facebook
twitter

Наблюдател

Латерна магика

Повест за две медии като "Повест за два града" на Дикенс
8 239
 Снимка: Архив

На философа Хераклит от Ефес приписват мисълта, че не можеш да се изкъпеш два пъти в една и съща река, понеже тя тече.

Трио "Спешен случай" пък пееше кънтри’н-уестърн: ”Карай Джони, карай, всичко тече, но уви, не всичко се пие.”

Американецът  Ринг Ларднър написа разказ, че се къпел в банята, появили се трима римляни в тоги и като  видели, че са неуместни, изтекли в канала на банята. Чешки театрали и кинаджии се опитаха да поставят това на сцена или на кино и  като видяха, че не става, послужиха си с модернизирана Латерна магика: актьорите играят на сцена в тъмен салон, на фона на динамично действие на филмов екран. (“Изкуство не от високия етаж, а от приземието на римската художествена галерия ”Боргезе”, каза критиката.) От Прага и Брехтовия театър в Берлин до Токио, Осака и другаде по света този чешки спектакъл с модернизирана "Латерна магика" веселеше всички, понеже всеки знае: Не си отивай по каналния ред, защото всеки канал води към помийната яма. Вл. Костов, директорът на радиото, вероятно също знае това.

Но и телевизията не е цвете. Когато я оглавяваше Иван Славков, тя беше славна и Иван се майтапеше. На единия от двата  елитни български футболни отбора каза: "Искахте за център нападател еди-кой си, дадох ви го, искахте за ляво крило еди-кой си, дадох ви го. Сега какво искате?! Дядо си на вратата ли да сложа?! (Той беше женен за Людмила и зет на “Първия”.)

От славна при Славков телевизията стана тиха при Стефан Тихчев (и вицът беше, че се търси Глухчев да оглави радиото). После от Асен Агов с раболепния девиз “Телевизията върви след победителите”. Сега начело на телевизията е бившият лидер на бунтовните студенти Емил Кошлуков (птичката кошлук е като славейчето и прилепите, активизира се, пее и цвърчи, когато се стъмни). Край на повестта за двете медии.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки каскет си има своите пет минути слава

13.08.2020

КАЛИН ДОНКОВ

229
Ако те е страх от гражданите, ти вече си нелегитимен

13.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

1358 7
5 неудобни въпроса за мутрите и политиците

Коментари

Minderbinder
снимка на Minderbinder

?

Michael_P

 

За мен Латерна Магика навява спомен за Kouzelný cirkus. Не мога да разбера защо Чехите имат такива високи културни постижения, а ние не! И те славяни макар и католици и ние славяни макар и атеисти. Те май са повече славяни защото са запазили славянските наименования на месеците от годината: 

Leden • Únor • Březen • Duben • Květen • Červen • Červenec • Srpen • Září • Říjen • Listopad • Prosinec.

 

Същата работа като с Kouzelný cirkus. В Чехия циркът вълшебен. В България е само Цирк.

Verbis verbis

В европейското Cirkle не може всички да са конферансиета, дори и клоуни. Трябва да има и публика, която да плаща билетчетата.

Гл.ас. Духчев

???

Георги Вълков д...

Кошлуков е поредният американски агент на влияние в страната. А Слави Трифонов предвиди резултата от избора му месец(и) преди това в своето шоу. И го направи много атрактивно и предизвикателно ;-)

Сармат
снимка на Сармат

?

кошлука е и престъпник.

Krasimir Chenov

Кошлуков е назначение на Доган! Единственото влияние което се усеща в действията на Кошлуков е на ДС! 

PlaNed
снимка на PlaNed

Сряда и приказка магика - очаквано добра комбинация!

maestrata

На общия фон-Майсторе-Хвала!?

Стоф

И двете медии винаги са били почти пълна скръб. Особено телевизията. Първо тоталитарни, а после след тоталитарни. Д. може да си спомня с умиление това-онова, поради младостта и радостта от живота. Факт е обаче, самият той така си живя в прегръдката на галошарската диктатура, че и до днес слугува на наследниците и.         

Krasimir Chenov

Едно индианче попитало баща си:

- Тате, как получаваме имената си ние индианците?

- Ами тате, когато бебето се роди, бащата излиза пред палатката и каквото необичайно или впечатляващо види, така кръщава детето! Например когато се роди сестра ти излязох навън и видях голята луна и я нарекох Сияйна Луна. Когато се роди брат ти, излязох навън, а край палатката изприпка еди елен. Нарекох брат ти Бягащият Елен.... А ти защо питаш Куче Което Пикае Пред Палатката? 

Понякога можем да наблюдаваме и обратното явление - случайни мисли минали през главата , уловени и пакетирани като мъдра повест за две медии!

adam mitnik
снимка на adam mitnik

Едно хленчене две медии ?

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

.

showstopper

Недописаница / недоклатеница?

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Трио "Спешен случай". Не всичко се пие.  Бегай в "Пирогов" !

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Честит имен ден на г-н Иванов! Да е здрав и щастлив!

На тъщата зетя

Съвсем обяснимо - когато не разбираш какво ти говорят, да оплюеш говорещия. Визирам някои коментари. Ноо... Явно толкова им е багажът. Поздравления, маестро, и не само за Димитровден!

Влез или се регистрирай за да коментираш