Quantcast
Ще натисне ли Путин ядрения бутон? | СЕГА
facebook
twitter

Войната

Ще натисне ли Путин ядрения бутон?

Ако реши, че се проваля и дава тежки жертви във войната, има опасност да предприеме по-отчаяни действия
Обновена
8 974
 Стопкадър от екрана

Нека започна с едно признание. Много пъти си мислех: "Путин никога не би направил това". И след това той го правеше.

игурно никога не би анексирал Крим". Той го направи.

"Никога не би започнал война в Донбас". Той го направи.

"Никога не би започнал пълномащабна инвазия в Украйна." Започна я.

Ето как заключих, че фразата „никога не би направил“ не се отнася за Владимир Путин. И това повдига един неудобен въпрос: "Дали той никога не би натиснал първи ядрения бутон?"

Това не е теория. Руският лидер постави ядрените сили на своята страна в "специален" режим на готовност, изтъквайки "агресивни изявления" във връзка с Украйна от страна на лидерите на НАТО.

Да слушаме внимателно какво каза Путин. В четвъртък, когато обяви по телевизията своята "специална военна операция" (в действителност - пълномащабна инвазия в Украйна), той отправи смразяващо предупреждение: „За всеки, който би помислил външна намеса: ако го направите, ще се сблъскате с последствия, по-големи от всички, с които сте се сблъсквали досега в историята".

„Думите на Путин звучат като пряка заплаха за ядрена война - смята лауреатът на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов, главен редактор на вестник „Новая газета“. - В това обръщение той не се държеше като господар на Кремъл, а като господар на планетата. Както собственикът на хубава кола се фука, въртейки ключодържателя около пръста си, така Путин въртеше ядрения бутон. Той много пъти е казвал: "ако няма Русия, защо ни е нужен светът?" Никой не обърна внимание, но това е заплаха, че ако Русия не бъде третирана както той иска, всичко ще бъде унищожено."

Наистина - в документален филм от 2018 г. Владимир Путин заяви, че „... ако някой реши да унищожи Русия, ние имаме законното право да отговорим. Да, това ще бъде катастрофа за човечеството и за света. Но аз съм гражданин на Русия и неин държавен глава. Защо ни е нужен свят без Русия в него?"

Придвижваме се бързо напред до 2022 г. Путин започна пълномащабна война срещу Украйна, но украинските въоръжени сили оказват твърда съпротива. Западните държави - за изненада на Кремъл - се обединиха в налагането на потенциално осакатяващи икономически и финансови санкции срещу Москва. Така самото съществуване на системата на Путин е поставено под въпрос.

„Путин е в трудно положение - смята базираният в Москва военен анализатор Павел Фелгенхауер. - Не му остават много опции, след като Западът замрази активите на руската Централна банка и руската финансова система се разпада, което ще я направи неработоспособна. Един вариант за него е да намали доставките на газ за Европа, надявайки се, че това ще накара европейците да отхлабят хватката. Друг вариант е да взриви ядрено оръжие някъде над Северно море - между Великобритания и Дания (в оригинала Фелгенхауер казва в неутрални води, някъде между Норвегия и Великобритания, бел. ред. Най-долу интервюто с Фелгенхауер от ютюб канала на дъщеря му Татяна. ), и да види какво ще се случи."

Ако Путин избере ядрения вариант, ще опита ли някой от близкото му обкръжение да го разубеди? Или да го спре?

„Руските политически елити никога не са с народа - казва обаче Дмитрий Муратов. - Те винаги заемат страната на владетеля."

А в Русия на Владимир Путин владетелят е всемогъщ. В тази страна Кремъл решава.

„Никой не е готов да се изправи срещу Путин - казва Павел Фелгенхауер. - Ситуацията е опасна".

Войната в Украйна е войната на Путин. Ако лидерът на Кремъл постигне военните си цели, бъдещето на Украйна като суверенна нация ще бъде под въпрос. Но ако реши, че се проваля и дава тежки жертви, има опасност това да накара Кремъл да предприеме по-отчаяни мерки.

Особено, след като „никога не би“ вече не важи.

 

 

Още

Украинските сили се изтеглят от Северодонецк

25.06.2022

2384
България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

16698
Последните украински сили в Северодонецк се изтеглиха

24.06.2022

1153