Quantcast
Ребусът пред Радев – три вота и три морета | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Ребусът пред Радев – три вота и три морета

Най-пировият победител от парламентарните избори се оказа президентът
4 731
 Снимка Булфото
Не му е лесно на Румен Радев. Очакванията на обществото за промяна в България са големи, лостовете да се случи това - малки, той на всичкото отгоре си има и личната задача да бъде преизбран.

Не му върви на Румен Радев с мандатната рулетка. След като ГЕРБ и „Има такъв народ” (ИТН) му пратиха формалните кандидат-премиери Даниел Митов и Антоанета Стефанова, сега остава Нона Йотова от БСП да влезе в тази роля. Партиите не щат да управляват държавата, явно ще трябва да го прави негово служебно правителство. Наистина, на кой луд му се управлява при този политически хаос, здравни и икономически ковидкризи, съчетани с толкова много очаквания за промяна в мнозинството българи? На никой, разбира се. И на Радев не, но ще му се наложи.

Не бива да се забравя, че пред него има още едно голямо предизвикателство – да бъде преизбран есента. Тези две нужди – на държавата и личната, правят положението доста деликатно. Въобще не е сигурно, че ще се справи с тях, макар да е политикът с най-висок рейтинг, да е носен от крилете на протеста (все още) и изглежда най-почтен сред околната мръсотия.

Най-напред не бива да се забравя, че

 

враговете му са мощни

 

Главният прокурор Иван Гешев непрекъснато души около президентството, с премиера Бойко Борисов е кръвно скаран, есента ДПС поиска предсрочни избори за държавен глава. При такива врагове, още повече че това са само официалните, никой не бива да бъде спокоен за участта си. Естествено, съвсем доскоро компания им правеше и един неофициален – Корнелия Нинова, която със серия постъпки показа охладняване към Радев. В тази обстановка изборите на 4 април донесоха чудесен за президента резултатНинова претърпя нечувано крушение, Борисов бе тежко ранен, втора политическа сила се оказа ИТН, която отдавна демонстрираше към него симпатии. После кабинет на ИТН щеше да уреди прекрасно (не само) неговите потребности, но....не и на ИТН, затова партията на Трифонов отказа. И Радев се изправи пред първия си ребус – на кого точно да даде третия мандат. Избра БСП, макар партията да е считана за част от статуквото. В следващите дни се очаква целият умно-красив

 

Фейсбук да се нахвърли отгоре му

 

Но ситуацията не предполагаше верен ход. Ако например бе дал мандата на „Демократична България” (ДБ), боготворящият го социалистически електорат щеше остане с лошо усещане. Кофти положение като цяло - и с оглед на сегашната правителствена криза, и на президентския вот.

В настоящата ситуация Радев даде няколко пъти да се разбере, че ще протака максимално предоставянето на проучвателните мандати. Целта е не само да се постигне евентуалното мнозинство за правителство, но и парламентът да работи колкото се може по-дълго – за да приема закони и ако е възможно, да разчиства след ГЕРБ. Само че новият парламент с всеки изминал ден заприличва на цирк, който не е ясно

 

каква по-голяма лудост ще стори

 

В сряда например здравната комисия реши за внос на ваксината „Спутник”, която нито е одобрена от ЕС, нито лобистът й Нинова се наема да лекува постваксинални реакции, ако да кажем, се появи истерия като при „Астра Зенека”. Депутатите от „протестните партии” тръгнаха и хартиеното гласуване да премахват, сякаш пречи на някого или срещу него се протестираше лятото.  Обстоятелствата налагат обективния факт, че каквито и изборни промени да се направят (а такива очевидно ще има), ще бъдат на коляно. И при почти сигурния повторен вот през юли сълзата може да остане самотна – няма смях, има хаос. Негативите, естествено, ще бъдат приписани на Радев, бабувал на процеса.

Забелязват се и други явления. ИТН е против ЦИК да се избира от парламента, иска президентът да я назначава. Няма да има квоти, партиен плурализъм, баланси... Половин година преди президентския вот това си изглежда като мракобесие в полза на президента. Най-вероятно това е самостоятелна хрумка на ИТН. Но никак не е безобидна и се пише на гърба на Радев.

И бъдещето носи облаци. Още отсега е ясно, че при враждебна администрация, мощни медийни врагове, недружелюбна прокуратура, логореен Борисов, а и обективна тежка социално-икономическа ситуация в страната служебният кабинет е обречен на

 

грешки, които няма да бъдат простени

 

Пък и не е ясно как би изглеждал лично Радев  при ескалация на напрежението. Той е мъжествен и готин, водейки протести със свит юмрук, ама дали няма да подвие опашка като Борисов, ако агитки почнат да крещят под прозорците му? А ситуацията наистина може да се нажежи тъй, че агитките да се появят. С други думи, никак не е сигурно дали образът на Радев няма да се зацапа съвсем скоро. И за страната, и за него е жизненоважно какво точно ще направят парламентът сега и служебното правителство после. Фактор ще са и събитията след предсрочния вот. Радев ще се стреми да остане

 

сух от неминуемите скандали

 

На този етап може да се обобщи, че изборите на 4 април родиха много пирови победители, а най-големият е той.

Все пак за успокоение на феновете му трябва да се отбележи, че президентът хич не е гнуслив към контриращи популизми. Тия дни например рече, че правителството на ГЕРБ не ще да актуализира бюджета, минирайки социалните пера занапред. А истината е, че бюджетът не е зле, просто трябва да се харчи разумно. Но очевидно мантрата „Няма актуализация” е подготвяна, за да звучи като оправдание при трудностите в периода след ГЕРБ.

Няколко думи около самата партийната разстановка за президентския вот.  След като ДПС е против президента (и ГЕРБ, разбира се), ключът е в БСП – ако тя единно застане зад Радев, той е почти сигурен победител. А ако по някаква причина БСП се разколебае, което не е изключено при своенравната Нинова (най-вероятно тя ще оцелее като лидер), всякакъв изход от вота е възможен. ИТН е непредсказуем фактор заради неясния си електорат. А ДБ е слаба бира, защото дори ръководството на коалицията да продължи линията на сближаване с президента, привържениците й ще се разделени – за голяма част от тях Радев си остава „льотчикът със зелени чорапи”.

Много сложна е и геополитическата ситуация. В САЩ се завърнаха демократите, напрежението с Русия ескалира, дрънкат оръжия край Украйна, текат шпионски скандали, разведки се правят на журналисти и вадят „разкрития”.

 

На този фон Радев е основен лобист

 

на американската инициатива „Три морета”, с която ще се инсталира стратегически ресурс на западните сили в нашия регион срещу Русия. Посланик Херо Мустафа направи пътека през последните месеци до „Дондуков” 2. Темата е твърде деликатна заради русофилското мнозинство у нас (особено сред привържениците на Радев), а и по принцип поради факта, че върху вътрешните наши процеси влияят външни фактори. Но ако ей тия три морета преплува той, и се справи с положението след отминалите и предстоящите парламентарни избори, ще спечели президентските.

Още

Редовен кабинет ще има, дори и хоризонтът му да не е дълъг

14.06.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

218
Комсомолци и парашутисти се редуват в изборните листи

12.06.2021

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

6423
Божков: Връщам се преди изборите

12.06.2021

Обновена

38805