Quantcast
С новите законотворци и ГЕРБ може да се гордее | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

С новите законотворци и ГЕРБ може да се гордее

Заради евентуален предсрочен вот се заобикалят предизборни обещания и се рискува качеството на законите
7 149
 БГНЕС
От "Има такъв народ" очевидно се ръководят най-вече от политически съображения в пленарната зала.

Доминираният от ГЕРБ парламент никому няма да липсва. Левашки законодателни изпълнения, подли юридически трикове, постоянно прегънато коляно пред премиера в оставка Бойко Борисов, издевателства над парламентарните процедури и традиции – на това се нагледахме през годините, когато бившите управляващи диктуваха дневния ред на Народното събрание. Време е за нещо различно, за нещо по-добро.

С изборите на 4 април политическата конфигурация на парламента сериозно се размести. В него влязоха нови формации – „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри! вън”. От тях очаквахме не само свежа струя въздух в застоялата атмосфера на Народното събрание. Но и преди всичко по-високи стандарти, когато предлагат и приемат закони. Ясно беше, че политическото ежедневие ще изкриви намеренията и обещанията, с които новите формации влязоха в парламента. И това вече се случва - при това твърде бързо.

 

Най-напред с мажоритарната избирателна система.

 

Няма смисъл да се повтаряме – това беше едно от базисните обещания, около които се изгради партията на Слави Трифонов. Сега обаче депутатите му отказаха да го изпълнят с мотива, че такава фундаментална промяна изисква стабилен, трайно работещ парламент. Такова нещо обаче няма да видим скоро, както показват ожесточените сблъсъци между политическите сили.

Ясно е, че предложеният от ГЕРБ законопроект в тази посока не ставаше за нищо и новият шеф на парламента Ива Митева, издигната от „Има такъв народ”, обясни достатъчно добре защо. Тук обаче изниква въпросът: къде беше Митева преди изборите, за да изреди всичките си тънки съображения по отношение на въвеждането на мажоритарна система? Защо тогава не каза нищо? А съпартийците й защо си траеха? По онова време всички разбрахме едно – влязат ли Трифонов и компанията му в парламента, ще избираме депутатите си мажоритарно. А сега се оказва, че ще чакаме първите редовни парламентарни избори. Ами ако продължим с поредица от предсрочни вотове и нестабилни парламенти? Какво правим тогава?

Въобще остана впечатлението, че депутатите на Трифонов тънко се измъкват от даденото обещание. По същия начин постъпиха и по въпроса за създаването на избирателен район в чужбина. Така силно се възмущаваше шоуменът преди изборите, че бившите управляващи ограничават възможностите на българите зад граница да гласуват! А сега неговите хора отложиха образуването на района за момента, когато ще приключи националното преброяване, насрочено за есента на тази година. Иначе казано, при предсрочни избори ще си гласуват както досега.

 

Какво толкова, ще кажете?

 

Ами, този въпрос е дори по-важен за нашата диаспора от броя на избирателните секции, с които ще разполага на следващия вот. Повече секции означава просто, че ще дадат повече гласове за листите на партиите у нас. А отделен избирателен район – че ще могат да издигат собствени кандидати за депутати, както и да гласуват преференциално. Сега обаче ще чакат края на преброяването. А ако то се отложи, както вече стана веднъж заради пандемията? Значи и тази добра идея остава за светлото бъдеще. Същото ще се случи и с гласуването по пощата - законопроектът на "Има такъв народ" го предвижда само като възможност.

И като се спомена преференцията, от „Изправи се! Мутри вън!” имаха хубавото предложение да се свали от 7% на 5% прагът на нейната валидност. Така за избирателя щеше да стане по-лесно да прокарва своите фаворити в парламента, вместо избраниците на партийните централи. Радостин Василев, когото „Има такъв народ” направи шеф на парламентарната правна комисия, обаче изведнъж се противопостави. С какъв аргумент? Имало някаква партия, която вкарва в листите си бизнесмени, за да купуват персонални гласове за себе си, те се конкурират помежду си за повече преференции и така тя си повишава общия изборен резултат. Ако се смъкне прагът, въпросната партия още повече ще си увеличи гласовете, твърди Василев.

 

Какво излиза?

 

Че заради една политическа сила, която той дори нямаше смелостта да назове, трябва да се откажем от демократичните предимства, които носи свалянето на прага. Ами тогава защо той и съпартийците му настояват толкова много да се премахне таванът от 35 секции за страните извън ЕС? Нали това толкова очевидно ще облагодетелства например ДПС? Значи в единия случай е проблем, че се подпомага една формация, а в другия случай – не? И защо Василев чак сега се сети да сподели мислите и опита си по един толкова съществен въпрос?

Да се върнем на по-високите законодателни стандарти. От „Демократична България” предложиха, а парламентът прие, всички законопроекти, внасяни от депутатите, да се подлагат на обществени консултации. Това е гигантска крачка напред, когато стане въпрос за прозрачност, качество на законодателството и демократичното включване на гражданите в управленския процес. И тогава обаче се случи нещо, което вгорчи хубавата инициатива. От „Изправи се! Мутри вън!” обявиха, че новата процедура много ще забави внесените досега законопроекти. Очевидно с приемането им се бърза заради очакванията, че настоящият парламент няма да изтрае дълго.

 

И какво гласува накрая пленарната зала?

 

Обществени обсъждания ще се провеждат, но само по проектите, които ще бъдат внесени след влизането в сила на процедурата. Така извън обхвата й останаха около 60 (!) законодателни предложения, направени от свикването на Народното събрание досега. Тук влизат най-важните и приоритетни законопроекти – например, промените в Изборния кодекс. Който иска да участва в обсъждането им, трябва да бърза – при свръхсъкратените срокове (само 3 дни за предложения между първо и второ четене!) не остана никакво време да се чуят външни мнения за изборната реформа.

В това динамично Народно събрание, в което още в първите два дни бяха внесени 100 законопроекта, палмата на абсурда в момента я държи решението за мораториума върху сделките и назначенията на МС. Идеята беше да се блокира отиващото си правителство, защото през глава назначава в 12 без 5, раздава концесии. Но след като парламентът не прие предложението на Корнелия Нинова, а утвърди варианта на Мая Манолова - уж защото е по-прецизен, се оказа, че моратотуримът блокира напълно държавата. На практика в момента селски кмет не може да назначи чистачка. Засегнати са всички власти в страната, а не само правителството. Естествено, мораториумът ще бъде обявен за противоконституционен. Въпреки очевидния гаф вносителите му казаха, че няма да го поправят, защото е ограничен във времето. Той ще спре да действа при следващия кабинет след Борисовия. Дотогава - търпете. 

Парламентът е не само законодателен орган, но и политическа арена. Това обаче не означава, че политическите съображения трябва да вземат връх, когато става въпрос за качеството на законите. А сега наблюдаваме точно това – заради възможността за предсрочни избори някои формации, най-вече „Има такъв народ”, заобикалят дадените обещания и подлагат на риск законодателството. От ГЕРБ можехме да очакваме подобно нещо. Тези, които дойдоха на вълната за промяна и реформа, не биваше да го допускат.

Още

Партиите очакват от ИТН писмени гаранции и списък с министри

01.08.2021

Обновена

8739
ИТН: Министрите ще бъдат оповестени публично едва в парламента

31.07.2021

Обновена

12197
Депутатът Пламен Николов е вторият кандидат за премиер на Трифонов

30.07.2021

Обновена

11384