facebook
twitter

Наблюдател

Откога злоупотребата с власт и цинизмът не са лоша реклама?

Премиерът се крие зад нелепа пиар мъдрост, защото не вижда друг параван за своята арогантност
22 796
 Ютюб
Илюстрация в Ютюб, която придружава скандалния звукозапис, огласен на 12 юни.

Дядо ми Димитър (лека му пръст) казваше: "Сине, по-добре е да си на хората в устата, отколкото на хората в краката". Той беше миньор и загуби дясната си ръка в пернишка мина. Не беше и чувал за мъдростта на рекламистите и маркетинг специалистите, че няма лоша реклама. Просто смяташе, че порядъчните хора не трябва да се стъписват от хорското злословие и не бива да се оставят да бъдат стъпквани.

Премиерът Бойко Борисов, който се увлича от години по личен пиар, вероятно е започнал да прилага професионалните трикове на рекламистите, защото невъзмутимо отби с репликата "Няма лоша реклама" позорящ го звукозапис, който

 

го представя като турбоарогантен политик

 

От записа възникнаха два въпроса: първо, истински ли е; второ, вярно ли е, че изпълнителната власт е в ръцете на човек с мутроциничен речник и склонност към управленски своеволия? На първия въпрос той не отвърна с категорично опровержение, защото отказа да се направи експертиза за достоверността на записа. А на втория въпрос даде многозначителен отговор: „Няма лоша реклама - колкото искат да пишат, да говорят, да обясняват". Сиреч, мислете и говорете за мен каквото си искате - все в моя полза ще бъде!

Демонстрацията на дебелокожие обаче не бе нищо друго, освен паническа самозащита, защото Борисов много пъти е показвал изключителна чувствителност към критики от медии и политически лица. Достатъчно е да се отбележи неговата нетърпимост към забележки от "Дондуков 2" и към карикатури във вестник "Сега", за да се види, че никак не му е безразлично какво се говори и рисува за него.

Ако цитираната маркетингова мъдрост беше вярна, нямаше да съществува кризисен пиар, защото всяка криза щеше да се смята за добра реклама. Но рекламистите и специалистите по обществени комуникации знаят, че не е така. Затова предлагат услугите си за измъкване от трудни ситуации, както постъпиха незабавно след появата на 12 юни на последния скандален звукозапис. От името на Борисов пуснаха кризисен скеч, озаглавен "Забавляваме се", в профила му във Фейсбук, за да осмеят изтеклия запис като несръчен монтаж. Произведеният набързо скеч наистина бе несръчен и плосък. Така и двата възникнали въпроса останаха без отговор, което позволи на президента Румен Радев да му ги напомни миналия вторник и да предупреди: "Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства".

 

Забавлението бе дотук,

 

защото темата за лошата реклама на Борисов прерасна в тема за лошата реклама на България. А държавата и без това оглавява само негативните класации в ЕС. В Европа има ясно разграничение между добрата и лошата реклама. Така например, скандалът "Дизелгейт" въобще не беше добра реклама за "Фолксваген". Концернът понесе тежки щети заради нечестните похвати на своите ръководители. Същото е отношението и към политиците, забъркали се в каквито и да е скандали, поставящи под въпрос тяхната порядъчност.

По принцип целта на всяка реклама и пиар кампания е да забие в съзнанието на аудиторията определена марка, продукт, дори политическо лице. Когато обаче те са постигнали достатъчна известност, лошата реклама с нищо не им помага, защото ги компрометира. Чрез шокиращия си ефект тя може да създаде бърза популярност само на неизвестни лица и продукти (например, злополучната изпълнителка Валентина Хасан на псевдохита "Кен лий"), но не и да върши същата работа като класическата реклама.

Борисов многократно се е забърквал в скандали, но има способност да оцелява като тефлонов политик. Те се плъзгат по него и след като се отръска, продължава сякаш нищо не е било. Преди година говореше самодоволно: "Когато правих избори с 90% рейтинг, магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат". Така обясни защо раздялата с най-предания му помощник Цветан Цветанов заради "Апартаментгейт" няма да му попречи да бъде вечен победител. Разбира се, той вече бе забравил, че не магаре, а бившата председателка на парламента Цецка Цачева не можа да пробута за президент на изборите през 2016 г. И оттогава има проблеми с бодливите реплики откъм президентството. Но така или иначе продължава да е на власт, за което напоследък му помогна едноличното шествие на политическата сцена в условията на санитарно обездвижване на опонентите му заради коронавируса.

 

Скандалният му цинизъм

 

(неподлежащи на цитиране думи), простоватост ("и аз съм прост, и вие сте прости") и властова дебелащина няма да го съборят, защото на значителна и отдавна оскотяла част от  електората това й допада. Единственото, което го плаши истински, е да не излязат наяве лично негови финансови далавери. Появят ли се такива доказателства, той ще стане най-самотният човек в страната и по света, защото крадените пари са прекалено лоша реклама за когото и да било. Затова скача като ужилен от твърденията на избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков, че редовно му е давал пари под негов натиск, но чрез посредници. "Нито съм го виждал, нито съм го чувал, нито някога по такава тема сме говорили. Васил Божков ме е черпил една пура, една дълга пура. Не му прави чест. Ако някой си е позволил да взима пари от него, нито знам, нито е споделял с мен. На мен не е дал нито една стотинка. Аз отговарям за себе си. Към мен и към партията - нито една стотинка", отсече той на 6 юни. Десет дни по-късно Божков пусна в профила си във Фейсбук справка как почти всекидневно е теглил между 2017 и 2019 г. десетки хиляди левове от Булбанк, които е пращал по доверени лица на Борисов и неговия финансов министър Владислав Горанов. И така, докато се оформи сумата 67 млн. лева, срещу която пък стои кръглата сума от 700 млн. лв. от спестени такси за хазарт, за които държавата дълго време си е затваряла очите.

 

Ето равносметката:

 

70 милиона мушнати в лични джобове, за да останат незабелязани 700 милиона, отклонени от държавния джоб. Съотношението 1:10 показва колко струва на обществото корупцията на високо равнище, и то само във взаимоотношенията с едно конкретно лице. А иначе трябва да вярваме, че Бойко Борисов няма нищо общо с имоти в Барселона или другаде, защото му стига наследствената къща в Банкя.

Но да се върнем на мъдростта, че няма лоша реклама. Смята се, че тя е изречена за първи път през ХІХ в. от американския шоумен Финиъс Т. Барнъм (1810-1891). На 61-годишна възраст той влиза в цирковия бизнес и създава пътуваща менажерия и "музей на изроди“, който от 1872 г. е рекламиран като „Най-грандиозното представление на Земята“.

Скандалният звукозапис, приписван на Бойко Борисов, се появи точно ден преди да навърши 61 години. Нищо чудно оттук нататък да наблюдаваме грандиозно шоу на политически изроди в България, чийто менижър също като Барнъм смята, че "Няма лоша реклама". Защото е преодолял всякакви задръжки.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Елена Йончева: Ще има последствия за Борисов, не само за записа

25.07.2020

54545 99
Борисов се съгласил ЕС да "затвори" АЕЦ "Козлодуй"

25.07.2020

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ, ЮЛИАНА БОНЧЕВА

37272 200
Тревогата за КОВИД-19 в екипа на Борисов се оказа фалшива

24.07.2020

Обновена

9969 144

Коментари

Фалконети
снимка на Фалконети

 Цинизъм е когато доносник се изявява като ментор/моралист/съдник  съвсем не е по читав от бай онуй.

Тъмно пиво

Може и така да е. Дали е цинизъм когато доносник суди доносник? Щото нали бай онуй е и агент Буда. 

hahobg

Абе цинизъм е бивш комунист, които е отказал да си изхвърли книжката, да обвинява хора които не са били в БКП за комунисти. И все да плаши стадото че "комунистите" идвали. 

Ама нейсе , това за овцете от стадото няма значение.

🐑

Begemot
снимка на Begemot

"Доносник" е чудо- етикет, може да се лепи винаги, щом трябва. Какво, що, как - няма значение, Доносник! Но по темата доносник - Баце е кандидатсвувал за доносник в  школата на ДС в Симеоново, но не му стигнал бала, та влезнал в пожарникарския факултет. Простотията го спасила.

А по темата - ами щом ви харесва Баце, изберете го пак. Глас народен - глас Божи. И малко помощ от приятели,  ромски вот, чували с бюлетини, МишоК и хранени хора.

Цялата чутовна власт на Баце мигом ще изчезне,  на мига -  щом се въведе машинно гласуване. Затова и няма да го видите, щото не е толова важно кой как гласува, а кой как брои...

 

Чичo
Не е нужно нищо да се лепи, като си го има там етикетчето, картончето.
"мигом ще изчезне, на мига" - ще, ще, кащяло да не ще, от 10 годин' всеки ден поне по три пъти изчезва, скрива се като бюлетина в самолет с двойно дъно.
Но ком-надеждата умира последна, най-често с носителя си ;)
Тъмно пиво

Но ком-надеждата умира последна,

Чичо, не дълбай с длетото тънко гербаво сърце. В ГЕРБ има повече комунисти отколкото в БСП.

Впрочем, Боко хвърли ли най-после БКП - книжката си?

Чичo
Е да де, ама в седесето+бекапето днес комундетата сте повече от гербаджийските; тия дето гласувате заедно, а и много общо имате - нема да ви се отвори парашута за власт.
A боко го питай ти, от една партия сте били някога, на теб по-ще каже, може да го открехнеш как и къде фърли твойта.
Доц.Трътлев

A боко го питай ти, от една партия сте били някога, на теб по-ще каже, може да го открехнеш как и къде фърли твойта.

Не обобщавай. Не всички сме били в бившата партия на тулупа от Банкя. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

В ГЕРБ членуват по-специални БКП-членове. Ако се съди по комплементарните на членовете, хм, п...п...подружки. На дружки-ГЕРБ като им кажеш, че са тъпи -- примерно в интерес на чистото забавление и рекламата -- тия те любят дваж повече.

 

Председателката на българското Народно събрание има да отговори на един въпрос:

Би ли напуснала поста и Партията, ако записът, в който е определена от Боко като тъпа, би бил не фалшифициран -- както твърди тя -- ами автентичен (макар компилация ), както твърди самси Боко?

Begemot
снимка на Begemot

Аз книжката не съм си хвърлил , колкото и да ми е струвало и колкото и глупаво да изглежда отстрани. Друг е въпросът, че отдавна не броя БСП за лява партия. Но все пак имам право да  се смея, когато точно  Баце ни пази от комунизма, а Спас Гърневски ( любимецът ми) призовава да излезела комунистическата смрад от парламента ( има предвид  законно избрани депутати), че да се отмиришело. Същият Спас преди 10 ноември пише стихове!!! стихове за Партията - майка, а Баце ( с убития  дядо) постъпва в БКП  съвсем млад. Ех, Баце,  Баце, защо не изкара изпитите за ДС факултета! Щяхме да имаме един доносник повече, едно картонче повече, но един нефелен премиер по-малко!

Памфуций
снимка на Памфуций

Цинизъм е когато доносник се изявява като ментор/моралист/съдник  съвсем не е по читав от бай онуй.

Предполагам си казваш това всеки път, когато Георги Марков – агент „НИКОЛАЙ” към Софийско градско управление на МВР-ДС от 1972 г., а след това и на Шесто управление на ДС, излезе да надъхва членовете на ГЕРБ на поредното сборище.

Що се отнася до кариерата на самия Борисов , всички си спомняме трогателните му разкази, как въпреки всичко, което баща му (висш милиционер в тогавашното Софийско градско) опитал, заради "убития от комунистите дядо", не успял да влезе в школата на ДС. Да не говоримколко много Борисов дължи на Бриго Аспарухов за кариерата си в новите условия.

В момента имаме вицепремиер с картонче, коалиционен партньор на Борисов (Каракачанов); пред имахме министър с картонче в правителство на ГЕРБ (Божидар Димитров), един от водещите медийни защиници на ГЕРБ в партийната телевизия "Европа", Коритаров е също с картонче.

ГЕРБ винаги са имали хммм... прагматично отношение по въпроса за бившите сътрудници към ДС, така че е смешно, когато техни поддръжници повдигнат въпроса.

Ruby Tuesday

А пък съм смутен от факта, че за 30 години, буржоазията излъчи само двама премиери(ЗАСЕГА) с психични заболявания - шизофреника Фил Кенеди и психопата ЕВРОмутра...

Фалконети
снимка на Фалконети

чел съм доносите на бившото кореспондент..за който иво инджев каза че  било победата на живота му да върне доносника от Париж.

г. марков не ни го натрапват и не ни поучава медийно.Та и парт .член е бил щщото чужбина наяма ако не си .

а митът че софиянски му била менте партийната книжка  силно издиша  защото постовете на които е бил Изискват активна партийна дейност...Въпроса нее само картончето...то и онуй на деса  се тръснало на цру  и то ритнала партията майка 1992 г.

nafta

гласа, който прелича на

Прелича, прелича... Колко пък да прелича? Добър Ненчо Балабанов.

Oldten
снимка на Oldten

Автора си мисли, че все още е кореспондент на Работническо дело и кара в същия стил...кадърно момче ама такава е наводката! Не разбирам откъде разбра, че тъй наречените компромати са истина и върху тази теза си гради коментара? Ами ако се докаже, че не са, какво правим тогава. Авторе, умен мъж си имаш много чудесни статии от преди време, не се подлъгвай за тези пусти сребърници и старото време, либидото няма да се върне!

Стоф

Дори снимката на Борисов над статийката е обработена така, че да му се придаде по-отблъскващ вид. Медиите и множеството коментатори далеч надминават обекта на своите критики в приликите си с него.

При това ББ е избран с гласовете и помощта на себеподобните си. Вярно, не трябваше да обижда мисирките, пуйки на чист български, като ги сравнява с журналистите.

словата МИ

Проблемът не е в Борисов, а в това, че няма алтернатива

Влез или се регистрирай за да коментираш