facebook
twitter

Наблюдател

Матура върху последния урок на Живков

Премиерът Борисов си търси място в историята, защото в политиката му става тясно
9 139
 БГНЕС
Историята се повтаря като фарс, а монументът на Борисов повтаря като бутафория паметника на Живков.

Разликата между зеления и зрелия политик е, че зеленият си търси място в политиката, а зрелият - в историята. Премиерът Бойко Борисов навлезе в заключителната част на третия си мандат и даде сигнал, че се готви за политическа матура. "Вие имате голям късмет, че управляваме. Решил съм да не съм скромен заради тези негодници, които по цял ден говорят! Имате рядък шанс да управлявам аз", каза той на 16 май и направи заявка, че е готов за зрелостно свидетелство.

Оттук не може да има друг път освен към историята. Той знае къде се намира вратата й, защото е вземал уроци като частен ученик при Тодор Живков и сега предстои да се яви на матура върху последния му урок - как да си направи паметник въпреки неодобрението на обществото. А урокът гласи:

 

"Направи си го приживе, защото после не се знае"

 

През 1974 г. Тодор Живков даде образа си на скулптора Секул Крумов да му извае приживе уж за обща художествена изложба паметник, който през 2001 г. бе открит тържествено в родното му село Правец. Не става дума за някакъв бюст, а за монумент в цял ръст с височина 2,60 м. Как се реши на такава нескромност?

От Априлския пленум през 1956 г. той минаваше за борец срещу култа към личността, защото трябваше да отстрани от власт и да заличи наследството на предшественика си Вълко Червенков (зетя на Георги Димитров). От 1962 до 1971 г. бе министър-председател, докато осъзна, че премиерското кресло му отеснява. На Десетия конгрес на БКП през 1971 г. даде насока "за изграждане на развито социалистическо общество в България", скоро след това предложи нова конституция (Живковска на мястото на Димитровската), учреди чрез нея нов висш орган - Държавния съвет, и го оглави като държавен глава. До този момент в качеството си на премиер трябваше формално да се примирява, че по протокол по-високо от него стои в ролята на държавен глава председателят на Президиума на Народното събрание (Георги Трайков от БЗНС).

Щом се видя едновременно на върха на партията и държавата, задръжките му паднаха окончателно и даде простор на въображението на антуража си да славослови заслугите "лично на другаря Тодор Живков". С което потвърди правотата на третия закон на диалектиката на Хегел (и на марксизма-ленинизма) за отрицание на отрицанието.

 

Може ли един паметник да бъде нулев километричен камък

 

по пътя към историята? Живков доказа, че може. Само година по-късно, през юли 1975 г., той прие в София гръцкия министър-председател Георгиус Караманлис (по-късно президент) и му каза: "Ние с вас, господин Караманлис, вече влязохме в историята". Несъмнено живееше с ново самочувствие. Срещата бе важна, защото размрази българо-гръцките отношения, но за разлика от Живков гръцкият му гост не се похвали с принадлежност към историята. На него дори не му бе хрумнало да си направи паметник.

Борисов като последовател на своя учител все повече се изкушава да слуша славословия, но не разчита на други, а сам си ги говори. Причината е, че историята се повтаря само като фарс. Уж навъртя премиерския стаж на Живков и дори го надмина, но малцина му признават исторически заслуги. Угодническите медии не влизат в бройката, защото си заработват хляба и ще бъдат първите, които ще му се подиграят, когато му видят гърба. Природната му нерешителност го спира да си поръча паметник, но зевзеци се досетиха, че му е крайно време, и на 1 април 2019 г. поставиха негов бутафорен монумент на площад "Гарибалди" в столицата. С двуметровия си ръст той засенчи миниатюрния паметник на Джузепе Гарибалди.

Може да е на майтап, но паметникът подсказа, че

 

публично никой не бива да стърчи над Борисов,

 

защото няма да го търпи. Не е тайна, че особено много го дразни присъствието на президента Румен Радев, който като Георги Трайков навремето няма реална власт, но всекидневно напомня на премиера, че по протокол стои над него. Борисов не спира да повтаря, че не се стреми към поста му (макар че, когато издигна Росен Плевнелиев през 2011 г., си резервира президентството за следващия мандат), но го гледа като съперник за властта. Когато ни увери колко трябва да сме щастливи, че точно той ни управлява, добави с нескрито злорадство: "Защото, ако управляваше колегата Радев, щеше да постъпи като Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хора. Измряха навсякъде. Хиляди, хиляди на ден умрели!" С други думи, ако не беше Борисов, ни дебнеше гибел. Президентът Радев досега не е изявявал амбиции за изпълнителната власт. Репликата му на 19 май "Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Откакто ни управлява г-н Борисов, смъртността расте, а България се стопи с 600 000 души", бе огледален отговор на репликата на Борисов, а не заявка за власт.

Премиерът обаче сънува кошмари. Кое го кара да се бори за властта си? За разлика от Живков, на когото премиерският стол просто отесня, Борисов се тревожи, че столът му се клати.

 

Той не владее обкръжението си, както умееше неговият учител

 

Не може просто да отстрани членове на олигархичното Политбюро и да разчита, че те ще си мълчат. Страхът на Борисов е от осветяване. Когато дори главният прокурор признава, че 30-годишният преход е криминален, това означава, че е криминален и неговият висш продукт в лицето на управленската мутрокрация. Тук не може да има голяма тайна, защото процесите протекоха пред очите на цялото общество и всеки можеше да усети последиците им. Но изваждането на показ на информация от най-вътрешния кръг на олигархичната мрежа е сравнително ново явление.

След Цветан Василев ("банкер на годината", "мистър Икономика") вече имаме за свидетел и Васил Божков ("най-богатия българин"). Без да събират обществена симпатия, те служат за източници на "информация от първа ръка", която поставя властта в отбранителна позиция. Опровергаването й е  неубедително и затова първата й реакция е омаловажаването и пренебрегването. През 90-те години и първото десетилетие на ХХІ в., когато мутрокрацията още не бе направила под външен натиск своя европейски цивилизационен избор, проблемът се решаваше по

 

класическата формула "Няма човек - няма информация"

 

До този момент България бе регистрирала над 150 поръчкови убийства и прокуратурата с много старание успяваше да не разкрие нито едно. Борисов като шеф на полицията също даде принос.

Нещата се промениха след влизането на страната в ЕС, когато стана неудобно прилагането на класическите мутрометоди. Върхушката обеща повече да не прави така и замени бухалките с държавните репресивни инструменти, както обясни от Дубай Васил Божков. Но липсата на подборен санитарен отстрел пренасели терена на клепотокрацията и старите кадри започнаха да пречат на възхода на новите. Това създаде вътрешното напрежение, което подлага Борисов на огромен натиск да прави разместване и прочистване, но без сътресения във властта. С помощта на държавните органи той може да отнема бизнеси, т.е. да сваля милионери от висшите им постове на държавните хранилки, но за разлика от Живков няма пълна власт над информацията. Всяко непредпазливо движение може да го дискредитира, че е точно онова, което си мислят хората за него.

Затова е толкова нервен и търси опора в собствените си илюзии за величие, които компенсират недоверието му в цялото компрометирано обкръжение. Борисов отива неуверен на матура, защото продължава да се бори за политическото си оцеляване. Нищо чудно да бъде скъсан, защото още е незрял за влизане в историята.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Танкерът, заради който България се нареди сред пиратите на XXI век

01.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7300 16
Гешев: Безпрецедентно в новата история арестувахме шефове в ГДБОП

26.06.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

17606 80
Радев: Аз с Божков пури не съм пушил

16.06.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

13081 146

Коментари

Testament
снимка на Testament

Я да питам 

Кой е направил повече за страната  Живков или борис3?

 

На името на  кобурготската  престъпна фашиста  фамилия има десетки наименовани Обекта.

защо болница  носи името б.3?

а парк?

 

Та какво е навряно  на поколенията в очите  ?И чий урок е по състоятелен?

 

И що не се прави разлика  от Управляващ и назначена кукла на конци?

Кога  тиквата е бил с мозък да управлява и да е значим за народа?

Nick F

Присъединяването на Южна Добружа. 

Testament
снимка на Testament

хитлер я даде струва ми се

но загуби  много повече от към сръбско и  гръцко, не ли?

Nick F

Ами не точно.

Яни-Янаки

Цар Борис почина през 1943 г., а определянето на границите на Европа след Втората световна война стана на Парижката мирна конференция през 1947 г. Въпреки че България участва във втората фаза на войната на страната на Съюзниците и бяха отнети всички новоприсъединени с помощта на Хитлер територии,  като бяха наложени и тежки репарации.  Южна Добруджа беше оставена на България благодарение на застъпничеството на Сталин, който по този начин наказа Румъния  за изпращането на войски на Източния фронт.

Testament
снимка на Testament

👍

 

и все пак приноса на бае ви Тодар и  Фашизма на  б.3?

Jules

Няма много пленени от руснаците СС-овци, унгарци и румънци. Отрядите на СМЕРШ са ги разстрелвали на място заради жестокостите и зверствата проявени от тях спрямо мирното население. Малко ги е наказал Сталин.

nebenebe

То е ясно и без внушението на автора, че БХ е кръгла нула, даже две нули. Да си мисли БХ как ще се оправя занапред, че търпението се изчерпва.

TRENDA

Терзиев ,както винаги брилянтен ! След матурата , що не вземеш да организирш и колоквиум на тема : " Що е то мониторинг и има ли почва в България " - да не забравиш да поканиш Valdis Dombrovskis.

Стоф

Простаците се одобряват, избират и поддържат от себеподобни. Колкото до Божков, освен принадлежност към едрите мошеници, друго не показва. 

Желязко Желев

         Поправка; Одобряват и подържат себеподобни,Но избират един от предложените.Съществена разлика.Отговорноста се носи от тези <20% които предлагат.Народите се различават,но почти никъде нищо не зависи от тях.И народът ни вкл. циганите не отстъпват на другите.Проблема е в горния 1% може би.А може би и в етапа на ''демокрация'' дето ни я наложиха.Ние сме колониална държава.В такава държава политици за историята няма  да допуснат.Политици за бутафорията като въпросния паметник да.Терзиев е влязъл в ролята на д-р Михайлов,но не се е получуло.д-р Михайлов му се получава да забавлява публиката.

mehudi

статията не казва нищо ново, но поне го казва хубаво

Желязко Желев

          Конституцията от 71г. е приета с РЕФЕРЕНДУМ.В държавния съвет на Живков беше акад.Е.Матев.На Борисов министрите от кръстовищата дори по лошо.От джепчии по пазарите.Радев при Живков щеше да е със статут на многосамолетчик.

       Аз не харесвах онова,но това е......по оня художник.

'FranceskRivalta'8

 За разлика от Живков, на когото премиерският стол просто отесня, Борисов се тревожи, че столът му се клати.

 

http://afera.bg/wp-content/uploads/2017/02/MINBO.jpg 

Sine_metu

Само година по-късно, през юли 1975 г., той прие в София гръцкия министър-председател Георгиус Караманлис (по-късно президент) и му каза: "Ние с вас, господин Караманлис, вече влязохме в историята". Несъмнено живееше с ново самочувствие.

 

Потресаващо е колко малко се знае за новата ни история.

30 години лоботомия и вече всеобща, лоботомия в терминален стадий.

 

Точната дума за двете петилетки преди 1975 е „Триумф!“ Безпрецедентен растеж за цялата ни история и не само, на пръстите на едната ръка се броят страните, постигали такова нещо.

Пред X-я конгрес на БКП Живков заявява „Построихме още една България, другарки и другари!“ и това е факт. Петата петилетка е наречена „златна“, понеже за 5 години удвояваме БВП. Средната заплата нараства с 55%, но се удвояват т. нар. „обществени фондове за потребление“. Населението през 1975 г. стига 8 710 хиляди, почти колкото Гърция, в момента е 65% от гръцкото и то номинално, с все гастарбайтерите. През 1974 г. са обявени 30 нови града, починът така се и казва „За 30-годишнината от Девети - 30 нови градове!“ Като стават градове не само по име, благоустроени, индустриализирани... впрочем на X-я конгрес е докладвана и електрификацията на България, 96%... и още много.

 

Та затова е самочувствието на Тато и затова е в Историята

TRENDA

👋

Rendeto

Смешни истории за гладки мозъци.

Отчетността на социалистическта икономика не е точно модел за подражание - дори при прилагане на доста разхлабени критерии нашата планова икономика е била раздувана горе долу с около 100 %, че  и горница.

Поради тази причина само 15 години след 1975г. 'страхотната' , 'успешна', 'печеливша' панова икономика главоломно фалира под управлението на един от най-начетените и авторитетни кадри - Луканов.

В момента в който се оцени икономиката с нормални пазарни критерии се оказа, че 20 млрд долара продукт се свиха до малко над 10млрд., без никаквив резерви за покриване на лихви по нищожен външен дълг.

Та, историята отдавна се е произнесла за великата социалистическа икономика - и то не само на месно ниво, но и глобално, нез нито едно изключение от правилото  - соц икономиката произвежда болкук и не може да се справи с нуждата от тоалетна хартия в нашата държава.

mitkomm

Ти сериозно ли го написа това или колкото нещо да напишеш?За голямо съжаление, горенаписаното, беше вярно и за тия 30 демократични години се върнахме в началото на 60-те на миналия век!

Epikur

 

  Аз мисля също както № / 8.  В тази публикация авторът просто се е постарал да събере и подреди известни факти. Заслугата му е, че ни припомня някои позабравени,

поради мръсотията и отвращението с които живеем толкова години. Другото, което няма как да не признаем, че го прави майсторски с добър журналистически почерк и замах. От мен-поздравления !

Testament
снимка на Testament

а нагаждачеството а доносничеството на автора?  това какъв почерк е?

Sine_metu

Още нещо за матурите.

Борисов и тия преди него са изпуснали всички влакове да научат нещо.

Ние самите трябва най-сетне да отворим букварите, нас чакат уроците

Testament
снимка на Testament

с 3 американски бази матурите се губят служебно.

с ментор  донсник  също.

Epikur

Ще отговоря на "Testament" така, както аз разбирам някои неща от живота, а той нека да мисли както обича. Не знам дали авторът е доносник, не съм се заинтересувал от тази част на живота му. За мен доносниците са нещо отвратително, особено онези които с доноси са трупали пари, за сметка на човешки съдби и нещастия. Това е достатъчно, всеки може да изпише томове по тази тема. Но в случая аз коментирам  не човека, а качествата на произведеното от него. Като шахматист, който играе срещу фигурите, а не срещу човека пред него. Едва ли някой от нас познава морала на Леонардо, или Микеланджело, чували сме че били педали, а може и като хора да са били отвратителни, но това което са оставили с дарбите си, ще вълнува човечеството докато го има. (Нека да не приемаме примера като гротеска, той е просто пример)

Testament
снимка на Testament

Заинтересувай се ще се погнусиш ако си нормален човек

Както и от коритаров

Винаги е Важно кой и от каква камбанария поучава.

Той не взема мои пари .

Е все тая, доносничеството винаги е показателно за морала.И доносника и педала са избори.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Тук и СЕГА доносникът си ти, Testament.

 

 

ata

👍 Тоа е от нашите. ;-).

 

whw

И бай Тошо и бат Бойко немат опозиция. Първият по закон, вторият (не)знайно как.

Testament
снимка на Testament

Знае се-

 

3броя американски бази ,над 2600 "служителя" на Козяк

Над 3500 "туристи" по базите + стажантки 

И корнела и тиквата  и бат сали  тичкат на отчет и бият чела на Козяк

 

а ОНД им обеща освен милярди чрез служебното и 4та морска база  ако трябва и Речна.

н16
снимка на н16

Точната дума за двете петилетки преди 1975 е „Триумф!“ Безпрецедентен растеж за цялата ни история и не само, на пръстите на едната ръка се броят страните, постигали такова нещо. Пред X-я конгрес на БКП Живков заявява „Построихме още една България, другарки и другари!“ и това е факт. Петата петилетка е наречена „златна“, понеже за 5 години удвояваме БВП. Средната заплата нараства с 55%, но се удвояват т. нар. „обществени фондове за потребление“. Населението през 1975 г. стига 8 710 хиляди, почти колкото Гърция, в момента е 65% от гръцкото и то номинално, с все гастарбайтерите. През 1974 г. са обявени 30 нови града, починът така се и казва „За 30-годишнината от Девети - 30 нови градове!“ Като стават градове не само по име, благоустроени, индустриализирани... впрочем на X-я конгрес е докладвана и електрификацията на България, 96%..

Смешни истории за гладки мозъци. Отчетността на социалистическата икономика не е точно модел за подражание - дори при прилагане на доста разхлабени критерии нашата планова икономика е била раздувана горе долу с около 100 %, че  и горница. Поради тази причина само 15 години след 1975г. 'страхотната' , 'успешна', 'печеливша' панова икономика главоломно фалира под управлението на един от най-начетените и авторитетни кадри - Луканов. В момента в който се оцени икономиката с нормални пазарни критерии се оказа, че 20 млрд долара продукт се свиха до малко над 10млрд., без никаквив резерви за покриване на лихви по нищожен външен дълг...

Tука някой май сравнява компютри с компоти.;) Какво му е било най-начетеното и най-авторитетното на г-н Луканов през 1990 година, в сравнение със Живков през 1975 г.? А икономиката ще да е фалирала тогава, и поради авторитетните и начетени авторитети Горбачов и Елцин. Както и в съучастие с начетения партиен елит в БКП, допуснал преврата.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×