Quantcast
Сертификатът на ЕС за COVID-19 ще внесе ред в хаоса | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Сертификатът на ЕС за COVID-19 ще внесе ред в хаоса

Пътуващите ще могат да използват документа, за да избегнат карантина
2 941
 БГНЕС
Туристи на летище ''Схипхол'' в Амстердам. Европейският парламент даде зелена светлина на ваксинационните сертификати в стремежа свободното движение в рамките на ЕС да бъде нормализирано през лятото.

Европейският парламент даде зелена светлина на ваксинационните сертификати в стремежа свободното движение в рамките на ЕС да бъде нормализирано през лятото. Това се случва повече от година, след като държавите членки трябваше да въведат граничен контрол и забрани за влизане в опит да предотвратят разпространението на коронавируса на тяхна територия.

Идеята за ваксинационни сертификати беше предложена миналия месец от Европейската комисия като начин за улесняване на движението в ЕС по време на пандемията от COVID-19.

 

Документът, който ще бъде в цифров и хартиен формат, ще потвърждава,

 

че човек е бил ваксиниран срещу коронавирус или има отрицателен резултат от теста, или се е възстановил от инфекцията и има антитела, доказани със серологичен тест. Сертификатът на ЕС обаче не трябва да се бърка с бележката или потвърждението онлайн, което всеки получава, когато отиде да се ваксинира. Новият документ ще се нарича ''удостоверение на ЕС за COVID-19'', ще започне да се използва през юни и ще бъде валиден за не повече от 12 месеца. Притежателите на такъв сертификат не подлежат на допълнителните ограничения, въведени при всяко пътуване като карантина, самоизолация или тестване.

И двете версии ще включват баркод, който съдържа съответните данни и цифров подпис за проверка на автентичността, валидността и целостта на сертификата. Документът ще се предоставя безплатно на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства онлайн или при поискване, и ще бъде на английски и на официалния език от държава членка, в която е издаден.

Докато техническата работа е в разгара си, за да се гарантира, че удостоверението ще бъде признато във всички 27 държави, членки на ЕС, окончателните подробности трябва да бъдат разработени с участието на страните, Европейската комисия и парламента.

 

Тези удостоверения не заместват документите за пътуване

 

и не са условие, за да се осъществи пътуване, каквото притеснение по-рано бе изразено от Комисията по граждански свободи по време на заседание в средата на април. Точно заради това документът няма да се нарича ''ваксинационен паспорт'', а ''удостоверение на ЕС за COVID-19''. По този повод председателят на Комисията за граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар каза, че е необходимо сертификатът да бъде въведен в рамките на ЕС, за да се възстанови доверието на хората в свободата на движение, докато борбата срещу вируса все още продължава.

Подчертавайки, че удостоверението не трябва да дискриминира хората, които не искат да бъдат ваксинирани или не могат поради различни здравословни проблеми, парламентът изиска тестовете за COVID-19 в случай на пътуване да бъдат безплатни. Комисията заяви, че всяка държава членка трябва сама да реши този въпрос.

Въпреки че Европейският парламент подкрепя плана, не всички държави от ЕС са съгласни да въведат подобни удостоверения въпреки факта, че някои страни като Италия и Испания виждат в тях потенциално спасение на туристическия сезон. Испания заяви, че се надява да отвори границите си за чуждестранни туристи още през юни. Министърът на туризма Фернандо Валдес заяви, че този месец ще се проведе пилотен тест, за да може Испания да бъде готова да приеме туристи през следващия месец. Ирландия например смята, че идеята за удостоверение на ЕС е дискриминационна и ограничава свободите на обществеността.

 

Някои държави вече са разработили свои дигитални приложения

 

и хартиени удостоверения като например Coronapass на Дания или паспорта на Естония и удостоверението за ваксинация в Италия, но те са валидни само в рамките на съответната страна и позволяват на притежателите им да посещават закритите пространства в ресторантите, концерти или спортни и културни мероприятия. Европейска система може да помогне за въвеждането на ред в хаоса, който ще настъпи, ако се появят десетки несъвместими системи, двустранни споразумения, изключения и дерогации.

Първоначално планът е гражданите на ЕС да могат да използват удостоверението, за да избегнат карантина, тестване и други пречки при пътуване в рамките на ЕС. Държавите членки обаче искат да запазят възможността за въвеждане на тези мерки, ако сметнат, че е необходимо те да бъдат изпълнени, като посочват, че общественото здраве е отговорност на всяка държава членка, а не на Брюксел.

Комисията и парламентът се договориха, че ваксините, които ще бъдат вписвани в удостоверенията, са тези, разрешени от Европейската агенция по лекарствата. В момента това са BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Отделните държави от ЕС могат допълнително да разрешат и други ваксини, какъвто вероятно би бил случаят с Унгария и някои други държави, които са избрали да използват и руската ваксина Sputnik V или препарати, произведени от Китай.

На по-късен етап ЕС възнамерява да започне приемането на сертификати, издадени от страни извън ЕС. В тази посока вече се водят разговори със Съединените щати, но не и с бившата членка на ЕС Великобритания. Комисията за равенство и права на човека във Великобритания заяви, че подобни сертификати дискриминират групите, където темповете на ваксинация вървят слабо, какъвто е случаят при мигрантите, малцинствата и бедните социално-икономически групи.

Пробното издаване на сертификати трябва да се проведе през май, преди инициативата да бъде задвижена във всички страни от ЕС. Трябва да бъдат разработени и приложени мерки срещу фалшифициране, както и да се гарантира защитата на личните данни.

Още

Напълно ваксинирани са едва 11.1% от населението

24.06.2021

1447
Броят на милионерите се е увеличил напук на коронакризата

23.06.2021

636
Лондон даде последен шанс на кандидатите за уседналост

23.06.2021

1014