Quantcast
Колко солено може да е безплатното море на учениците | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Колко солено може да е безплатното море на учениците

На какъв принцип да бъдат избрани децата - най-бедните, най-заслужилите, най-малките или най-големите
5 134
 Илияна Кирилова
Ефектът на програмата за образователната система ще е минимален - в най-добрия случай ще обхване едва 5% от учениците у нас.

Не са големи финансовите възможности на едно служебно правителство, което трябва да оперира с бюджета, завещан му от предишното. Затова и изнамирането на 15 млн. лв. за безплатна лятна почивка на 30 000 ученици бе посрещнато с изненада и не малко съмнения. Идеята безспорно е добра - след една година дистанционно обучение децата наистина имат нужда да прекарат повече време с връстниците си, а и по-добре да плащаме за пълни хотели, отколкото за празни, както досега. Ограниченият ресурс и краткото време обаче поставят редица проблеми пред изпълнението на програмата.

 

Ти, ти и ти

 

Свободата да избираш е хубаво нещо, но 30 000 деца са много малка част от всички над 700 000 ученици у нас. МОН остави подбора кой ще почива безплатно на педагогическия съвет във всяко училище. Едно може да избере да прати най-бедните деца, друго - тези, които са били най-дълго в онлайн обучение, трето - най-малките, четвърто - тези с най-нисък успех, пето - тези с най-висок. Несъмнено всяко училище знае най-добре от какво имат нужда децата му. Но вероятно в много училища ще зейнат конфликти и противопоставяне, а също и съмнения защо едни са предпочетени пред други.

При представянето на програмата от МОН обясниха, че училищата ще избират младежите в сътрудничество с родителите. На много места обаче това изглежда невъзможно - масово обществените съвети, чиято цел бе именно родители и ръководства да възстановят загубеното доверие помежду си, функционират само формално. Като се прибавят често взаимноизключващите се родителски мнения, когато трябва да се прави избор за каквото и да било, картината изглежда в момента отчайваща.

"Надали образователната сфера трябва да спасява туризма. Аз лично не бих подложил на жребий учениците си", обобщи част от настроенията сред директорите председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. Да си припомним и миналогодишната програма за безплатно море за медиците на първа линия - те също бяха избирани от директорите на болниците, на което вероятно отчасти се дължи и пренебрежимо малкия брой на възползвали се от мярката - около 2000 лекари от 23 000, имащи възможност да летуват на държавна издръжка.

Подобни програми вече има в някои западни страни като Австрия и Германия. Там децата се избират според етапа, в който ще влязат догодина. Някои страни например са поставили акцент върху възрастта от 12 г., когато при тях се преминава от един етап в друг. У нас подобни преходи, които почти по презумпция смъкват по близо една единица от успеха на учениците, има от четвърти в пети клас, както и от седми в осми. Дали обаче те ще бъдат акцент в предстоящата програма е въпрос, който всяко училище ще реши за себе си.

 

Малки срещу големи

Броят на безплатните почивки ще зависи от големината на училището. Училищата с по-малко от 150 ученици и педагогически персонал ще могат да изпратят на безплатна почивка само до 11 ученици плюс един придружител. По-големите школа пък могат да включат до 7% от общия брой ученици и педагози, но не повече от 165 участници заедно с придружителите. От ведомството обясниха, че ограничението в броя се налага заради разпоредбите в закона за обществените поръчки - той лимитира до определена граница размера на публичните средства, които могат да бъдат разпределяни без отнемаща време конкурсна процедура.

Това условие обаче има потенциала да противопостави големите на малките учебни заведения, които и бездруго често си говорят на "вие" и "ние". Големите училища в масовия случай са по-облагодателствани и по отношение на социалния статус на учениците, и по отношение на възможностите за лагери и школи, а сега отново ще имат предимство. Докато малките училища получават съвсем ограничена възможност, въпреки че сред техните възпитаници вероятно има такива, които никога не са виждали море.

 

Няма време

Сред причините за провала на програмата за медиците бяха както малката сума, с която се финансираха 7-дневните почивки (с 210 лв.), така и късното обявяване на мярката. Решението на МС за ваучерите бе обявено в разгара на сезона - в средата на юли 2020 г., а здравното ведомство сколаса да издаде заповед за отпускането им в края на лятото - на 20 август.

Парите по програмата на МОН, наречена "Отново заедно", са доста повече - 500 лв. пакет за ученик с учител, което я прави доста по-привлекателна за туристическия бранш. От особено значение за успеха й обаче се очертава срокът както за кандидатстване, така и за реализиране. Ако предположим, че тя бъде одобрена в най-добрия случай до 15 юни и училищата искат да се класират за безплатна почивка от началото на юли, ще имат само 2-3 седмици, за да получат оферта от трима туроператори, да гласуват решението на педагогически съвет за избор на ученици, както и да кандидатстват със съответните документи. "Няма да чакаме МОН да се наканят, още преди месеци сме организирали лагери за над 200 деца", казват училищни директори.

Впрочем, програмата на МОН за рехабилитация на учители страда от подобен недостатък - освен че малко учители знаят за нея, а бюджетът й ще стигне за шепа педагози, учителите ще могат да възстановяват разходите си, направени само до 30 септември (а програмата тепърва ще започне да действа). Програмата "Отново заедно" пък е с още по-кратък срок - до 14 септември.

 

Телефон или театър

При подобни програми западни държави т.г. поставят акцент не само върху дейностите по изкуства - музика, рисуване, театър, но и върху наваксването на пропуските с оглед натрупването на дефицити по време на онлайн обучението. У нас заявката е, че туристическите пакети ще предлагат не просто отдих, но и богата културна програма за децата, за да се компенсират различни дефицити, натрупани през последните 2 години заради дистанционното обучение като липса на мотивация, обездвижване, тревожност и т.н. Тук обаче интересите на децата, учителите и хотелиерите може да не съвпаднат, а културната програма да се ръководи от това кое е най-евтино или най-удобно спрямо избрания хотел, вместо да бъде обратното. И накрая вместо на театър децата да се окажат с обичайното си развлечение - телефона.

Още

ПРОГРАМА НА БЪЛГАРИТЕ В ТОКИО 2020 - 26 ЮЛИ

24.07.2021

1413
Някои ученици са ощетени при кандидатстване във ВУЗ
Всеки трети ученик е "проспивал" онлайн уроците