facebook
twitter

Наблюдател

Пред нас са блеснали житата, или реколтата като повинност

Асоциацията на земеделските производители постави абсурдни искания към българите, които отиват да работят в чужбина, и към местните безработни
3 978
 EPA/BGNES

В официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Асоциацията на земеделските производители в България изразява притеснения от въвеждането на европейски зелени коридори за т.нар „критични работници“, в които влизат и заетите в селското стопанство.

В последните дни на март Европейската комисия издаде нови практически съвети, за да осигури придвижването на работниците, упражняващи критични професии в борбата с пандемията от COVID-19, за да могат да бъдат там, където са нужни. Като „критични“ се определят не само секторите на здравеопазването и транспорта, но и тези на земеделието и производството на храни, грижите за деца и възрастни хора, както и комуналните услуги.

Според Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) свободното движение на тези работници представлява както удар по земеделския сектор у нас, така и евентуална заплаха за голяма част от населението. Асоциацията отбелязва, че „водещите посредници на работна ръка у нас вече са активирани да търсят български работници за Англия, Германия и Испания“ и иска от Националния щаб работниците, ако все пак заминат, „да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки – както в съответната държава-приемник, така и в България.“

На първо място, трябва ясно да се подчертае, че такава мярка е противоконституционна. Свободният достъп до територията на Р. България е фундаментално право на българските граждани. То не е засегнато от ограничаването на движението по смисъла на новоприетия Закон за извънредното положение.

Отвъд този конституционно-правен проблем, исканията на АЗПБ страдат от съществени съдържателни недостатъци на ниво икономическа обосновка и социална солидарност. Не става ясно кой би се погрижил за работещите, ако бъдат принудени да останат в чуждите държави, след изтичането на договорите им. Интересно е също дали, ако при огледалната хипотеза, на членовете на АЗПБ  се наложи да наемат чуждестранни работници, те биха поели ангажимента да им осигурят препитание за целия период на извънредните мерки, в който те не могат да се върнат по родните си страни.

Освен риска от заразяване, свързан с пътуването на български граждани „на гурбет“, асоциацията вижда опасност за самото българско земеделие и към момента предлага две кризисни мерки в полза на сектора, като и двете са в различна степен проблематични.

Първата е т. нар. специален режим на карантина за работниците, така че да могат да продължат да работят при специални условия, определени и подсигурени от работодателя. Предложението е фокусирано върху служебен транспорт и правила за дезинфекция, чиито пaраметри обаче на този етап не са изрично фиксирани. 

Втората кризисна мярка, която АЗПБ предлага, е задължителен 14-дневен труд в селското стопанство за трайно безработните. Земеделските производители са предложили на министър Танева регистрираните в бюрата по труда да полагат „обществено полезен труд“. 

От една страна, „обществено полезен труд“ е израз, който се използва и в наказателното право и затова употребата му е проблематична, тъй като негласно имплицира вина. От друга, за да бъде трудът обществено полезен, продукцията или печалбата от нея трябва да отиват при обществото. Не става ясно как това би могло да се случва тук. Означава ли, че при полагането на такъв труд членовете на АЗПБ се отказват от печалба? Дали по този начин ще се произвеждат храни за социално слабите или пострадалите от кризата? Или приходите от тези продукти по някакъв начин ще бъдат вложени в дейност, полезна за цялото общество? 

Не може да се отрече, че има отношение между факта, че хиляди българи ежедневно се регистрират на трудовата борса, и това, че са необходими кадри в сферата на земеделието. С други думи, в България действително са налични незаети работни места. Нека тогава ясно да си зададем въпроса: защо работниците биха предпочели да оберат реколтата на Западна Европа, въпреки всички рискове от евентуално пътуване в момента, в това число и да останат изолирани на чуждо място без препитание? Ако условията, предлагани от нашите земеделски производители, са достатъчно привлекателни, то не би ли било достатъчно просто да обявят работните места в Агенцията по заетостта?

Колкото и да е полезно за земеделието ни, това, което безработните биха правили, не е „да помагат в земеделските стопанства“. То е работа и земеделските производители трябва да го наричат така. Ако искат от държавата да насочи кадри към сектора им, не бива да обвързват това с полагащите се обезщетения за безработица. В случая те отправят искането си в качеството на частни работодатели, т.е. не може да става и дума за някаква повинност. Все пак дори чуждестранните им колеги гледат на българските работници като наети. 

Желанието българските граждани да се трудят тук и да не излагат на риск себе си и сънародниците си не може да се сведе до забрана за пътуване. Те трябва да бъдат привлечени и защитени и в собствената си страна. Тъкмо защото земеделието е ключов сектор, Асоциацията на земеделските производители е в позиция да поиска от държавата да поеме ангажимент, по-сериозен от 60/40, и то в интерес на работниците, така че те на свой ред да пожелаят да берат българските плодове и зеленчуци. 

Венцислав Върбанов, председателят на АЗПБ, уверява, че работа има и въпреки студената пролет, очакваме добра реколта. Очевидно има и предложение да се ангажират търговските вериги да продават поне 50% български хранителни продукти. Необходима е, от една страна, оценка дали производителите ще могат да подсигурят необходимите количества и качество. От друга, ако логиката е протекционистка – гаранция, че ако бъде въведено такова изискване, то няма да засегне единствено българските, а и големите чужди вериги например. Ако подобна мярка не е включена в Закона за извънредното положение, не е ли нелегитимна намеса в пазара? Макар и силно провокативен, този въпрос засяга самата сърцевина на мерките на правителството и земеделците са тези, които могат и трябва да питат. А ние като граждани да искаме от тях да направят всичко възможно, за да защитят думите на Венцислав Върбанов, че „селското стопанство е спасявало България при всички национални кризи досега“, като предложат наистина адекватни решения и справедливи условия за производство на качествени храни на гарантирано достъпни цени.


 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов ще събира десен фронт срещу „пълзящата диктатура“ на БСП

17.04.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5102 10
Суров случай

28.05.2020

КАЛИН ДОНКОВ

425
ДДС за ресторантите няма как да падне от 1 юли

Коментари

geni1

Някой иска безплатен обяд.

Хирург

Вместо да се субсидират чужди и офшорни фирми (60/40) е по-разумно да се субсидира българското секско стопанство и да се прекратят условията от договора за присъединянане към ЕС поради форс мажор да не се подпомага от държавата производството на плодове и зеленчуци. Както писах наскоро берачите на ягоди репички и т.н. са тук! Схемата е 80/0.

Какво ще ядем есента?

Зависи какво ще посадим днес!

Mihail Mihaylov

Кое българско селско стопанство? Латифундистите с по над милион декара и паркове от ролс ройси и майбаси? Прикритите турски собственици на най-плодородните земи? Или фалшивите земеделски стопани, паразитиращи на европейски програми и доплащания от бюджета, без да произвеждат нищо?

ivoo77

Тези от АЗПБ наясно ли са с конституцията на България? Влизането на български граждани на територията на страната е основно конституционно право, как така няма да бъдат допускани български граждани в България?!?

 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Тоя Върбанов открай време е със съмнително поведение , но сегашние му щения  разкриват, че вече съвсем е сдал багажа.

Lola the Kinks

Върбанов и момчето за поръчки на Шиши с часовник за 30 000$ са роднини.

аиг3

Де ги тия турски собственици на най-плодородните земи? Или се приема по дефиниция, че нарочно са накупили, за да ни вземат земята и изнесат в чували, щото са лоши турци?

А най-плодородните земи са точно тези на латифундистите в Добруджа, Старозагорско, Плевенско...Или се приема, че латифундистите са турци? Само за разяснение типът култури, които се отглеждат в тези райони, от сорта на пшеница и слънчоглед правят малките семейни стопанства нерентабилни. Този тип индустриализирано земеделие е възприет още с комунизма. Това е и една от причините в Добруджа хората да са си тръгнали масово от селата. Просто дори и да са искали не е имало необходимост от много работна ръка. Затова и селата са преимуществено малки в сравнение с полупланинските не толкова плодородни райони. Където не е могло да пуснеш един трактор да оре и комбайн да жъне на стотици декари равна площ с монокултури. Имало повече нужда от ръчен труд и работници.

Отделно семейни земеделски стопанства все още има. Най-вече в животновъдството. Но и в растениевъдството. Там работещ българин не можеш да срещнеш. Само цигани и турци. Нищо, че заплащането спокойно може да е над 1000 лв, което за съответните райони е супер.Но работата е тежка, мръсна, непрестижна. И неща като регулирано работно време, почивки и отпуски са пожелателни. При зърнопроизводството са заети доста повече "бели" като работещи. Като агрономи, механизатори, въздушно пръскане. Просто това са дейности изискващи квалификация.

 

Умберто Жеко

Ся да те светна  от Добруджа съм  не живея в булгаристан  но родата и приятелите с авсе там  90% от земята  е на турци и израелци,

Изсякоха  кайсиите ,те се подържат  трудно засяха зърно,  в първите дни на демокрацията борбата бе кой да вземе Складовете за зърно силозите барабар със зърното. тнт зърнари водят постоянна война.Мои съученици изкарват над 20 000 лв  занимавайки се с "прекарване на " на животни  от село н асело за да  ги отчитат  за $ от Европейските програми  така са отчетени няколко Милиона глави добитък  при реални стотина хиляди,

Селата са  100% турски  Мога да ти кажа 100% турски  Вокил, Овен Яребица, Паисиево, Искра  

десетки са- Подкрепяни от  турски "съветници"  с затваряне на очите от държавицата. турция в добруджа има 5 колона  от 30 години.

Има там собственици с повече собствена земя от американски настити фермери, има  човек с лична земя около 800 000 ДЕКАРА...и данъци няма.

аиг3

Турски села разбира се има. Но първо не са в цяла Добруджа. Второ точно селяните не са латифундисти. Със сигурност има и арендатори и какво от това? А?Това са български граждани. Всъщност именно на тези турци до голяма степен  дължим, че има още някакво животновъдство. Българи по селата да гледат крави и овце ще ти е трудно да намериш. Тия дето имат по-големи стопанства се радват ако за тях работят турци. Щото иначе са цигани. Колко българи познаваш, които ринт тор или копаят за някого.

аиг3

Извън всичко друго, има резон в някакви карантинни мерки  за такива работници. Или вменяване на сериозна отговорност за тяхното тестване и евентуално карантиниране в страната приемник. Иначе какво имаме, хиляди, които ще се отправят към страни с много повече заразени. Ще работят далеч от медицинско наблюдение. Работодателите им няма как, дори и да искат да осигурят условия като дистанция и прочие.Пък първата им работа  при съмнение за заразяване ще е да  изстрелят човека обратно към България. Ние да се оправяме.Така Британия ще си получи ягодите а ние  вторично заразяване наведнъж със стотици хора.  В момент, в който ще се очаква мерките да са дали нккаъв резултат и кризата да отшумява. Е не може така. Комуто ползите немо и вредите. Това и за сестрите, които заминава за Австрия. Кой ще се погрижи за тях ако се окажат вирусоносители? Същото и със студентските бригади. С тази разлика, че там съвсем не са от най-нуждаещите се. Та могат да изкарат едно лято и без да разгледат САЩ печелейки пари. Всъщност, който през май тръгне за САЩ директно трябва да бъде изключен от вуз-а, в който учи, поради липсата на рационална мисъл.

Балабаец

Айдееее, към опашките пред магазините, милиционерските патрули по улиците и градинките и управлението с декрети още една прелест на социализЪма вече е на път да стане реалност - задължителните селскостопански бригади за прибирането на "хляба на народа". Защо обаче тъгуващите по соца мрънкат най-силно?

dobadoba

Снимката горе: БГ фермер зорко контролира как върви жътвата!

Тази е много по-добра: https://i.pinimg.com/originals/05/a9/d9/05a9d9940d...

⚓️

Препоствам мнението си от предходна статия по въпроса:

'Ние предлагаме да бъдат задължени, хората, които са в работоспособна възраст, да полагат и усилия в селското стопанство'?

АЗПБ, Вие ли сте плащали вноските им за безработица или уволнените и бившите им работодатели?

Боже, Боже, кандидат робовладелци в XXI век!..

ONOGUNDUR

Феодалите на българското земеделие не се сдържаха и се изокаха, та още веднъж да им се види простотията! Това което се е практикувало през средновековието и периода на благородната Османска империя на която сме били съгласно съвременните трактовки "асоциирани членове" за 480 години се наричаше "ангария". Скритите турски собственици на земята ни не са я забравили и искат да ни привикват яваш, яваш!

Nickolas

Това и за сестрите, които заминава за Австрия. Кой ще се погрижи за тях ако се окажат вирусоносители?

---

В Австрия няма официална работа без здравна застраховка. Така че не им берете грижа без да имате хабер от ситуацията.

Умберто Жеко

От кога културоложка🐜 е спец по подобни теми?

същий оня🐛 от нерви и сополи.

kaily
снимка на kaily

Значи трайно безработните са без никакви доходи, защото у нас няма социално подпомагане. Тия хора без никакви доходи трябва да идат да работят ангария на крадците на еврофондове, за да може ония да приберат по-големи печалби, неплащайки за работна ръка.

Дотук ми е ясно.

Сега, не ми е ясно тия андрешковци сами ли трябва да си платят транспорта до съответното село и обратно, квартирата там и храната, или чорбаджията ще поеме процент от тях?

Моля дежурко да ме светне, щото той много отбира от андрешковци.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×