия на демократичните институции продължава повече от десетилетие в Унгария, където управляващата партия "Фидес" подкопа медийната независимост и плурализъм, за да постигне степен на медиен контрол, безпрецедентен в държава, членка на ЕС (авторът изпуска от погледа си България - бел. пр.).

На 15 февруари бе измъкната поредната тухла на демокрацията в страната с опустошителни последици за свободата на пресата както в Унгария, така и в ЕС. Базираното в Будапеща Клубрадио (Klubrádió) замлъкна на честотата, на която излъчваше от 2000 г. На 9 февруари съд в Будапеща застана на страната на контролирания от правителството унгарски медиен съвет и одобри решението му да не подновява лиценза на последното голямо независимо радио в страната.

По-рано този месец същият съд отхвърли и последното искане на Клубрадио за временен лиценз, за да остане в ефир, докато не бъде разгледана жалбата му срещу решението на първата инстанция на съда.

Двете решения принуждават Клубрадио да излъчва само по интернет и бележат триумф на десетилетната кампания на управляващата партия "Фидес", водена от премиера Виктор Орбан, да заглуши последната радиостанция, която излъчва критични за правителството мнения.

Мнозина в Унгария имат усещане за дежавю

Преди десетилетие подновяването на лиценза на Клубрадио беше блокирано въз основа на подобни тривиални основания от същия медиен съвет, който отдавна е окомплектован с назначени от "Фидес" креатури.

Кампания на местно ниво от повече от 10 000 поддръжници и намеса на чуждестранни политици като тогавашния държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън дадоха възможност на радиото да получи през март 2013 г. дългосрочен лиценз за честота. Разочаровано от този неуспех, правителството на "Фидес" бе принудено да търси алтернативни начини за заглушаване на станцията.

През следващите няколко години натискът върху Клубрадио бе засилен, тъй като станцията бе глобена и включена в черния списък за интервюта, информация и реклама от държавни компании и институции. Междувременно медийният регулатор я лиши от регионални честоти, като я ограничи до столицата. И все пак докато други независими медии в Унгария изчезнаха, Клубрадио се държеше.

Непреклонен натиск

Тази ситуация стана нетърпима за правителството през 2019 г., когато кандидатът за либерална опозиция триумфира над действащия функционер на "Фидес" на изборите за кмет в Будапеща.

Разтърсена от първата си голяма изборна загуба от 2010 г. насам, партията веднага потърси виновните да ги накаже и да гарантира, че поражението в столицата няма да се повтори на парламентарните избори през 2022 г.

Вниманието й се фокусира върху най-влиятелния либерален радиоефир в града. Както през 2011 г., най-удобната възможност за удар бе моментът на подновяване на лиценза на радиото през 2020 г. за отредената му УКВ честота от 92,9 MHz.

Когато дойде време за разглеждане на подновяването на лиценза, контролираният от "Фидес" регулатор си спомни за две незначителни нарушения от 2016 г. и ги квалифицира като „повтарящи се нарушения“, поради което блокира разрешителното. Възраженията на радиото бяха отхвърлени по формални причини, отваряйки дълъг процес на съдебно обжалване.

За да гарантира, че Клубрадио ще остане задълго в правен капан, през 2020 г. правителството използва мнозинството си, за да измени закона за временните лицензи, така че те вече да не могат да бъдат предоставяни по време на текущи съдебни спорове. Опозиционните партии напразно протестираха. 

Упоритият натиск над Клубрадио отразява стратегията на унгарското правителство за овладяване на медиите и регулаторите. Държавните институции са пълни с угодници на "Фидес", които изпълняват нареждания да изкривяват изкуствено пазара и да подкопават устоите на независимите медии.

Това става под носа на ЕС, който досега не е успял да признае сериозността на въпроса или да предприеме подходящи действия. Наказателната процедура срещу Унгария по член 7 от Договора за ЕС има слаб ефект и освен това все още не е даден отговор на оплакванията от задушаване на конкуренцията чрез изкривяване на пазара.

Резултатът е, че през последното десетилетие стълбовете на унгарската демокрация бяха силно отслабени. Това би било достатъчно тревожно, дори ако бе засегната само една държава от ЕС.

Но успехът на модела в Унгария намери последователи 

През последните пет години правителството на партията Право и справедливостта (PiS) в Полша копира елементи от модела "Орбан" за собствена кампания срещу независимите медии. Словенското правителство на Янез Янша също предприе подобни стъпки.

Неотдавнашното съобщение, че Европейската комисия се ангажира с унгарския казус, е добре дошло. То трябва да накара Будапеща да намери временно решение, за да гарантира, че Клубрадио остава в ефира. Също така е напълно ясно, че решението на унгарския Съвет за медии да блокира подновяването на лиценза не зачита принципите на пропорционалност и недискриминация и следователно противоречи на законодателството на ЕС. Европейската комисия носи отговорност да направи всичко възможно, за да спре премахването на поредната тухла от стената на бързо ерозиращата демокрация в Унгария.

--------------

* Джейми Уайзмън (Jamie Wiseman) е адвокат към базирания във Виена Международен Пресинститут (International Press Institute)

 

 

Ключови думи:

Клубрадио, Орбан, ЕС

Още

България настоява за общо решение за ваксината на AstraZeneka в ЕС

08.04.2021

978
Хамилтън момент
Чужденците не харесват България като страна за живот

27.03.2021

5915