Quantcast
Оставането на Борисов на власт много зависи от Европа | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

ИНТЕРВЮ

Оставането на Борисов на власт много зависи от Европа

Европейските лидери знаят добре какво представлява българският премиер, но удобно си затварят очите, казва евродепутатът Елена Йончева
15 027
 Илияна Кирилова
Елена Йончева

- Г-жо Йончева, преди няколко дни обявихте, че скандалният аудиозапис с гласа на премиера Бойко Борисов от юни месец, в който сте спомената, че ще "изгорите", е автентичен. А изследването е направено в авторитетна американска лаборатория. Има ли някакво развитие по случая, има ли отглас от Европа и Европарламента, където членувате?

- Председателят на Европейския парламент (ЕП) Сасоли е запознат със случая и ме посъветва да информирам и белгийската полиция. Предоставям подробности и на евродепутатите и лидерите на политическите групи. Но нека да припомня фактите. Американски експерти потвърдиха, че на въпросния аудиозапис е именно гласът на Борисов. Анализът бе направен по моя инициатива от американската компания Beryl Audio Forensics Laboratory /BAFL/. За записа писаха британският вестник „Гардиън“, който излезе със заглавие, че българският министър-председател може да бъде разследван. Статия  по темата имаше и в „Еuractiv“.

Тази лаборатория работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и експертизите ѝ се използват от съдилищата в САЩ. Експертизата и анализите са в обем от 34 страници и доказват, че в записа няма следи от монтаж и че гласът е на Бойко Методиев Борисов.

- Какво следва оттук насетне? Ще има ли някакви последствия за Борисов в европейски контекст? Особено на фона на протестите срещу него в България и искането за оставка.

- Още когато излезе аудиозаписът информирах и службите за сигурност, защото сме задължени да го направим като евродепутати, когато има някаква заплаха към нас. А в този запис има заплаха към мен, че министър-председател на една европейска държава е готов да направи всичко, за да ме “изгори“. В ЕП се счита, че депутат, работещ под заплаха, може да компрометира работата на самия парламент. Службата за сигурност към парламента също ме посъветва да се обърна към полицията.

- Това означава ли, че всъщност белгийската полиция разследва премиера  Борисов?

- Подала съм сигнал. Предоставила съм и американския анализ, който потвърждава, че гласът е на Борисов.

Това, което е важно да се знае, е, че европейските лидери са запознати много добре какво представлява г-н Борисов, знаят неговата биография. Информирани са за нивото на корупция в България по високите етажи на властта. В случая с този запис много ясно се показва, че у нас няма разделение на властите, разбираме по какъв начин се управлява една европейска държава. Как се дават поръчки, за да бъде унищожен един бизнесмен, как се дават поръчки, за да бъде унищожен политически противник. На практика той е моментна картина на случващото се в България и може би затова така шокира и нас българите, въпреки че знаем какво се случва. В едни 6 минути виждаме колко брутално се управлява страната.

Затова трябва съобщим всичко на европейските политици и на политическите лидери в ЕП. Важно е да представим фактите и доказателствата как се управлява България. Оттук насетне тези лидери трябва да намерят необходимите механизми, за да се предотврати подобно управление. Като се казва, че Европа подкрепя Борисов, не е вярно. Подкрепя го Европейската народна партия, която доминира в ЕП и Европейската комисия. Какво се получава - Манфред Вебер, който е лидер на ЕНП, в разгара на протестите поздрави Борисов за борбата му с корупцията. Нещата са толкова цинични.

Дали Борисов ще остане на власт и дали ще бъдат разкрити неговите корупционни практики, зависи много от Европа. Когато дадем достоверна информация за случващото се у нас, когато и тя стане публична чрез европейските медии, тогава самите евролидери, включително и в ЕНП, ще бъдат политически дискредитирани, когато подкрепят Борисов и партията му ГЕРБ. 

- Но да не би да трябва да разчитаме отвън да има сериозен отпор срещу Борисов, за да падне той от власт?

- Важна е вътрешната битка в България, защото ако всички хора, възмутени от управлението, излязат на улицата, то не може да се задържи. Разбирам, че една част от хората в България са изплашени и не смеят да излязат, защото не знаят как това ще се обърне срещу тях. А друга част не са сигурни, че протестите ще доведат до падането на правителството на Борисов. Затова и виждаме, че в демонстрациите участват много млади хора, които учат и работят в чужбина и поради коронавируса и ваканцията са се върнали в България. Тези хора знаят не само какво е върховенство на закона, но и че за него трябва да се бориш.

Европейската десница в лицето на ЕНП е готова в името на политически сметки да погази всички демократични принципи. Затова обаче ще им изпратя и на тях доказателствата с какви методи Борисов упражнява властта.

Една година се опитвам в изключително важната за България комисия в ЕП – комисията за вътрешна сигурност и върховенството на закона (ЛИБЕ), да давам информация за всички скандали в страната, за най-наболелите проблеми и пр. Това натрупване даде възможност да убедим всички политически групи, без ЕНП, септември месец да има изслушване за България за нарушаването на върховенството на закона и то да е пред еврокомисар. Дълга и трудна битка, защото ЕНП блокира всичко.

Имах 40-минутна двустранна среща в началото на месец юни с еврокомисаря Вера Юрова и тя ме убеди, че мониторингът не е свален за България. Но това, което успяхме евродепутатите от левицата да извоюваме, е в новия механизъм за върховенството на закона, който ще наблюдава всички страни-членки на ЕС, вече да включва както наблюдение на корупцията, така и медийната ситуация. 

Водим там битката, защото в България няма реално разделение на властите. Внесох 6 сигнала в българската прокуратура, включително и за така наречената къща в Барселона, за което има разследване в Испания.

- Какво се случва с тези сигнали?

- Нямам никакъв отговор. Както и по всички останали сигнали.

- А докъде стигна разследването срещу вас за „пране на пари“ от фалиралата КТБ?

- Това разследване за „пране на пари“ е, че „съм знаела или че съм предполагала, че средствата, които ползвам през КТБ, са нечисти пари“. В това ме обвинява прокуратурата, и то за периода 2013 г., когато банката е функционирала и е била под надзора на съответните държавни институции. Обвинението се крепи на две свидетелски показания. То беше повдигнато няколко месеца преди да получа заплаха в НС, че ако не се откажа от разследването за къщата в Барселона, ще ми бъде повдигнато обвинение.

- Да се върнем към аудиозаписа с гласа на Борисов. Странни са реакциите както на представители на ГЕРБ, така и на опозицията в лицето на БСП. Корнелия Нинова участва в "Панорама" вечерта след като обявихте за анализа, но темата със скандалния запис изобщо не бе повдигната.

- От страна на ГЕРБ Валентин Радев пита защо трябва да даваме гласност на американския анализ, преди да е излязъл анализът на българската прокуратура. Прокуратурата каза, че ако бъде изследван записът, ще се проверява дали е правен с регламентирани средства и доколко има или няма монтаж. Няма никакво значение както от политическа, така и от правна гледна точка с какви средства е направен записът, а е важно дали е гласът на Борисов и дали има монтаж. 

Не знам защо БСП не потърси независими експерти за аудиозаписа. Миналия петък обявих констатациите на американската лаборатория. Защо госпожа Нинова не е поставила темата, не мога да кажа.

За мен остават необясними редица събития. Например изборът на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). 25 души от групата на БСП гласуваха за него. И темата  изобщо не беше повдигната или разисквана - защо тези депутати са подкрепили избора му. Част от депутатите са в ръководството на партията. И още са там. Ще напомня, че г-н Цацаров е основният инструмент, който ГЕРБ използва за така наречената борба с корупцията. Значи подкрепата за Сотир Цацаров е и подкрепа за начина, по който ГЕРБ се борят с корупцията. Това е изводът, който може да се направи.   

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕП разследва Фронтекс за погазване на човешки права по границите

24.02.2021

650 4
Още 3 неудобни въпроса за смъртта на 16-годишния Людмил

23.02.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

6477 40
Подалият оставка архитект: Болницата е поискала павилионът да остане

19.02.2021

4929 12

Коментари

fractal
снимка на fractal

Техническите средства за събиране и съхранение на звукови записи не са сертифицирани по БДС и лабораторията за звуков анализ не е оторизирана в Европа

 

Интервал

Кой и защо финансира създаването на групировката ГРЕБ и години наред помпи батмански рейтинг? Толкоз по темата.

Минувача
снимка на Минувача

Теглиха големи кредити и заложиха жилищата си.

Forza NATO

После заложиха кредото си и изтеглиха големи жилища.

fractal
снимка на fractal

След председателството на Германия идват русНаците да му мисли Европа и брю...нетите. 

Когато видите папиРуси да летят във въздуха да знаете близо е свършека

 

 

 

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Пий си хапчетата. Жегата обостря хроничните заболявания.

fractal
снимка на fractal

Троянската война е започнала заради хубавата Елена

Сега се заформя трайа си за да не загина

Асол
снимка на Асол

За мен остават необясними редица събития. Например изборът на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). 25 души от групата на БСП гласуваха за него. 

Това е опозицията на Нинова в БСП. Няма нищо чудно и странно. Имаше там една дупка за около 40 милиона пари. 

Минувача
снимка на Минувача

Не са ли снели, все още, имунитета на Йончева?

Purple__Haze

Това е опозицията на Нинова в БСП. Няма нищо чудно и странно. Имаше там една дупка за около 40 милиона пари. 

ОПГ-то "ГЕРБ в БСП" не разреши на Нинова да започне всенародна подписка за оставка и затвор на ЕВРОмутрата.

Желязко Желев

          Чудя се като изметем Борисов дали няма да оглави ЕНП.

/Всички прилики с...........са случайни/

          Приемам и залози за Радев.След края на мандата кви ще............! Аз съм за командировка по линия на НАТО.

         Леви, десни,русофили и т.н. но нито един на ясла в Газпром!Защо ли?

Памфуций
снимка на Памфуций

http://epicenter.bg/article/Vizhte-koi-27-depuutati-ot-BSP-ne-spaziha-partiynata-povelya-i-glasuvaha--quot-za-quot--Tsatsarov-/201273/2/0

 

Изненадата дойде, когато на електронно табло за гласуване се появи 165 "за" Цацаров. А после се оказа, че 27 депутати на левицата са послушали личната си съвест, а не партийното решение и са дали своя вот за бившия вече главен прокурор.

По време  на заседанието на ПГ на БСП някои депутати са обявили, че ще подкрепят Цацаров, но никой не е очаквал, че 1/3 от групата ще гласува против общото решение.

 

Според Георги Свиленски групата на БСП не е разцепена, но броят на колегите му, подкрепили Цацаров, е изненадващ.

Сред неспазилите партийното решение са зам.-шефът на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, шефът на икономическата комисия Петър Кънев, журналистът Тома Томов, депутатът Манол Генов, когото Нинова винаги защитаваше, параолимпиецът Михаил Христов, поканен лично от Нинова за депутат.

 

"Лицемерно е, когато си подкрепил закона за КПКОНПИ, когато си подкрепил правилата за избор на председателя на антикорупционната комисия, днес да не подкрепиш кандидата за поста. Още повече, когато ти не си излъчил свой претендент за поста", обясни позицията си соцдепутат, подкрепил кандидатурата на Сотир Цацаров.

Друг негов колега обърна внимание, че не може да се говори едва ли не за съпротива срещу ръководството на партията, след като гласовете на групата са се разделили по равно - 30 на 30, ако се имат предвид и тримата гласували с "въздържал се".

 

Някои не приемат тезата на Нинова, че КПКОНПИ е "мъртво родена".  Неспазилите партийното решение смятат, че е грешка фактът, че БСП не издигна своя кандидатура. "В момента ние не участваме във взимането на решенията в държавата по никакъв начин, не влияем. Ние трябва да имаме свои кандидатури за основните постове в страната", е мнението на друг червен депутат.

Epikur

 

  Не знам защо Йончева смята че оставката на това корумпирано провителство и гл. прокурор зависят от Европа? Това ни унижава като достойна нация и народ, който сам може да кове съдбата си. Едва ли в Унгария, Сърбия, Италия или коя да е друга европейска държава, ще разчитат на  европейско решение, за  решаване на вътрешните им проблеми. Трябва сами да изхвърлим баласта, който възпрепятства  движението ни напред. Европа може само да помогне и то ако желае.

 

Citimen

Достойно ще бъде, ако госпожа Йончева загърби за известно време брюкселските трюфели и обяви гладна стачка в подкрепа на сънародниците й по площадите на България! Достойно ще бъде, а и ще привлече нужното международно внимание. Ако е искрена обаче...

Epikur

 

    Това е много добра идея, не ми беше минала през ума. На мястото на Йончева, веднага бих го направил. Плюс това времето е подходящо , не трябва да се страхува от една "политическа диета". Няма да изгуби нищо, но може да спечели значително.

д-рХ

Макар, че е неприятно, тя технически е права. Има заплашен евродепутат. Редно е да задържат и разпитат хулигана.

Иначе си напълно прав.

И за главния прокурор, всъщност, могат да се месят. 

България не може да се води правова държава, т.е. всички хора да са подвластни на закона,

докато има един човек, който не е подвластен на закона.                  
И това е главния прокурор. Той обезсмисля правилото.

Имаме правило - че не може да има изключения,

обаче, я-я, изключение има и то според официалния правов ред на държавата.

Затова България изобщо не може да участва в ползването на еврофондовете.

Не отговаря технически на критериите.

ловkия

Сред неспазилите партийното решение са зам.-шефът на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, шефът на икономическата комисия Петър Кънев, журналистът Тома Томов, депутатът Манол Генов, когото Нинова винаги защитаваше, параолимпиецът Михаил Христов, поканен лично от Нинова за депутат.

Според Асолката това е вътрешната опозиция на червената кокошка.

Смех, лъжи и още нещо...

Begemot
снимка на Begemot

Наивно е да се мисли, 4е Европа има някаква друга визия за България, освен тази, която досега демонстрира , по най расистки наи4ин  : смята  ни за втора ръка хора, унтерменши, периферия и просто е турила на този синур една по едра и агресивна карака4анка и фърга кокали с еврофондовете. Какво става на синура, няма особено зна4ение. Според мен в Брюксел сериозно смятат, 4е Бат Туй е  правилната репрезентация на народонаселението.  Не само го знаят отвътре и отвън, ами го и създадоха, захраниха и досега го поддържат. Върши работата, за която е турен.

Което иде да покаже истинското лице на Европа. 

Ние сме лишени от възможността сами да си изкарваме прехраната, такова е сегашното  международно разделение на труда. В него Европа се показа като мащеха за нас, майка за други.Затова и сме обре4ени на мизерия, най бедни. Като  храниш цял народ, по добре той да намалява и да живее по минимума. Иждивенци сме, ние сме страна на социални помощи, наре4ени еврофондове.  След още някоя и друга година никой няма и да иска да работи, да не е луд. все нещо ще се преразпределя, нещо ще капе, ние ще се топим в мизерията...  но синура, синура! Той си остава европейски. Той по трябва, народа  хи4.

АлСал

Борисов каза, че ще довърши "балкански поток".

Унгария, Австрия, Германия, Сърбия...(и Турция) чакат отсечката. Йончева да си отговори сама.

А кой ли искаше да го спре и следователно стои зад протестите?

 

Във "факти" онзи ден дойче веле пуснали "анализ" на това кой трябвало да дойде след Борисов. По метода на отсяването според тях най-достойни били ... демократите.

Тия десетина сини палатки да се разкарат от центъра на София.

Sergey Dimitrov

Той Борисов много неща казва, а после се отказва.

Каза, че ще строи Белене - а после каза, че там има само гьол, а после се оказа че все пак трябва да се построи и има готови реактори и т.н. и т.н.

Когато Борисов ти каже "добрутро" погледни дали няма луна на небето.

По делата им ще ги познаете! Всички други вече си изградиха участъците, само ние спираме процеса.

Влез или се регистрирай за да коментираш