facebook
twitter

Наблюдател

#Кой е кадровикът на хунтата

Цветан Василев и Васил Божков - почетни консули в Белград и Дубай
24 923
 архив
Вероятно сме свидетели на предаване на щафетата в отдел "Кадри" на хунтата

Управлява ни хунта, разбрахме от сочения доскоро за най-богат човек в България Васил Божков. Може да му се вярва, че е компетентен, защото десетилетия имаше близки отношения с властта. Иначе как щеше да забогатее толкова? Същите тези десетилетия бяха определени от главния прокурор Иван Гешев като "криминален преход". И на него може да се вярва, защото е компетентен по криминалните въпроси.

След като годините са били преходни, това означава, че и хунтата е имала развитие. Няма как да е възникнала в завършен вид. Имала е първообраз и постепенно е стигнала до състоянието, което виждаме в момента. Генезисът на клептокрацията, която в България има спецификата на мутрокрация, заслужава изследователско усилие, защото иначе най-новите исторически процеси биха останали без логично обяснение. Васил Божков, който като беглец в Дубай има много свободно време да размишлява над тези процеси, даде на 8 май в интервю за Би Ти Ви първоначален ориентир в качеството си на запознат отблизо с машинарията на властта. Фактът, че той пръв употреби за нея определението "хунта", може след време да му бъде признат за научен принос в това изследователско поле.

 

Сега държавата действа като мутрите

през 90-те години, заяви Божков. "Навремето мутрите какво правеха - има проблем, ще помагаме и плащаш. Почват да те пазят, после ти казват: "Дай част от бизнеса". Ако откажеш, идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри правят същото - вече бухалките не са вериги и прътове, а прокуратура, ДАНС, НАП. Знаете ли кое е общото между онези години и сега? Бойко Борисов - той беше и тогава, и сега. А различното е Пеевски." Ето как се прехвърля мост през три десетилетия от мутрите до мутрокрацията, по който един човек със сигурност е преминал, за да пренесе институционалната памет от зачатъка до завършения вид на хунтата. Като диалектик хазартният бос знае, че количествените натрупвания на пари водят до качествени промени и че онова, което е на масата, се разиграва във взаимовръзка с процесите под масата. Затова вижда не само подобията между минало и настояще, но и разликите. А голямата разлика, върху която привлича вниманието ни, е възходящият бизнесмен Делян Пеевски. Той не е от мутрите, а по-скоро е тяхно производно.

Въпреки че е корпулентен, Пеевски не се набива на очи, защото рядко се появява публично. Но неговото присъствие в обществения живот е осезаемо. Малко сведения излизат наяве за фантастичното му забогатяване, но щедростта, която афишира като благотворител в кризата с коронавируса, е показател, че парите за него не са проблем. Или ако перифразираме председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, доходите му са растели, за да има какво да дарява.

 

Защо обаче Пеевски не е обект на обществена възхита

и защо Божков говори за него в тъй негативен план? Всъщност хазартният бос не е оригинален, защото върви по пътя на друг любимец на властта, избягал в чужбина, след като е изгубил висшата си протекция - бившия банкер Цветан Василев. Между двамата има много прилики. Щом разбраха, че губят бизнеса си в България, внезапно се оказаха "по работа чужбина", за да изпреварят с няколко дни заповедите за арест. Останаха на безопасни места - единият в Белград, другият - в Дубай, където ръцете на българското правосъдие се оказаха къси да ги заловят.

Второто, което направиха и двамата, е да заявят, че могат да разкрият чувствителна информация за управляващия елит в България. Цветан Василев дори си направи "застраховка живот", като обяви, че пред съдии е разказал "всичко", което ще стои заключено, докато не му се случи "нещо". Банката му КТБ, която служеше като държавна каса на мутрокрацията, несъмнено е била резервоар на чувствителна информация. Васил Божков пък обяви в задграничното си интервю по Би Ти Ви, че това е само първата му дистанционна изява, но ще има още, когато прецени за необходимо.

Трето, и двамата визираха Делян Пеевски като възлов фактор, определящ поведението на властта.

Съчетанието на тези три общи черти в поведението на двамата бегълци дава обяснение и за сходното отношение към тях на българското правосъдие. То ги приканва да се върнат, търси международно съдействие за ареста им, но си запушва ушите за твърденията им от чужбина. Божков даде логично обяснение: целта е да го приберат и да му затворят устата. По тази причина и двамата няма да се отзоват на

 

гласа на сирените във Върховна прокуратура

Но има и друг вариант, който устройва и двете страни: те да си стоят там, където са, и просто да си мълчат. Ще се радват на свобода и добре уреден живот, а тукашните ще си спестят главоболия в консумацията на властта.

Цветан Василев и Васил Божков могат да се окажат добре пласирани при чуждите власти, чиято протекция им е необходима. С влиянието си (или поне благоволението), което имат във високите среди, те могат да придобият значение на неофициални почетни консули в Белград и Дубай. За акредитация ще им служи търпимостта на България.

Ако се върнем в историята отвъд "криминалния преход", ще видим сходни маниери за разправа на тогавашната власт с нейните галеници, които са й отмилели. Отстраняваше ги от високите постове и ги разкарваше на дипломатическа служба в чужбина. Особено ярък бе случаят на 3 юли 1974 г., когато пленум на ЦК на БКП свали едновременно трима кандидат-членове на Политбюро на ЦК на БКП - Иван Абаджиев, Венелин Коцев и Костадин Гяуров "поради целесъобразност и преминаване на друга работа". Иван Абаджиев, който бе и секретар на ЦК на БКП, отиде първо на работа като посланик в Румъния, а после в Тунис. Венелин Коцев бе в Алжир (и Мавритания), Италия (и Малта) и накрая в Унгария. А Костадин Гяуров (братът на Николай Гяуров) бе пратен в Монголия, а после в Гана, Того, Кот д'Ивоар, Либерия и Буркина Фасо. Заради него излезе приказка, че "единият брат пее на Запад, а другият плаче на Изток". След две години към тяхната група се присъедини и секретарят на ЦК на БКП Константин Теллалов, който бе пратен в Канада, Венецуела (и Гвиана). Така се оформи четворка, на която пък бе лепнато прозвището "бандата на четиримата" по аналогия с нашумелия точно по това време арест на "бандата на четиримата" в Китай, оглавявана от Цзян Цин, вдовицата на починалия на 9 септември 1976 г. китайски вожд Мао Цзедун.

Кадровикът на тогавашната върхушка Тодор Живков бе толкова безспорен авторитет, че дори наказаните гласуваха заедно с другите членове на ЦК на БКП за своето отстраняване от властта с цел "пълно единодушие". Провинението им бе запазено в тайна.

 

Сега също има мистерия

защо бяха разжалвани от висшите си финансови позиции Цветан Василев и Васил Божков, но фиксирането им върху Делян Пеевски показва, че той е играл важна роля. Кой кадровик решава възхода или падението на един или друг олигарх? Може би не е един, защото Бойко Борисов формално държи властта. Но според Божков той е човек, идващ от миналото. Докато Пеевски е във възходяща позиция като носител на духа на постмутренското време. Не е изключено в момента да наблюдаваме дуализъм във властта, където постепенно се извършва предаване на щафетата.

Затова може да се каже, че за съдбата на задграничните олигарси имат думата Делян Пеевски и Бойко Борисов като ресорни министри на Foreign and Home Affairs (външните и вътрешните афери).

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов обиколи села и не видя нищо направено от Пеевски

20.09.2020

7851 48
Прокуратурата се похвали, че изземва още ритони на Васил Божков

16.09.2020

Обновена

3720 38
Христо Иванов: 10 милиарда годишно се крадат в България

15.09.2020

3147 58

Коментари

Epikur

 

  Интересен анализ. Дори половината да е верен (а сигурно не само половината), пак говори достатъчно. Поздравления!

Domi

Дубайските фурми/фирми.....раздадени на социално слаби.....май винаги е било така....накрая де и Мамин така ще бяга, а фирмите му ще ги раздават на социално слаби....навлязохме дълбоко в олигархичният цикъл..... 

HBK

Винаги съм се възхищавал на ерудицията и стила на г-н Св. Терзиев. И на чувството му за хумор.

 

Че всичко от казаното е верно, няма съмнение. Но защо .. защо .. казващите не направят най-важната крачка ... и да кажат, че в генезата на събията; тогавашни и днешни, решаваща е ролята на несекващата НОМЕНКЛАТУРА на мафията „БКП/БСП/ДС”.

 

Или това се подразбира?

Under_My_Thumb

HBK, за каква номенклатура хортуваш при вече 30 годишно отсъствие на БКП и ДС?

HBK

P.S. Забравих да добавя и възхищението си от уважаемата редакция на СЕГА. За така сполучливо подбраната снимка на овластения Бащица и упълномощения бирник, чинно изпънал кръшната си снага пред началството.

wiseman 1

Агент Терзиев пак е скалъпил поръчкова статия! Липсата на морал е за цял живот.

Калорифер

 

Само да припомня стария виц:
време е министерството на външните работи и министерството на вътрешните работи да се обединят в министерство на техните работи.
 

дъртреалист

Не е изключено в момента да наблюдаваме дуализъм във властта, където постепенно се извършва предаване на щафетата.

... Много интересна идея...

И... твърде възможно развитие...

maestrata

Едни Дубайски вегани казват,че пилешкото срещу фурмите е било на пачки!Хвала!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Терзиев за пореден път показва, че още не е разбрал в каква обществено-икономическа формация живее. И тея нелепи и абсурдни паралели убедително го доказват. Би трябвало да е наясно, че България все още преживява най-дивата фаза на капитализма - първоначалното натрупване на капитали, но явно не е. Народът сам си избра да има безскрупулни милионери и ровещи в кофите за боклук. И 30 години гласува точно за това. Така е и по-лошо ще става. Свиквайте!

Непримирим

Народът сам си избра да има безскрупулни милионери и ровещи в кофите за боклук

Наистина ли вярваш в тая мантра? То че дебили има предостатъчно, но какъв избор е имал, когато и да е, народа? На сергията на пазара за народно "доверие" винаги са били допускани само престъпници /или кандидат-престъпници/, посочени от т.нар. "бивши" комунистически отрепки.

sega_reader

С две думи "не си прав", за повече нямам време.

Само един въпрос: Името случайно ли го избра или си оригинала ?

Нашенец

Само в едно си сгрешил, а то е основното: Посочват ги от метрополията и нейното представителство на "Козяк".

Sine_metu

Провинението им бе запазено в тайна.

 

Не е чак такава тайна. За двама в средата на 90-те излязоха някои неща, нема защо да се споменава кои са двамцата, още тогава беше изтекла давността. Провиненията бяха разхищения и лично облагодетелстване за по около 1 милион тогавашни марки. Впрочем върнати след „събеседвания“ с ДС.

Сравнете с милиардите днес и ще ви се изясни целият смисъл на „прехода“

Mitnicharъ

Нещо си се объркал. И четиримата бяха свалени заради "женски истории". В онова общество и по онова време те никак не се толерираха, особено в "Партията". А за злоупотреба и разхищения пък се отиваше безусловно в затвора, каквито примери също има, само че, с други участващи.

Under_My_Thumb

С влиянието си (или поне благоволението), което имат във високите среди, те могат да придобият значение на неофициални почетни консули в Белград и Дубай. За акредитация ще им служи търпимостта на България.

👍

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ е във страхотна форма.

👍👍

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Наистина ли вярваш в тая мантра? То че дебили има предостатъчно, но какъв избор е имал, когато и да е, народа?

 

Не избор - избори! Народът през няклко години ходи на избори и избира хората, за които пише Терзиев. Значи ги одобрява, харесва, иска точно те да го управляват. Пак ли филанкишията е виновен на "народа"? Това, че не е знаел за какво скача по площадите преди 30 години не го оправдава. Ето, точно затова скачаше : да има супербогати и супер бедни ; да го управляват крадци и измамници ; и за малко банани

Антей

 

Пак ли филанкишията е виновен на "народа"?

 

Не, не е филанкишията, според нас. А ...

 

Наивността, инерцията от предишното време, когато отговорността на индивида беше сведена до личната му свобода, а за всичко останало се грижеше Държавата,

 

е главната ПРИЧИНА за предоверяването към обещанията на всички, които искаха (и получиха) властта!

 

И както видяхме всички - и както казваше старата ни леля - стана това, което стана:

"Влизаш в политиката, да си оправиш положението (материалното)!"

 

И с див ЕГОизъм и безумен НАИВИТЕТ се докарахме дотук - бягаме от Родината си, вместо да я подредим! 

 

✌️ :)

 

Непримирим

 Пак ли филанкишията е виновен на "народа"?

Излиза, че според тебе народа е виновен, защото с мазохистична последователност си избира сам екзекутора. Но за целият преход, можеш ли да посочиш един нормален човек, без криминални наклоности,  който се е преборил и на който да му е било позволено за участва в управлението на държавата. Народа какво избира? Избира между предварително определени шайки престъпници, играейки ролята на рефер между тях. Лошото е, че тия престъпници разбират само от крадене и далавери и от нищо друго.

LEFT

Да истинският въпрос е КОЙ е кадровикът? И Пеевски(според мен) е подставено лице. Няма как да разберем истината. Всеки пази гърба си, както може и казва само това, което му отърва. Така е - нито прокурор имаме, нито прокуратура, нито съд на които да се доверим.

Flamand

Добре, щом Василев и Божков имат много сведения и доказателства, защо те или обслужващите ги журналисти не публикуват поне част от тях, защо не  пуснат сигнал до прокуратурата, да заведат дела в съда, защо не ги изпратят в ЕК, на Кьовеши, защо не заведат дела в ЕСПЧ в Страсбург за неоснователно преследване? А си остават на "ейй, тези хубави хора много неправедливо ги преследват едни лоши хора, знаем кои са лошите хора, имаме и доказателства, но ще ги кажем друг път".

boboran

Терзиев не си ли разбрал или те е страх да напишеш че Пеевски е събирателен образ на модела Кой ?

Просто по режисура някой трябва да играе тази роля

muncho1876

 Кадровиците са от Брюксел и Вашингтон. Проблемът е, че намаляват работещите, данъкоплатците и ... читателите. Оредяват и "избирателите" , които гласуват, но не избират.

showstopper

Омръзна ми да повтарям. Червената мафия не е падала от власт в България от 9.9.1944 година насам. Това сега е просто продължение на комунизма с други средства. Същността не се е е променила - грабеж. След 9 Септември ограбиха състоятелните българи, след 10 Ноември всички останали. Сега текат преразпределителни процеси. Отново грабеж по същество. 

atlantis

Ми то от повтаряне, сам си си повярвал на тази простотия. А всъщност наясно ли си, че след 9.9 от богатите се е отнемало до 75% от движимото и недвижимо имущество? Не нали! И, че тези, които са били с доста милиони във валута, пак са си останали милионери. Общественото настроение в страната е било такова, че тези милиони са били по-скоро тегло, камо ли повод за гордост и афиширане с тях. Ей там ги е боляло най-много хем имат, хем нямат. А за какво са им пари с които не могат да демонстрират благополучие пред плебса и да се радват на завистта на "простолюдието". Де да знаете, колко много незнаете.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Общественото настроение в страната е било такова (атлантис)

Настроенията на тълпата като аргумент-инструмент в социалното строителство.

Към всепонататъшното светло бъдеще, в което както винаги обществото ни ще е сведено до тълпа.

 

Боли ме, не успявам да скрия.

Другите народи си отглеждат общества, а ние?

Зверска нужда имаме от добри историци и социални псохолози.

Да ни  н а р и с у в а т  какво чиним, та ни се случва все този плен на низки страсти.

При все че се раждат чудно умни надарени одухотворени здрави деца, от които израстват образовани възпитани проницателни човечни храбри хора. Растат, за да ги подчинява тълпата на настроенията си и да се намества удобно върху тях с лакомията на телесата си.

 

Така де -- това ли е целта? Затова ли раждаме и живеем?

Ахааа! Такива въпроси задават баш хората в тълпата!

А ако не искаш да си във или под тълпата?

Просто забрави, че някога тук...

Че някога тук ще е друго.

Не и  с ъ с  българи.

Но бъди българин.

Щото е гот.

Напук.

 

 

nebenebe

Че сподели де. Недей да скромничиш. Отде ги знаеш тез неща? Ний сме сукалчета. Да не си от трепачите?

Желязко Желев

          Куче касичка,череп касичка,прасенце касичка?Една банка вървеше като зестра с власта- Си банк.Който е земе зима и банката.Власта е в чиновничеството.Който успее да го назначи ,командва и то му се подчинява негова е власта.Б.Б го бяха изтървали от късата каишка,но май пак я накъсиха.Кадровика ясен,но има и малтийски консенсус.Какво неясно има?Русия отхвърли малтийския консенсус което е опасен прецедент за ИЕ оттам за ЕС и за цялата конструкция за след студената война.

        Една по една държавите от ИЕ ще отхвърлятМалта ,това е естествен процес.Козяк ще се преориентира и ще има нов консенсус с ''Новите"

Lucius Fer St. Ana

Микрочипиране му е майката....

Влез или се регистрирай за да коментираш