facebook
twitter

Наблюдател

Няма как Борисов да оцелее до края на мандата

Подкрепата за "Има такъв народ" на Слави Трифонов е повече емоционална и не означава, че ще се реализира на избори, смята социологът Добромир Живков
18 421
 Илияна Кирилова
Добромир Живков е управител на "Маркет Линкс", социолог с дългогодишен опит в изследването на политически и социални нагласи.

- Г-н Живков, според последното Ви изследване се наблюдава феномен – за пръв път рейтингът на управляващата ГЕРБ е по-висок от този на лидера й и премиер Бойко Борисов. Защо се случва?

- През последните години се натрупват доста негативи и е налице увеличаваща се умора от политическата фигура на Бойко Борисов. Серията компромати, на които станахме свидетели през миналите месеци, силно катализираха този процес.

Ситуацията е наистина нова и отразява още един важен щрих към лидерската криза в управлението, но тази криза всъщност е и в самата ГЕРБ. Както всяка лидерска партия тя има проблем с приемствеността – тоест не изглежда да има ясна концепция за плавен и управляван преход. Има ли нещо друго, което да обединява членовете и симпатизантите или това е само лидерското влияние.

- От думите Ви излиза, че няма лидер Борисов, няма и партия ГЕРБ.

- Така или иначе изборите са на хоризонта и на тях ще има ново разпределение на електоралната подкрепа, но не по-малко важен въпрос е как ГЕРБ ще излезе от кризата. Сценарий, в който партията се разпада и се маргинализира би довело до твърде рязка промяна и много неясноти, защото пространството, което ще отвори потенциален срив на ГЕРБ, много вероятно ще бъде постепенно заето от популистки формации, които носят риск да насочат страната ни в грешни посоки от европейския модел на развитие.

- Въпреки срива на доверие към него Борисов не възнамерява засега да подаде оставка. Коалиционните му партньори също го увещават да остане до края на мандата, като основните им аргументи за това са, че ни чака тежка икономическа, социална, финансова и пр. криза през зимата и че е „безотговорно да оставят хората“ насред нея…

- Сценарият с тежка криза не е изключен. Но държавата разполага с достатъчни механизми да взима дори и извънредни решения, с които да се реагира адекватно. Въпросът е, че доверието в управлението е толкова ниско, че отлагането на оставката по-скоро би влошило ситуацията. Смятам, че би влошил ситуацията и опит да бъде съставено ново правителство в рамките на този парламент.

Напрежението в обществото е толкова силно, че трябва да намери своя отдушник. Както видяхме, поредният ремонт на кабинета „Борисов 3“ не успя да успокои недоволството. 60 процента от българите подкрепят исканията на протестите, което говори за осъзнаване на една много по-дълбока криза в българската държавност, поставена отвъд исканията за персонални промени.

- В проучването Ви виждаме и друго – формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е с изравнени позиции с ГЕРБ. В същото време Трифонов не прави кой знае какво – не се афишира на протести и пр.

- Тук трябва да реконструираме пътя, по който минават не малка част от българските избиратели в сегашната ситуация, включително и от периферията на управляващата партия ГЕРБ. Разочарованието от управлението, достигащо до гняв, захранва с енергия феномена на протестния вот. Хората са силно политизирани и търсят изразител на този вот. Какви са възможните избори в момента – БСП, която изглежда тежко компрометирана като опозиция, "Има такъв народ", Демократична България, проект на Мая Манолова. Публичният образ и популярността на Слави Трифонов кара много от българите, най-вече на емоционална основа, да припознаят неговата формация като алтернатива на управлението, въпреки липсата на видима активност около протестите.

"Демократична България" е политическата сила, при която отчитаме много сериозен растеж.

Дори и изборите да са днес, декларираната в проучвания подкрепа за „Има такъв народ“ е малко вероятно да се трансформира в реален вот в същите пропорции, защото емоционалната подкрепа е нещо много различно от мобилизацията за гласуване. Това е типичен феномен за лидерските и по-популистко ориентираните политически проекти в предизборна ситуация. От друга страна, виждаме реален ръст и при "Демократична България". Към момента той изглежда по-устойчив от този при формацията на Трифонов именно с по-високата степен на мобилизация. Когато навлезем в същинската предизборна кампания и в конкретиката на политики и мерки, вероятно ще има известно успокояване на емоциите и рационализация на процеса на избор на политически представител.

- Като говорим за партии, колко ще са в следващия парламент и кои?

- Като почти сигурни нови формации в бъдещ парламент виждаме „Има такъв народ“ и дясното обединение "Демократична България". Не е много ясна ситуацията с проекта на г-жа Манолова – дали ще е "Изправи се България" или друга формация, но тя също има шансове за над 4% резултат.

- А от настоящите – примерно т. нар. Патриоти, които са част от настоящото управление?

- При тях голямата въпросителна е как ще се развие и ще им се отрази сегашната ситуация. Напоследък станаха по-видими и в управляващата коалиция и имат донякъде шанс за следващ парламент, но основната заплаха идва от „Има такъв народ“ поради някои общи черти в позиционирането им.  

- Казвате по-видими, но доколкото разбираме, едва ли тяхното мнение е надделяло, за да бъдат разчистени от полицията палатките на протестиращите в София и страната. Всъщност този  ход не е ли провокация и „автогол“ на властта?

- Управленската коалиция е поставена под натиск от две страни. От едната – виждаме обвинения, че правителството е меко в мерките и че оставя твърде голяма свобода за протеста, че няма ясна концепция как да възстанови нормалния ритъм на живот, особено в София. Този натиск вече се структурира в различни посоки в медии, в подписки, сигнали. От друга страна е натискът на протеста, който вероятно ще получи още енергия, което може да опровергае прогнозите, че през август напрежението ще отслабне.

- От казаното от Вас става ясно, че септември ще е решаващ  за политическото развитие и края на кризата?

- Този сценарий като че ли постепенно се оформя като най-вероятен, погледнато от настоящия момент. Да, виждаме и Патриотите, които настояват за оставане и довършване на мандата и които в немалка степен си дават сметка, че следващи избори са силно рискови за тях.

Въпреки това не смятам, че правителството ще успее да оцелее до края на мандата. Отчитаме обществен консенсус в подкрепата на протестите – над 60% за исканията за оставки и над 50% за предсрочни избори. Също така не бих се изненадал и в момента да протичат процеси на въздействие за нормализация на вътрешнополитическата ситуация от страна на международните партньори.

- В цялата тази картина къде е основната опозиционна парламентарна партия – БСП?

- БСП много плавно увеличава подкрепата си, но както видяхме, голяма част от обществото се насочва към извънпарламентарната опозиция и БСП е прекият губещ. Отговорът е в действията на партията в парламента, които бяха имитация на опозиция.

Отчасти можем да отдадем това и на силната ролята на президента, който се позиционира в тази политическа ниша, а това нямаше как стратегически да не отслаби БСП. Ако през последните 3 г. президентът беше с по-умерена позиция към управлението, тогава левицата можеше да има по-силен опозиционен облик и вероятно сега щеше да има по-сериозен шанс за добро представяне на изборите, а може би и за първа политическа сила.

- Догодина има и президентски избори. Предвид действията на Румен Радев в момента, той ли ще е онзи силен лидер, за когото говорихте по-горе, и дали и той няма да направи свой политически проект?

- Одобрението си Румен Радев спечели с опозиционната си риторика, която до голяма степен успява да изрази критиките на голяма част от обществото към кабинета и към модела на управление. Този ресурс към момента е много сериозен актив за Радев, но силно се съмнявам, че негов политически проект би успял да бъде устойчив и би имал сериозна роля в политическия живот в страната. По-логично ми се струва президентът да се кандидатира за втори мандат.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Членовете на СИК ще следят чистачите в изборните помещения

28.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

853 6
Партията на Слави: Никога коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС и патриотите

23.09.2020

8075 72
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

21897 14

Коментари

Epikur

 

   Струва ми се, че този социолог казва логични неща. Защото той е социолог, аз не, но всеки българин днес има някаква вътрешна социология, някаква интуиция, която му подсказва нещо, макар и засега твърде неясно. Моя вътрешен усет е в подобна посока. Затова си позволявам този коментар.

Минувача
снимка на Минувача

Чалгаря - мин.пред.! Толкова е мъдър, че ще ни оправи отвсякъде. Неговият голям плюс е че стриктно следва написания му сценарий. Също както Радев, но той поне си заизустява ролята. 

Epikur

 Знам че си гербаджия, но хайде да оставим малко пристрастията и включим логиката. Боко е бивша мутра, знаем го, но така или иначе, България му гласува доверие и повече от 10 години, той определя живота у нас Какъв е резултата? България последна в Европа, опростачена докрай назадничава страна, беден живот, ниски заплати, ниски пенсии, мизерстващи хора. Социалните домове и кадри  показват ужасяващи неща, макар не често. Защото не е удобно на властта, а прислужващите я мисирки си знаят работата. Това направи една бивша мутра, защото това може и такива са възможностите му.

    Да видим споменатия от теб Слави. Той ръководи значително по-малко хора, но съумя да създаде добър ред, здрава дисциплина, организира си шоуто така, че да привлича много от най-известните личности в България и света, при това от много области на живота. Може да е бивш чалгар, може да е мутра, всичко може, но резултатите в ръководенето и подбора на кадри са несравними с Боко.

    От друга страна, дори да спечели първо място(нещо не съвсем вероятно), едва ли би се наел с поста на Боко. Слави, струва ми се с възрастта е станал по-страхлив,(и повече дърдорещ)  гледа да не поема много отговорности, прехвърля ги на сътрудниците си. Така че не очаквам егото му да е толкова високо, че да заслепи реалността пред него.

 Написах много, обикновено коментирам по-кратко, но исках да изясня някои мои виждания при сравнението на две възможности.

Джиджи

Също както Радев, но той поне си заизустява ролята. 

Ти го мАни Радев, щото не е точно на теб работа да го коментираш ... 😋

 

Ами по-добре помоли да ти сменят лиШчето, щото втръсна тук на всички с все едно и също. 💌💋

Zmeja

*

mitkomm

Не разбирам, защо Слави да е мутра и какво мутренско е направил за да му лепите този етикет?Той си е шоумен и певец, това, че си има гражданска позиция и изразява своето виждане за промяна на политическата система не го прави по- лош човек от плеяда знайни и незнайни войни участвали в политиката и управлението на държавата през тия 30 години, без да знаят защо са там!Той си има своите качества, а и Зеленски е комик, но стана президент на Украйна!Мая Манолова е политик от кариерата, с качества и през този период не е допускала името и да се развява безпринципно.Напротив- тя беше най- успешният онбусман на България, доказала го в борбата и срещу неправдите на системата...Така, че алтернатива има, да не смятат сегашните, че без тях земята ще спре да се върти!А Валерко знае, че това му е лебедовата песен в политиката и иска да се порадва на власт още някой и друг месец...Нямя как да стане, Валерко!

Бонжуар

Живков обилно полива ДеБъ. Поливай Живков, поливай. Може и малко да наториш за "правилната посока" към колхозен разцвет. 

Антей

 

Еми приятел е, как няма да полива.

Нали Румито Бъчварова през задния вход на гербаджийския офис е водила Ицето да каже на Борисов колко го обича.

 

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Източник на тази инфо е #Кой?

Я, пак Той.

 

Мерне се колкото да пусне някоя димка и пак се покрива.

Махленските клюкарки имат повече дупе от Него.

Но не са толкова заоблени по мозъка.

Антей

 

Относно рейтинга на лидера, че бил по-нисък от тоз на партията.

Хайде холан.

Що Живков не тръгне с Борисов из страната и на живо да се убеди - харесват ли го хората, имат ли му доверие?!

И ако е рекъл Господ - Борисов ще си изкара мандата.

Толкова за поръчковата социология. 

 

Дайнов онзи ден каза, че е възможно съвсем непознати лидер и партия да оберат вота. Не Слави.

 

Извън управляващата коалиция за гражданите на България реално не спира работи Марешки - ниски цени горива, добра идея за безплатни лекарства и хората го оценяват.

 

Къде е "Воля" в изследването?!

 

 

Доц.Трътлев

А общинският съветник от Атака?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Колко нежност може да се побере в едно девиче сърдце на дърт гербаджия?

Колкото поръчки в бездънната торбичка на млад герб-далавераджия.

 

Марешки с идеите, учений с ума, работникът с труда, шивачът с иглата -- Антей с антерийката послед лято. Шопска му работа, дето вика nebenebe.

Анонимен7

Заглавието няма връзка с текста.

Послушко

Имам съмнения, че чалгарите ще изиграят ролята на НДСВ. Ще ни ги представят като алтернатива на мафията, а май ще се окажат поредната мимикрия и параван на задкулисието. Ако стане така ще е много лошо за България. В момента всички обществени структури, които по някакъв начин са свързани с държата или са зависими от нея са в разпад - морален, материален, структурен... Така е с образование, интегриране и образование на малцинствата,здравеопазване, наука, култура, медии, спорт, икономика, енергетика, регионално развитие,  железници, междуселищтни  пътища, канализация, природозащита, паметници на културата, политика, съдебна система... Това е вина на всички управляващи на прехода. Норма в България станаха опростачването, чалгата, ниската култура, непрофесионализмът. Моралното отношение, скромността, честността, доброто образование, работата в полза на обществото са остарели норми. Всичко се оценява в пари, имоти и външни ефекти. Вместо да показват добри примери и да пропагандират културата и добрия вкус обществените медии налагат грозен език, занимават ни с чалга култура, батки, плеймейтки и всякакъв ниско образован "елит", който се реламира на младите като успешен житейски модел. Всичко това лека полека ерозира държавността и ни превръща в територия без закон, култура и морал. Много сме далече вече от нормалните общества.

Чичo
Защо се случва?
случва се щото е случайна случка, да ви случат анадолските зеленчукослучватели.
Вал

Слави Трифонов е този, а заедно с екипа си са тези, които през годините, /а и досега /, обругаваха и осмиваха българските институции и държавата като цяло, включително и народа й / „няма такъв народ“ / .

 

Сещам се как „нафърфорваха“ кого ли не и пълнеха предаванията си със завоалирани цинизми, а сега, видите ли, решили, че трябва да управляват същия този народ, да организират и създават институции и т.н.

 

Е, ако влязат в Народното събрание, народът ще си заслужи определението „няма такъв народ“.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Слави е една от фльорците на Боко.

Покрай Марешки, Волен и Валери досега не успя да се вреди.

Ще му се отвори чадърът след изборите, когато Боко хептен ще загори за нещо дашно.

Чичo
а това гръмко "няма как да оцелее" как да се разбира, ша го трепете ли? бря, бря, какви трепачи имало ;)

Влез или се регистрирай за да коментираш