Quantcast
Конституционната измама на ГЕРБ тръгна внезапно и приключи така | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Конституционната измама на ГЕРБ тръгна внезапно и приключи така

Три месеца партията разиграва цялата страна с тази измишльотина и сега въпросът е колко ще й струва това на изборите
8 143
 Илияна Кирилова
Ето кого прати ГЕРБ да обсъжда конституцията с останалите политически сили - инженерът Цвета Караянчева, лекарят Даниела Дариткова и икономистът Менда Стоянова.

Преди три месеца премиерът Бойко Борисов обяви пред нацията, че е дошло време да “рестартираме държавата и демокрацията”. И очерта пътя – изработване на нова конституция, дебати между граждани, учени и политици, и избори за Велико Народно събрание (ВНС), което да удовлетвори “дълбокото желание за промяна”. За да подслади идеята, обеща онова, което бунтуващите се граждани искаха най-много – тръгне ли се към смяна на модела, ще подаде оставка.

Сега, в края на ноември, е пределно ясно, че

 

“рестартът” беше пълна лъжа 

 

От ГЕРБ не се постараха да положат и най-малко усилие да прикрият, че става въпрос за уловка, която целеше да уталожи временно политическите страсти, докато наближат редовните избори. Ето, уж новата конституция се оказа почти 100 процента преписана от старата. Обществени обсъждания нямаше – управляващите не си дадоха зор дори една кръгла маса да направят. В парламента конституционният проект не мръдна и на йота. Накрая герберите изведнъж вкараха предложението за избори за ВНС в пленарната зала – ей така, от днес за утре, все едно се присетиха за някаква досадна дреболия, която трябва набързо да се разкара. И премиерската историйка за “голямата промяна” приключи също така внезапно, както и започна.

Разбира се, управляващите ще кажат – ама, как така? Ние направихме, каквото зависеше от нас, но БСП не иска рестарта, ДПС – също. Какво да направим? За поддръжниците на ГЕРБ подобно оправдание вероятно ще бъде достатъчно. За всички обаче, които са си направили труда да проследят кратката и печална история на конституционния експеримент от 2020 г.,

 

това е поредната гола лъжа

 

Откъде да започнем? Да речем от проекта на конституцията. При публикуването му той предизвика не любопитство, а раздразнение. Толкова приличаше на действащия основен закон, че беше невероятно трудно (и досадно) да се търси из него какво всъщност го отличава. Борисов постави на първо място съкращаването на депутатите от 240 на 120 души. Добре, това всички го искат, но защо на 120? Защо не на 180 или 100, или 60? Предложеното число беше хубаво, кръгло – и тотално неаргументирано. Ясно беше, че няма конституционалист, който би си рискувал репутацията като застане зад подобно предложение без много солидна мотивировка (освен може би депутатът от ГЕРБ Георги Марков). Въобще липсата на подробна, дълбока обосновка пронизваше целия проект. Това оставяше впечатлението, че зад него прозира мисълта: дайте да кажем нещо на народа, все едно какво, колкото да го залъжем, пък нали така и така нищо няма да се приеме.

Че управляващите

 

не гледат сериозно на конституционния проект

 

се видя, когато се създаде временната комисия, която трябваше да го разгледа, допълни и предложи на пленарната зала. Първо, никому не хрумна, че трябва да се направи предварително допитване до Конституционния съд (КС) – може ли въобще комисията да работи по внесения от правителството проект и да прави промени по него. Така се стигна до конфузния за управляващите момент, в който президентът Румен Радев внесе точно такова питане до КС. Държавният глава се беше усетил, че това е подходящ повод да натрие носа на своите противници. И най-вероятно ще излезе прав – нищо, че всичко вече приключи.

Второ, герберите напълно лишиха от политическа легитимност комисията, когато приеха в заседанията й да участват само 10 души – техни депутати, представители на партньорите им от „Обединени патриоти” и фалшивата опозиция в лицето на „Воля”, както и изгоненият от парламентарнтата група на „БСП за България” Спас Панчев. В момента, в който стана ясно, че БСП и ДПС няма да влязат в комисията, управляващите трябваше да се откажат от създаването й. Но нали всичко беше проформа – така че какво значение имаше за ГЕРБ дали членовете на комисията ще бъдат десет или един? Че никой няма да се занимава реално с конституционно строителство, стана очевидно и от подбрания състав – едва половината имаха някакво юридическо образование. Вероятно заради това управляващите решиха да създадат обществен съвет към комисията, в който да привлекат признати авторитети в областта. За този съвет се говори само веднъж (на единственото заседание) и нито дума не се издума повече. Изглежда юристите с качества и реноме не желаеха да имат нищо общо с плитката политическа игра на герберите.

 

И за капак на всичко самата комисия нищо не свърши.

 

А, пардон, прие правила, по които да работи. Това сега изглежда като шега, като се вземе предвид, че проведе само едно заседание, на което гласува въпросните правила. И тъй като не работи, накрая нямаше и доклад, който да представи в пленарната зала. Най-вероятно тази феноменална липса на активност се корени в питането на Румен Радев до КС. На управляващите просто не им се рискува да се изложат пред цяла България, като приемат официален документ – какъвто би бил докладът, а след това конституционалстите да им кажат: извинявайте, но цялата ви комисия поначало е противоконституционна.

И така – било поради ленивост или политически съображения, управляващите пропиляха близо два месеца парламентарно време, без да покажат никакъв резултат. За какво им трябваше да се напъват и в пленарната зала, където беше ясно, че предложението да се проведат избори за ВНС няма да има, след като БСП и ДПС оставаха твърдо против. Така, за час и нещо, невероятно дълбоката и сложна тема за конституционната реформа беше скоростно претупана – за задоволство на управляващите, които опазиха правителството и се приближиха до изборите с два месеца.

Остава въпросът – ще оставим ли ГЕРБ да се отърве без последствия от измамата, която сътвори? Три месеца разиграваха цяла България с конституционната измишльотина. Междувременно прескочиха най-критичния от политическа гледна точка момент в протестите срещу правителството. Наказание трябва да има. И то трябва да бъде наложено на изборите, пред урните, от българските гласоподаватели.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Властта в София се чуди кое не им е ясно на евродепутатите за Гешев

25.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1789 14
Цветан Цветанов: Когато гласуваш за ГЕРБ, получаваш ДПС

24.01.2021

3951 36
Европарламентът пита Гешев как са разследвани записите на Борисов

24.01.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

16454 41

Коментари

Хулиган

Такива невероятни интелектуални усилия положи Дани Кирилов и сега всичко отива на вятъра.

Жалко...

http://www.drago.info/index.php/2019/12/17/modnite-shivachki/

 

mercury
снимка на mercury

Някой писа, че кифлата, която оглави за два месеца комисията за разглеждане на проекта за конституция, като нейн председател, е взела 4 бона процент към депутатската си заплата - ЗА НИЩО!

Su38

Готов съм да се обзаложа, че една голяма част от форума, които сега попържат Борисов, отново ще гласуват за него. Въпреки заявките си за интелектуално и морално превъзходство над останалите...

И обяснението ще е едно: Ама кой друг?

Всички знаем, че това е една голяма глупост, но... Виждаме, че тия юнаци хич и не си дават зор да прикриват, колко са глупави. И ние тук, като тях...

Светозар

Г-н Борисов пак ще спечели изборите и четвъртия си мандат, защото всички обективни условия са в негова полза:

Заплати – най-ниски, Пенсии – най-ниски, Жизнен стандарт – най-нисък, Средна продължителност на живота – най-ниска, Застаряване и намаляване на населението – най-бързо, Състояние на здравеопазването – най-лошо, Брутен вътрешен продукт и потребление на човек от населението – най-ниско, Състояние на пътищата – най-лошо, Автомобилен парк – най-стар, Индекс за върховенството на закона – най-нисък, Индекс за възприятие на корупцията – най-висок, Ниво на удовлетвореност от живота – най-ниско.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Никога не съм гласувал за ГЕРБ, нямам и сред познаните си хора такива, които да гласуват за тях. И въпреки това все те печелят. Но при над 50% негласували всеки купен и фалшифициран глас тежи много.

Светозар

Сталин: „Не е важно как са гласували, а кой брои гласовете.“

Азбукарче

"Тримата глупаци" в дамски вариант.

Ех, Доньо, само да знаеше колко много идеи за твоите филми се роят днес!

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

''Трите грации'' в комичен вариант, или

бурлеска ''Тримата мъдреци'' в дамски вариант

bay Dragan

Три гугутки ?

Доц.Трътлев

Ах, колко са сладки.😄

чевермехайвер

 ..............колко ще й струва това на изборите.................

 

Илиев , имаш някаккъв сантимент към Баце , че си се загрижил ще вземе ли изборите. Баце е шахматист и не прави коремни на плаца . Към 22.12 . 2020 заразените падат 4/5 пъти , излекуваните са над 5000 на ден и той е старият герой /спасител на плебса.В началото на годината започва темата за преизчисляване на пенциите - баце Киро имат 7/800 милиона скрити в бюджета и това ще се дъвче до изборите .Баце получава над милион мераклии и  мома крушовенка я спасяват или отива в балета на чалгаря.

vayalit

Вонящите баби на герб-а. Те управляват България. Бившият им чорбаджия си смени професията. Стана шофьор "придружно возене" и обикаля по любимите си междуселски пътища. Возещите се с него казват, че не са им останали здрави зъби, а докторите пък установили, че така могат да се лекуват хемороиди. Той пък излъга, че се отървал от вируса, защото кой вирус, па и да е с корона би стоял мирно в коремната му маса без да навреди рогчетата си. За устата не говорим. Там не вирус, ами и Хюсеин Болт не може да изпревари лавината му от локуми.

pro_hard

Простата дуловска вагина защо я няма на кадрото?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

И на изборите пак герп  така каза козяк.

 

Е, в Бананаленд бананчовците си избират себеподобни.

Влез или се регистрирай за да коментираш