Quantcast
Радев вече работи и като премиер | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Радев вече работи и като премиер

Президентът започна да раздава задачи на министри и депутати, тупа по рамото, хока и привиква на килимчето
10 657
 Пресслужба на държавния глава
Министър Николай Събев и колегите му чинно изслушват заръките на Радев.

В сряда по обед президентът на България Румен Радев прие интересни гости. На масата на “Дондуков“ 2 пред него седнаха транспортният министър Николай Събев, заместникът му Владимир Върбанов, шефът на Държавния авиационен оператор Златко Златев и Иван Господинов, директор по международните проекти в Министерството на здравеопазването. Темата – изграждането на система за спешна помощ по въздуха. “Държавният глава оцени високо предприетите действия от министър Събев (...) Обсъдена бе и перспективата системата да бъде интегрирана в рамките на вече съществуващата инфраструктура по отношение на локация, навигация, информационно и комуникационно осигуряване, което да оптимизира средствата по нейната експлоатация и поддържане“, възвести сайтът на президентството.

В сряда следобед


групичката пред Радев се смени

 

На масата вече бе нареден вицепремиерът Борислав Сандов с негови приближени - за да се обсъдят „възможностите за сътрудничество в сферата на климатичната дипломация и грижата за опазването на природата“. И още от пресслужбата на държавния глава: “По думите на президента, досега са водени фиктивни екологични политики, а като предизвикателство открои справянето с наказателните процедури към страната ни от Европейската комисия в сектор „Околна среда“. Правилните екологични политики са залог за устойчивото развитие на всяка държава, особено сега, в контекста на прехода към „зелена” икономика, заяви държавният глава“.

Четвъртък също бе натоварен за Радев. Той се разходи из пловдивския КЦМ, отново отправяйки взор към правителството.


Но ако Събев бе похвален, не така стоят нещата

 

с кадрите на изпълнителната власт в енергетиката. „Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари", каза Радев пред журналисти. И дообясни: “Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убива българската икономика. Нужни са надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи изтече, чакаме резултатите!". Медиите предадоха острите думи, но

 

в суматохата изпуснаха нюанси.

 

Като например: “Според Румен Радев трябва да се направят нормативни изменения, които да гарантират по-добро функциониране не само на българската независима енергийна борса, а и за предсказуемост, реална ликвидност и реална конкуренция в страната, като цените не се формират само на базата на механизма „ден напред““. (Цитатът отново е официален – от сайта на президентството).

През цялото това време най-забележителните изяви на премиера Кирил Петков бяха две – онлайн среща с животновъдите по наболелите им проблеми и съвсем жива среща с полицейските синдикати. Втората бе особено важна, защото следваше да замаже гафа на Лена Бориславова, обвила малко по-рано, че мафията подкокоросва протестите на служителите в МВР.  

Т.е., наблюдаваме как президентът вика министри, дава им задачи, раздава оценки и даже има законодателни идеи, а премиерът няма време за нищо, щото гаси пожари.

Но ако някой си мисли, че въпросните два дни са изключение от

 

информационния бюлетин, чрез който Радев засипва

 

министри и депутати с оценки и задачи, се лъже. В понеделник на Консултативния съвет за национална сигурност той най-настойчиво предложи разходите за отбрана да станат 2% от БВП. Поиска от правителството закони за модернизация на армията. И, разбира се, депутатите да ги приемат.

 

Инструктажи към кабинета и парламента не пести и вицепрезидентът

 

Илияна Йотова. Насред споровете за парите за култура в държавния бюджет, тя взе страната на протестиращите: „Надявам се, че мнозинството в парламента и правителството са просветени хора, убедени колко важна е подкрепата за българската наука и култура. Повече средства за българската наука, култура и образование не са прищявка, а необходимост“. Мине-не мине време, и главният секретар на президентството Димитър Стоянов избухва с реакция срещу правителството, най-вече в областта на енергетиката.

Когато на 1 февруари Радев отправи първите остри критики към правителството на Петков (За Македония и “Булгаргаз“), мнозинството наблюдатели видяха опит на президента

 

да се разкачи от товара на “промяната“.

 

Тя очевидно ще е трудна, мъчителна, съпътствана със социално напрежение – и той не иска да споделя отговорностите с кабинет, чийто ключови министри бяха и служебни. Петков първо му отвърна остро, после стана значително по-мек. Двамата демонстрираха топли отношения, с което искрите избледняха. На критиките сега в четвъртък премиерът също отговори кротко. Обаче успоредно същият този хрисим Петков свика няколко пъти правителствения съвет по сигурността заради Украйна. И така

 

дублира президентския съвет /КСНС/

 

Днес вече е окончателно ясно, че каквото и да си говорят лично или публично, между тях тече ток. Не е любовен този ток. Ясно е също, че Радев опитва да управлява лично – раздава задачи на министри и депутати, тупа по рамото, хока, привиква на килимчето (масата) поединично. Радев се прави на премиер, а не е.

Как точно той смята да е съчетае разграничаването от кабинета с ръчното му управление предстои да разберем. Но определено на българския президент не му е работа да обсъжда технически детайли като локациите на спешната помощ, наказателните еко процедури, борсовите енергийни механизми “ден напред“ или назад. Те са в отговорностите на изпълнителната власт. А ако е недоволен от законодателната, може да наложи вето  - туй са му правомощията. А личи кипяща енергия да ги надхвърли практически.

Още

ДБ отрече Петков да е решил еднолично за руските дипломати

29.06.2022

Обновена

5167
Безпрецедентно: България гони 70 руски дипломати

28.06.2022

Обновена

10123
ПП и БСП отказаха да разговарят с Радев за правителство

27.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8487