Quantcast
Само Кьовеши ще се справи с хъба на Таки-Маки | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Само Кьовеши ще се справи с хъба на Таки-Маки

Войната за "частната граница" и трите златни касички може да се окаже фатална за правителството
12 653
 Нова тв
Зам.-министърът Христанов разказа: „Броени часове след като решихме да възстановим видеонаблюдението на Капитан Андреево, наши служители са получили анонимни телефонни заплахи, че ще бъдат заклани".

"Разривът в коалицията е свързан с много пари - за пътища и контрабандния хъб, който ние спряхме", коментира Настимир Ананиев, депутат от "Продължаваме промяната". "Хъбът" се намира на ГКПП Капитан Андреево - ключов търговски коридор между България и Турция. Вицепремиерът Асен Василев използва друго определение - "частна граница". Защото в последните десетина години държавата е дезертирала от контролните си функции и част от проверките на огромния стокопоток, както и приходите от тях, са поверени на неясно как избрани бизнесмени.  

Скандалът за "хъба" тлее от месеци, но избухна през април-май, след като Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) прекрати договора с частната лаборатория "Евролаб" и иззе контрола върху вноса на плодове и зеленчуци на ГКПП Капитан Андреево. ДАНС, НАП, ГДБОП започнаха проверки, а собственикът на лабораторията Васил Димитров се оплака, че е жертва на държавен рекет.   

"За пръв път българското правителство имаше смелост да застане срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата“, заяви премиерът Кирил Петков. Заместникът му Асен Василев  коментира, че само за седмица инспекторите на БАБХ са спрели и върнали над 60 тира със стоки, пълни с пестициди, а за 10 години почти не е имало върнати камиони. Заради занижения контрол на границата България още не може да влезе в Шенген, коментира вицепремиерът.

"През миналата година оттук са преминали 70 хиляди камиона с около 1.2 млн. тона товари на стойност над 6 млрд. лева. Това не е просто граница на Република България, а е граница между Европа и Азия и външна граница на ЕС", обяснява зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

 

Широко затворени очи 

 

Камионите с храни, преминали граничния  и митническия контрол, продължават до зоната за санитарен контрол. Там задължително присъства митничар, който сваля пломбата, за да може санитарните специалисти да проверят годни и безопасни ли са превозваните стоки. После отново митнически служител поставя пломбата. Но тази процедура на Капитан Андреево не се спазвала. Кадрите на "Евролаб" се "справяли" сами с всичко, не искали да им се пречкат митничари.

На всичко отгоре "базата" на "Евролаб" на границата се оказала в пълно затъмнение. Камери има, но кабелите им не водят до никъде и те никога не са записвали случващото - цели 10 години, установи проверката, която доведе до прекратяване на договора с "Евролаб 2011". Подозренията са, че много камиони са били проверявани фиктивно и пропускани срещу съответна благодарност.  

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов (ПП) разкри, че имало 6-минутни "проверки". Ясно е, че няма как за такова време голям камион да бъде отворен, разтоварен, проверен и обратно натоварен. 

Много въпроси предизвиква и изборът на фирмата, която да "върти" границата. На 31 декември вечерта, докато току-що назначеният нов директор на БАБХ Христо Даскалов (кадър на "Демократична България") поема поста, в друг кабинет зам-.шефът на агенцията Николай Росенов (назначение на ГЕРБ) подписва 10-годишен договор с "Евролаб 2011" за наем на помещения на границата с Турция. Фирмата, регистрирана само месеци по-рано, е приемник на друга фирма, занимавала се с контрола на вноса през последните 10 години - "Интерпред логистик". Васил  Димитров, собственик и управител на "Евролаб 2011", всъщност е работил и в предната фирма.

Самият договор с "Евролаб 2011" е за наем на помещение, не за лаборатория. Месечният наем е 5000 лева - точно колкото са приходите на частната фирма наемател само за час, сравни депутатът от ПП  Константин Бачийски.

 

Става дума за много пари

 

Шефът на БАБХ обясни как работи "печатницата за пари" на границата: " Взимат се  420 лв. с ДДС за изследване на една проба, за товаро-разтоварни дейности се взимат 488 лв. Няма да влизам в подробности за онези 10-20 лв. документ, касова бележка пет лева и така нататък, едни ощипвания, но за един камион, който трябва да мине през всички тези неща, сумичката може да бъде закръглена до 1800 лв.".

"За по-малко от месец - от 20 май до 13 юни т.г., БАБХ са събрали над 3 млн. лева приходи от контролната дейност на ГКПП.  Иначе в бюджета щяха да влязат само около 800  хил. лева. За 10 години, може би около милиард”, направи груба сметка на пропуснатите приходи проф. Христо Даскалов пред бТВ. 

Комисията "Антикорупция" в НС посвети няколко свои заседания на темата.  Депутатите зададоха много въпроси на шефа на частната фирма и на ръководителя на държавната агенция. И маските изпопадаха - питанията ясно показаха, че от ГЕРБ, ИТН и ДПС бранят частния "инкасатор".  Ето един от "етюдите":  Константин Бачийски от ПП притиска управителя на "Евролаб" с неудобни въпроси: "Размик Чакърян, известен като Ами, от колко време го познавате? Каква Ви е връзката с Христофорос Аманатидис - Таки? Гледам - един същ адвокат представлява Вашето дружество и други дружества, в които посочените лица са акционери? Казахте, че сте работили в дружеството, което е извършвало същите дейности през последните 10 години - "Интерпред еврологистик“. Работили сте там, но не знаете кои са собствениците и управителите?"  А Тома Биков (ГЕРБ) напада депутата от ПП, че задал 40 въпроса в 3 изречения и никой не разбрал какво пита.

А темата с "частната граница" датира отпреди десет години. Още при видния агроминистър на ГЕРБ Мирослав Найденов държавата дезертира от контролните си функции. На Капитан Андреево има зона за дезинфекция на МПС-тата, влизащи от Турция, известна като “златната локва”. И тук събирането на многомилионни такси бе преотстъпено на фирма. Така на ключовия пункт се оформи доходоносен "хъб" с три златни касички -  локва за дезинфекция на МПС-та плюс паркинг с хотел (на който тировете си чакат реда за проверка) плюс лаборатория, която проверява (или просто оформя документите) за санитарния контрол. Никой не смееше да посегне на този частен анклав. Сега "ледът" взе да се пропуква. Но разломът може да погълне правителството...

 

Като в мафиотски екшън  

 

Зам.-министърът Иван Христанов се сдоби с охрана от НСО, след като получил предупреждения, че влиза във "война с най-големите босове на БАБХ".  И председателят на БАБХ е пазен заради "мафиотски заплахи".  Депутатът от ПП  разказа, че получил "приятелски съвети" да внимава, защото млади хора внезапно си отивали от инфаркт или безследно изчезвали.

Междувременно в медиите "изтече" аудиокомпромат. На записа се чува как мъжки глас убеждава шефа на агенцията по храните Христо Даскалов да не пречи на работата на супермодерната частна лаборатория на границата. Гласът обяснява, че е "ирационално" да се правят промени и уверява, че "там нямат общо с Таки-Маки и т.н." Към края на записа идва и "неприличното предложение: "Сега дали са ми една документация да предам... Ни съм чул, ни съм видял, ни познавам никой, аз съм никой, в случая само предавам, това е за добро отношение, за да не изнасилваме нещата, и то може да е регулярно... Не се притеснявай... аз съм гроб за това".

Проф. Даскалов обяснява, че записът е автентичен, че той го е направил с телефона си и че го е предал на ДАНС. Разкрива, че той е проведен още от януари. Казва, че е отказал да вземе папката с документи, в която имало пачки на видима стойност поне 100 000 лева. И издава, че събеседникът му е проф. Пламен Моллов. 

"Натопеният" е бивш депутат от НДСВ, бивш шеф на БАБХ, загряващ за нова политкариера - на учредяването на "Български възход" бе рамо до рамо с лидера на партията Стефан Янев (бившия служебен премиер). "Фалшиви новини", отговори Моллов и предположи, че някой се опитва да удари лично него и младата партия "Бг възход". Той се закани да съди всеки, който петни името му. Но не се яви в парламентарната комисия "Антикорупция", за да изясни ситуацията. А по БНТ отказа да отговори на всякакви въпроси, само уточни, че отишъл на срещата, за да уговори обучение на служители на БАБХ.  

Битката за ГКПП Капитан Андреево се оказа част от калния пейзаж, в който довчерашни коалиционни партньори и съпартийци днес са върли врагове и се замерят с тежки обвинения и обиди като "мутри", "лъжци", "мафия".  На фона на политико-икономическите раздори дойде новината (съобщена от финансовия министър), че

 

ще си внесем митничари от Германия

 

- та да ни помогнат за контрола. Предложението всъщност е унизително - наистина ли очакваме чужденци да ни решават проблемите?! И не само е унизително, безполезно е. Навремето "царският" финансов министър Милен Велчев ни уреди с подобни помощници, само че британски - "Краун Ейджънтс", да асистират в битката с контрабандата. "Агентите на короната" взимаха добри хонорари, но битката с контрабандата не бе спечелена. 

Може би има повече "хляб" в идеята да бъде сезирана Европейската прокуратура - поне Лаура Кьовеши е доказан борец срещу корупцията, а опазването на външната граница на ЕС и надеждният контрол на стоковите потоци по направлението север-юг -  легални, полулегални и криминални, са от ключова европейска важност. 

 

 

Още

Разследването за корупцията на "Капитан Андреево" е пред провал
Зам.-министър Христанов: Предложиха ми подкуп от 500 000 лв. месечно

19.06.2022

20484
Замесеният в опит за подкуп проф. Моллов не се яви на изслушване в НС

14.06.2022

Обновена

РЕБЕКА БОРИСОВА

2296